Caesarea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Caesarea sau Cezareea (ebraică: קיסריה, Kaysariya sau Qesarya; arabă قيساريةقيسارية, Qaysaria; greacă Καισάρεια; /ˌsɛzəˈrə,ˌsɛsəˈrə,ˌszəˈrə/)[1] este un orășel în partea central-nordică a Israelului. Situat la jumătatea distanței între Tel Aviv și Haifa pe câmpia de coastă în apropiere de orașul Hadera, cade sub jurisdicția Hof HaCarmel Consiliului Regional. Cu o populație de 4,970, este singura localitate israeliană gestionată de către o organizație privată, Caesarea Development Corporation[2] și, de asemenea, una dintre cele mai populate localități nerecunoscută ca un consiliu local.

Orașul a fost construit de Irod cel Mare pe la 25-13 î.Hr. ca orașul-port Caesarea Maritima. El a servit ca un centru administrativ al provinciei Iudeea a Imperiului Roman și mai târziu capitala bizantină a provinciei Palestina Prima în perioada clasică. După cucerirea musulmană din secolul al 7-lea, fiind ultimul oraș căzut sub arabi, orașul a avut o majoritate arabă până la cuceririle cruciate. A fost abandonat după cucerirea de către mameluci.[3] Acesta a fost repopulat în 1884 de către bosniecii imigranți, care s-au stabilit într-un mic sat de pescari. În 1940, kibbutzul Sdot Yam a luat ființă lângă sat. În februarie 1948, satul a fost cucerit de o unitate Palmach comandată de Yitzhak Rabin, dar oamenii fugiseră deja după un atac al lui Lehi. În 1952, s-a înființat orașul evreu Cezareea în apropiere de ruinele orașului vechi, transformat în Parcul Național Caesarea Maritima.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Antichitatea[modificare | modificare sursă]

Caesarea Maritima a fost construită în jurul anilor 20–10 î. Hr., lângă ruinele unui mic port, cunoscut sub numele de Stratonos pyrgos (Turnul lui Straton), fondat de Straton I din Sidon. [4] În 90 î. Hr., Alexandru Jannaeus a capturat Turnul lui Straton, ca parte a politicii sale de dezvoltare a construcțiilor navale și extinderea regatului Hasmonean. Turnul lui Stratona a rămas un așezământ evreiesc pentru încă două generații, până când zona a devenit dominată de romani în 63 î. Hr., când a fost declarat oraș autonom. Orașul păgân a suferit schimbări mari sub Irod cel Mare, care l-a redenumit Caesarea în onoarea împăratului Roman, Caesar Augustus.

În 22 î. Hr., Irod a început construcția unui port de mare adâncime și a construit depozite, piețe, drumuri largi, băi, temple  și impunătoare clădiri publice.[5] La fiecare cinci ani, orașul a găzduit importante competiții sportive, jocuri de gladiatori, și spectacole de teatru, cu vedere la Marea Mediterană.

Cezareea, de asemenea, a înflorit în timpul perioadei bizantine. În secolul III, înțelepții evrei au scutit orașul de legea iudaică, sau Halakha, întrucât în acest timp, majoritatea locuitorilor nu erau evrei.[6] Orașul a fost, în principal, un centru comercial bazat pe comerț.


Dan Hotel

Personalități notabile[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Caesarea" in the American Heritage Dictionary
  2. ^ About the CDC Arhivat 8 July 2011 la Wayback Machine.
  3. ^ „Caesarea”. Encyclopædia Britannica, Inc. Accesat în . 
  4. ^ Duane W. Roller and Robert L. Hohlfelder. „The Problem of the Location of Straton's Tower”: 61–68. JSTOR 1356838.  Mai multe valori specificate pentru |JSTOR= și |jstor= (ajutor)
  5. ^ Crossan, 1999, p. 232
  6. ^ Safrai, 1994, p. 374

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Link-uri externe[modificare | modificare sursă]