Hermes Capitolinul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Capitoline Antinous)
Jump to navigation Jump to search
Hermes Capitolinul
Capitoline Antinous Musei Capitolini MC741 n2.jpg
Descriere generală
Subiect reprezentatAntinous
Bărbat
nuditate
contrapposto[*]
Efeb
Hermes
glabrousness[*]
buric  Modificați la Wikidata
Descoperire
Descoperit deGiuseppe Fede  Modificați la Wikidata
Locul descopeririiViila Hadrian[*], Italia
Aspect
MaterialMarmura  Modificați la Wikidata
Amplasare
ColecțieMuzeul Capitolin din Roma[*]  Modificați la Wikidata

Hermes Capitolinul, în italiană Antinoo Capitolino,[1] este o statuie în marmură a unui nud de bărbat tânăr, care a fost găsită la Villa Hadrian, în Tivoli,[2] în vremea în care contele Giuseppe Fede efectua cele mai vechi săpături arheologice de acolo.[3] Statuia a fost achiziționată înainte de anul 1733 de către cardinalul Alessandro Albani. Pentru contemporanii lui Albani părea să fie adevărata atracție a colecției sale. Statuia a fost cumpărată ulterior de Papa Clement al XII-lea în 1733 și a continuat să facă parte din baza de exponate a Muzeului ​​Capitolin din Roma. Piciorul și brațul stâng au fost restaurate de Pietro Bracci. În secolul al XVIII-lea, statuia a fost considerată a fi una dintre cele mai frumoase exemplare romane ale unei statui grecești. Modelul a fost gândit să reprezinte pe iubitul lui Hadrian, Antinous. Ea a făcut parte din captura de ordin artistic luată la Paris în termenii Tratatului de la Tolentino din anul 1797, unde a și rămas până în anii 1800 - 1815, când a fost returnată la Roma după căderea lui Napoleon.

Parțial, datorită faptului că podoaba capilară este diferită de cea a unor tipuri de Antinous mai bine atestate, care urmăresc îndeaproape câteva modele iconografice, statuia este considerată astăzi ca fiind o copie realizată în Imperiul Roman din secolul al IV-lea î.Hr. a unei statui grecești care-l înfățișează pe Hermes.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ it Johann Joachim Winckelmann (). Opere di G. G. Winckelmann. III. Tipografia F. F. Giachetti. p. 847. 
  2. ^ Această proveniență a lui Museo Capitolino, o sia descrizione delle statue (Roma 1750), compusă de Giovanni Pietro Lucatelli, este remarcată în Francis Haskell și Nicholas Penny, Gustul și Anticul: Lula Sculpturii Clasice 1500-1900, 1981: 143.
  3. ^ ncă din 1724, Conte Giuseppe Fede cumpărase parcele de teren în vila extinsă, care fusese împărțită între o mulțime de proprietari; pentru cariera timpurie și reputația capitolinei "Antinous" , vezi Haskell și Penny 1981: cat. nu 5, pp 143f, și passim

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Hermes Capitolinul