Carolina Reaper

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Format:Infobox cultivar Carolina Reaper este un soi al plantei Capsicum chinense . [1] Dezvoltat de crescătorul american Ed Currie, ardeiul este roșu și noduros, cu o textură denivelată și o coadă mică ascuțită. În 2013, Guinness World Records l-a declarat cel mai iute ardei din lume, depășind anterior deținătorul recordului, Trinidad Scorpion „Butch T” . [2]

Plantă Carolina Reaper de 30 de zile
Plantă matură
Plantă matură

Senzația de iuțime resimțită atunci când se mănâncă un Carolina Reaper derivă din densitatea capsaicinoidelor, în special a capsaicinei, care se referă direct la intensitatea căldurii ardeiului iute și a scării Scoville . [3] Crescut într-o seră în Carolina de Sud, de către Ed Currie, proprietarul companiei PuckerButt Pepper, Carolina Reaper a fost certificat ca cel mai iute ardei din lume de către Guinness World Records pe 11 august 2017. [4] [5] Nivelul oficial de iuțime Guinness World Record a fost de 1.641.183 de unități de căldură Scoville (SHU) în 2017, conform testelor efectuate de Universitatea Winthrop din Carolina de Sud. Cifra este o medie pentru lotul testat; cel mai tare ardei individual a fost măsurat la 2,2 milioane SHU. [5] [6]

Cultivare[modificare | modificare sursă]

Pentru cultivare, ardeiul a fost descris drept „un produs universal bun de încercat acasă” de către etnobotanistul britanic James Wong, care a spus că necesită temperaturi de cel puțin 18–20 °C (64–68 °F) °C. și a sugerat creșterea în ghivece de mici de 30-40 cm pentru a restrânge creșterea și a produce fructe mai devreme. [7] Când sunt complet copți, doi ardei ocupă palma mâinii. [8]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „About Us”. PuckerButt Pepper Co. Arhivat din original la . Accesat în . Smokin’ Ed gained the pepper industry’s attention in November 2010 when an NPR Reporter stopped by to eat an HP22B pepper–now known as Smokin’ Ed’s Carolina Reaper®. 
  2. ^ „Confirmed: Smokin Ed's Carolina Reaper sets new record for hottest chilli”. Guinness world records. . Accesat în . 
  3. ^ Nagy, Z; Daood, H; Ambrózy, Z; Helyes, L (). „Determination of Polyphenols, Capsaicinoids, and Vitamin C in New Hybrids of Chili Peppers”. Journal of Analytical Methods in Chemistry. 2015: 102125. doi:10.1155/2015/102125. PMC 4606152Accesibil gratuit. PMID 26495153. 
  4. ^ „Hottest chili”. Guinness World Records. . Accesat în . 
  5. ^ a b Hallock, Betty (). „World's hottest pepper hits 2.2 million Scoville heat units”. Los Angeles Times. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Collins, Jeffrey (). „World's hottest pepper is grown in South Carolina”. Associated Press. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Wong, James (). „Gardens: the hottest chilli ever grown”. The Guardian. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Smithers, Rebecca (). „UK shoppers to feel the heat as world's strongest chilli hits the high street”. The Guardian. Arhivat din original la . Accesat în .