Castrul roman de la Copăceni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Castrul roman de la Copăceni
Tip Castru auxiliar
Tip construcție Zid de piatră
Unități prezente Numerus burgariorum et veredariorum [1]
Limes Alutanus
Unitate administrativă Dacia Inferior
Atestare Tabula Peutingeriana
Legături directe cu castrele Castrul roman de la Racovița (Titești)
Cod RAN 172554.01.01
Cod LMI VL-I-m-A-09525.01
Amplasare 45°4′45″N 24°23′52″E ({{PAGENAME}}) / 45.07917°N 24.39778°E
Denumire loc La moară
Localitate Copăceni (Racovița), Vâlcea
Castrul roman de la Copăceni se află în România
Castrul roman de la Copăceni
Poziția castrului pe harta României

Descriere[modificare | modificare sursă]

Fortificația romană de la Copăceni a fost amplasată la aproximativ 500 m S-SE față de castrul de la Racovița. Informații epigrafice indică construcția castrului în anul 138 de către numerus burgariorum et veredariorum Daciae inferioris sub / Fl(avio) Constante proc(uratore) Aug(usti), cu o altă fază de renovare în anul 140, cea documentată arheologic. Parte din latura estică, porțiune cuprinsă între poartă și tunul de nord-est, a rămas intactă. [2]

Istoricul cercetărilor[modificare | modificare sursă]

Majoritatea datelor cunoscute recent despre acesta provin din rapoartele făcute în timpul săpăturilor de salvare întreprinse de C. M. Vlădescu și Gh. Poenaru-Bordea cu ocazia amplelor amenajări ale râului Olt, plus cercetările făcute aici de Gr. Tocilescu și P. Polonic.[3]Din cauza unei erori grafice sau din dorința de a denumi terasa inferioară vechiul curs al Oltului, s-a considerat că această fortificație a fost distrusă de râu. Această confuzie încă apare în unele publicații, în ciuda cercetărilor făcute. [4] Colmatarea terasei pe care a fost construit, a distrus doua treimi din suprafața castrului, iar parte din ce a rămas, a fost parțial afectat de construcția unor case.

Măsurătorile geofizice nu au dat rezultate relevante pentru o porțiune a fortificației aflată la aproximativ 50 m nord-est și este necesară extinderea investigațiilor pentru a stabili planimetria și orientarea zonei balneum. Aceste structuri au fost considerate de către Gr. Tocilescu si P. Polonic „casa comandantului”.


Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Țentea, Ovidiu; Manea, Ioana; Călina, Vlad (), „Drumul și castrul roman de la Copăceni (com. Racovita, jud. Vâlcea). Reevaluarea recentă a unor monumente uitate.”, Cercetări Arheologice, 29 (2): pp. 9–90 
  • Mommsen, T. (), Corpus Inscriptionum Latinarum. Inscriptiones Asiae provinciarum Europae Graecarum Illyrii Latinae, vol. III (I-II) 

Note[modificare | modificare sursă]