Strejnicu, Prahova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Strejnic)
Strejnicu
—  sat și reședință de comună  —
Strejnicu se află în România
Strejnicu
Strejnicu
Strejnicu (România)
Localizarea satului pe harta României
Strejnicu se află în Județul Prahova
Strejnicu
Strejnicu
Strejnicu (Județul Prahova)
Localizarea satului pe harta județului Prahova
Coordonate: 44°55′3″N 25°57′22″E ({{PAGENAME}}) / 44.91750°N 25.95611°E

Țară România
Județ Prahova
ComunăTârgșoru Vechi


Populație (2021)
 - Total7.393 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal107592

Prezență online

Strejnicu este satul de reședință al comunei Târgșoru Vechi din județul Prahova, Muntenia, România. Se află la aproximativ 3 km vest de Ploiești.

În nordul localității Strejnicu există un aerodrom - Aeroclubul Gheorghe Bănciulescu - care permite desfășurarea de activități recreative cum ar fi aviația sportivă, aeroplanorismul sau parașutismul.

Istorie[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul secolului al XIX-lea, satul Strejnicu era reședința comunei cu același nume, cu 941 de locuitori, având o biserică fondată de locuitori în 1881.[1]

La 27 noiembrie 1940 Nicolae Iorga a fost asasinat în apropierea satului Strejnicu de un comando legionar.

În 1950, comuna Strejnicu a devenit parte a orașului regional Ploiești, reședința regiunii Prahova și (după 1952) a regiunii Ploiești. În 1968, comuna Strejnicu a fost desființată, fiind inclusă în comuna Târgșoru Vechi satul Strejnicu devenind reședința acesteia.

Instituții de învațământ[modificare | modificare sursă]

Procesul de învațământ în localitatea Strejnicu a funcționat înca din partea a doua a secolului XIX. Actuala cladire este construită în formă de M și a fost ridicată în următoarele perioade : 1968-8 săli de clasă (4 săli de clasă la parter și 4 sali de clasă la etaj), 1974-4 sali de clasă și în 1978 încă 6 săli de clasă și 3 laboratoare (fizică, chimie și biologie). Din totalul de 18 săli de clasă, una s-a tranformat în sală de sport. Școala Strejnicu se află în zona de sud-vest a orașului Ploiești, la 5 km de Școala cu clasele I-VIII Târgșoru Vechi și la 5 km. distanță de școala cu clasele I-VIII I.A. Bassarabescu.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lahovari, George Ioan (). „Strejnicul, com. rur.” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 5. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 479.