Cazul de crimă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cazul de crimă
'The Laurel-Hardy Murder Case'
Thelaurelhardymurdercasetitle.jpg
Secvența cu titlul filmului
Titlu originalThe Laurel-Hardy Murder Case
Gencomedie
RegizorJames Parrott
ScenaristH.M. Walker
ProducătorHal Roach
DistribuitorMetro-Goldwyn-Mayer
Operator(i)Walter Lundin
George Stevens
MontajRichard C. Currier
MuzicaMarvin Hatley
Nathaniel Shilkret
DistribuțieStan Laurel
Oliver Hardy
Premiera6 septembrie 1930
Durata30:12 min. (3 bobine)
ȚaraStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Limba originalăengleză
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online

Cazul de crimă (în engleză The Laurel-Hardy Murder Case) este un film de comedie cu Stan și Bran, lansat în 1930. El are o durată de 28 de minute și era format din trei role. Filmul a fost regizat de James Parrott, produs de Hal Roach și distribuit de Metro-Goldwyn-Mayer.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Stan și Bran stau pe marginea unui doc, unde Stan este pescuiește. Ollie vede o știre într-o ziar, în care se spune că un oarecare Ebeneezer Laurel a murit și a lăsat o avere mare. Părțile interesate de avere trebuie să meargă la conacul Laurel pentru citirea testamentului. Stan nu-și poate aminti dacă Ebeneezer este o rudă sau nu, dar ei decid să meargă la conac oricum. Ei ajung în timpul unei furtuni și descoperă că Ebeneezer a fost ucis și că poliția a plasat anunțul în ziar pentru a strânge împreună toate rudele pentru a afla cine a comis crima.

Stan și Bran sunt arătați apoi într-un dormitor unde urmează să doarmă peste noapte, aceasta fiind camera în care a fost ucis Ebeneezer. Ei aud un zgomot ciudat și văd în întuneric o pereche de ochi care se dovedește a fi o pisică. Ei au auzit apoi un țipăt și decid să cerceteze cauza.

Între timp, majordomul cheamă pe rând toate rudele într-o sufragerie, spunându-le că au primit un telefon. După ridicarea receptorului telefonului, se deschide o trapă, în care dispare fiecare rudă. Stan și Bran revin în dormitorul lor și se duc în pat, dar un liliac zburase în camera lor și se afla sub plapuma lor, ceea ce îi face să intre în panică și să fugă la parterul casei.

Toate celelalte rude au dispărut și majordomul îi cheamă pe Stan și Bran în sufragerie pentru a vorbi la telefon. Bran răspunde la telefon și cade prin trapă, iar ucigașul apare printr-o ușă secretă, cu un cuțit. Are loc o luptă, dar Stan și Bran se trezesc apoi dintr-un vis, luptându-se pe docul unde pescuia Stan.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Semnificație culturală[modificare | modificare sursă]

Acesta este primul film în care Bran spune: "Here's Another Nice Mess You've Gotten Me Into". Fraza este greșit citată ca "Here's Another Fine Mess You've Gotten Me Into" și a trecut în limbajul folosit zi de zi. Fraza înseamnă să dai vina pe o altă persoană pentru cauzarea ambelor persoane a unei probleme care putea fi evitată.

Influențe și titlu[modificare | modificare sursă]

Asemănări cu un alt film[modificare | modificare sursă]

Petrecerea unei nopți într-un conac sinistru și sfârșitul unui vis au fost folosite din nou în filmul Oliver the Eighth (1934).

Observații[modificare | modificare sursă]

Soția lui Stan, Lois Laurel, a născut prematur în timpul filmărilor. Copilul a murit nouă zile mai târziu.

Legături externe[modificare | modificare sursă]