Avraham Yosef Schapira

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Avraham Yosef Schapira
Date personale
Născut [1]
România, România
Decedat (79 de ani)
Israel, Israel
Cetățenie Israel
Ocupație om politic
om de afaceri
Deputat în Knesset
În funcție
 – 
În funcție
 – 

Partid politic Agudat Yisrael[*]
Deputatul Avraham Yosef Schapira.

Avraham Yosef Schapira (în ebraică אברהם יוסף שפירא) (n. 2 martie 1921, Deva, România - d. 26 iunie 2000, Ierusalim, Israel) a fost un om de afaceri și politician israelian, religios fundamentalist, originar din România, care a deținut funcția de deputat în Knesset-ul (Parlamentul) statului Israel și pe cea cea de președinte a Comisiei parlamentare de finanțe (1984 - 1988)

Biografie[modificare | modificare sursă]

Avraham Yosef Schapira s-a născut la data de 2 martie 1921 în România. În anul 1949 a emigrat în Israel. A făcut studii religioase la o "Yeshiva", obținând un certificat de profesor. A lucrat ca om de afaceri, între altele în domeniul industriei de covoare.

În perioada 1981-1988 și apoi 1992-1996, a reprezentat în Knesset (Parlamentul statului Israel) Partidul Agudat Israel (partidul ultrareligios al evreilor așkenazi hasidici), fiind membru al Comisiei Economice și al Comisiei Financiare. Între anii 1984-1988 a fost președinte al Comisiei Financiare a Knesset-ului.

A îndeplinit o serie de funcții în cadrul Partidului Agudat Yisrael: lider al grupului parlamentar, președinte al Organizației Tel Aviv. De asemenea, a îndeplinit și funcția de președinte al Comitetului Director al Băncii Israelului.

Avraham Yosef Schapira a decedat la data de 26 iunie 2000 în Israel. Pe lângă limba ebraică, el vorbea fluent limbile engleză, franceză, idiș și germană.

Funcții publice în Israel[modificare | modificare sursă]

Avraham Yosef Schapira a deținut următoarele funcții publice:

  • deputat în Knesset din partea Partidului Agudat Yisrael (1981-1988)
  • deputat în Knesset din partea Partidului United Torah Judaism (1992-1996)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]