Calculator de bord

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la ECU (Calculator de bord)). Pentru alte sensuri, vedeți Ecu (dezambiguizare).

Calculator de bord sau ECU (în engleză Electronic control unit, „Unitatea de control electronică”) este un modul pentru comenzi sau dirijări electronice, care este folosit în locurile unde ceva anume trebuie controlat, comandat. Modulul de control electronic este folosit în sectorul auto în multe aplicații electronice, precum și pentru controlul electronic la dirijarea de mașini, instalații industriale și multe alte procedee tehnice. Aceste module fac parte din sistemele încorporate.

Modulele electronice de control al motoarelor, au fost utilizate în primul rând pentru reglarea aprinderii acestora. Din anul 1987 aceste module electronice sunt folosite pentru reglarea aprinderii și la motoarele diesel. Aproximativ de la mijlocul anilor 90 sistemele de reglare mecanice la motoarele cu ardere internă, au fost aproape complet înlocuite de către modulele de control electronice. Modulele de control ECU din componența autovehiculelor includ în afara sistemului de aprindere, printre altele și: sistemul de pornire, de anti-blocare al frânelor (ABS), de climatizare, de control airbag, controlul de distanță etc.

Unități de control vizibile sunt pe tahometrul, în forma lui nouă împreună cu turometrul și diverse alte indicatoare. Senzori cum ar fi, nivelul combustibilului în rezervor, presiunea uleiului pot dispune de propriul modul electronic care sunt, printre altele, memorate pe termen lung.

Funcționare[modificare | modificare sursă]

Modulele electronice lucrează după principiul „IPO”, (în {[en|Input-Process-Output}} = intrare-prelucrare-ieșire). Pentru măsurarea valorilor sunt disponibili senzorii care stabilesc o caracteristică fizică, cum ar fi viteza, presiunea, temperatura etc. Această valoare este comparată sau calculată cu o valoare memorată în ECU. În cazul în care valoarea măsurată, cu valoare prevăzută în ECU nu se potrivesc, modulul electronic reglementează valoarea prin proces fizic, astfel încât valorile reale măsurate să corespundă cu dimensiunile nominale programate în ECU.

Daca in trecut, aprinderile electronice erau construite din circuite electronice analogice, ECU-urile de azi sunt de obicei înzestrate cu un „sistem cu inteligență proprie” (în engleză embedded system) – sistem încorporat), care constă dintr-un computer separat, sub forma unui sistem încorporat.

Mărimea acestui computer variază în funcție de complexitatea sarcinilor sale. În mod semnificativ acesta variază de la un circuit integrat cu un microprocesor (cu memorie RAM și ROM) până la sisteme multifuncționale cu un sistem de producție grafică.

De obicei, programarea este realizată prin utilizarea memoriei ROM (în engleză Read Only Memory – memorie doar citibila) [1][necesită sursă mai bună]. Unele sisteme însă permit actualizarea programului din ECU, prin reprogramarea memoriei flash la atelierele de specialitate.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Aparatele schimbă informațiile cu privire la condițiile de funcționare și alte date relevante ale vehiculului, prin diferite sisteme de interfețe (CAN, LIN, MOST, FlexRay). În afara acestora, prin aceste interfețe se pot face legătura la OBD respectiv diagnosticarea vehiculului. Acesta pot fi legate de aparate de diagnosticare sau cu calculatoare personale, notebook, având o interfață corespunzătoare prin care poate să comunice. În principal sunt căutate și identificate erorile pe care modulul electronic le-a înregistrat la propriile teste sau la senzorii de legătură. Astfel în atelierele de service, cu astfel de mesaje de defecțiuni, se poate evita timp de lucru îndelungat. Adesea sunt utilizate protocoalele de diagnostic KWP2000 sau UDS, care acesta este specificat în ISO 14229-1.

Datorita creșterii complexității și solicitării la diferite module software, precum și comunicarea între ECU-uri, se utilizează sistemul de operare OSEK-VDX, care este de tip RTOS. O altă măsură în vederea creșterii de standardizare a comunicării ECU-urilor, este AUTOSAR [2].

Între timp, într-un automobil sunt amplasate mai mult de zece module electronice. Unele automobilele moderne de lux, au instalate chiar peste 70 de module electronice. Gama de microcipuri variază de la 8- la 32-bit de calculator.

Dezvoltare și software[modificare | modificare sursă]

Rareori ECU-urile sunt dezvoltate și fabricate de producătorii de autoturisme. De cele mai multe ori, acestea sunt dezvoltate de furnizori, la comanda firmelor de automobile.

Computer failure[modificare | modificare sursă]

Principalele simptome ale defectării ECU sunt o eroare la pornirea motorului, o indicație permanentă a unei erori la motor care nu poate fi eliminată. Eșecul unui ECU este destul de rar și nu puteți anticipa exact când se va întâmpla. Pentru a identifica și a confirma eșecul unui computer, producătorii și companiile de reparații trebuie să efectueze un număr de următoarele verificări [4]:

  • să evalueze calitatea unității de asamblare
  • verificare electronică
  • efectuare a fractografiei
  • verificare la supraîncălzirea
  • verificați pentru coroziune și deteriorare

Îndeplinirea acestor condiții în teste va preveni daunele viitoare și va spori productivitatea.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Preview referat Memoria interna, www.referat.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Site oficial AUTOSTAR. Arhivat din original la . Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]