Sari la conținut

C. J. Cherryh

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
C. J. Cherryh
Date personale
Nume la naștereCarolyn Janice Cherry Modificați la Wikidata
Născută1 septembrie 1942
St. Louis, Missouri
Frați și suroriDavid A. Cherry[*][[David A. Cherry (artist american)|​]]  Modificați la Wikidata
Căsătorită cuJane Fancher[*][[Jane Fancher (scriitoare americană)|​]] (din )[4] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
OcupațieScriitor
Limbi vorbitelimba engleză[5][6]
limba franceză Modificați la Wikidata
StudiiUniversitatea Johns Hopkins (Master of Arts[*][[Master of Arts (type of master's degree in the fields of humanities and social sciences)|​]], )
University of Oklahoma[*][[University of Oklahoma (public research university in Norman, Oklahoma, United States)|​]] (Bachelor of Arts[*], )
Lawton High School[*][[Lawton High School (high school in Oklahoma, United States)|​]]
Activitatea literară
Limbilimba engleză  Modificați la Wikidata
PatronajJohn Marshall High School[*][[John Marshall High School (high school in Oklahoma, USA)|​]]  Modificați la Wikidata
Specie literarăSF/F
Opere semnificativeDebut: Gate of Ivrel, Brothers of Earth
Note
PremiiDamon Knight Memorial Grand Master Award[*][[Damon Knight Memorial Grand Master Award (award)|​]][1]
Astounding Award for Best New Writer[*][[Astounding Award for Best New Writer (annual awards for science fiction or fantasy)|​]]
Premiul Hugo pentru cel mai bun roman
Premiul Hugo pentru cel mai bun roman
Premiul Hugo pentru cea mai bună povestire[2]
Premiul Locus pentru cel mai bun roman science-fiction[3]  Modificați la Wikidata
Asteroidul 77185 Cherryh
Prezență online

Carolyn Janice Cherry (n. 1 septembrie 1942), mai bine cunoscută sub pseudonimul C. J. Cherryh, este o scriitoare americană de science fiction și fantasy. Începând din 1976, a scris peste 60 de cărți, printre care și romanele câștigătoare ale premiului Hugo Stația orbitală a lumii de jos (1981) și Cyteen (1988), ambele din ciclul Universul Alianță-Uniune.

Numele Cherryh (pronunțat "Cherry") se termină cu "h" ce nu se pronunță din cauză că primului ei editor, Donald A. Wollheim, i s-a părut că numele "Cherry" pare al unei autoare de romane de dragoste. Inițialele C.J. au fost folosite pentru a ascunde faptul că e femeie la vremea când majoritatea autorilor de science fiction erau bărbați.

Asteroidul 77185 Cherryh a primit numele ei. Comentând această onoare, descoperitorii asteroidului au scris despre Cherryh: "Ea ne-a provocat să devenim demni de stele printr-un efort de imaginație prin care să înțelegem cum va reuși omenirea să trăiască printre ele."[7]

Cherryh s-a născut în 1942 în St. Louis, Missouri și a crescut în Lawton, Oklahoma. A început să scrie la vârsta de 10 ani, când s-a supărat că programul ei favorit de televiziune, Flash Gordon, fusese sistat. În 1964 a devenit diplomată în limba latină la universitatea din Oklahoma, cu specializarea în archeologie, mitologie și istoria tehnicii. În 1965 și-a luat masteratul în literatură clasică la universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Maryland.

După studii, Cherry a predat latina, greaca veche, literatura clasică și istoria antică la liceul John Marshall din Oklahoma City. Chiar dacă slujba ei era să predea limba latină, era pasionată de istoria, religia și cultura Romei și Greciei antice. În timpul vacanțelor de vară, organiza excursii la ruinele din Anglia, Franța, Spania și Italia. În timpul liber scria, folosind teme din mitologia romană și greacă ca scenarii pentru povestiri ce se petreceau în viitor. Cherryh nu a urmat calea obișnuită a scriitorilor profesioniști de science fiction din acea vreme, care însemna să publice mai întâi povestiri în revistele de science fiction și fantasy și apoi să progreseze către roman. De fapt, Cherryh nu s-a gândit să scrie povestiri decât după ce i s-au publicat câteva romane.

Și-a trimis romanele scrise în timpul liber direct la edituri. La început nu a avut succes. Gheața a fost spartă în 1975 când Donald A. Wollheim i-a cumpărat cele două manuscrise depuse la editura DAW Books, Gate of Ivrel și Brothers of Earth. Cele două romane au fost publicate în 1976, la interval de câteva luni, și au primit imediat premiul John W. Campbell pentru debut, în 1977.

Deși nu toate lucrările ei au apărut la editura DAW Books, în această perioadă a întreținut relații strânse cu familia Wollheim și editura acesteia. Alte edituri care au publicat lucrările autoarei sunt: Baen Books, HarperCollins, Warner Books și Random House. Până la sfârșitul anilor '70 a mai publicat încă șase romane.

În 1979, povestirea "Cassandra" a câștigat Premiul Hugo și Cherryh a părăsit slujba de profesor pentru a se dedica scrisului. De atunci a mai câștigat de două ori Premiul Hugo pentru cel mai bun roman, mai întâi pentru Stația orbitală a lumii de jos (Downbelow Station) în 1982, apoi pentru Cyteen în 1989.

Pe lângă dezvoltarea propriilor ei universuri ficționale, Cherryh a contribuit la câteva antologii, printre care Thieves' World, Heroes in Hell, Elfquest, Witch World, Magic in Ithkar și seria Merovingen Nights, pe care a editat-o ea însăși. A fost tradusă în cehă, olandeză, germană, ebraică, maghiară, italiană, japoneză, lituaniană, letonă, poloneză, portugheză, română,rusă, slovacă, spaniolă și suedeză. Cherryh este traducătoarea a câtorva romane din franceză în engleză.

Acum locuiește lângă Spokane, Washington, cu autoarea și artista science fiction/fantasy Jane Fancher. Îi place patinajul cu rotile, să călătorească și este prezentă deseori la convențiile de science fiction.

Fratele ei, David A. Cherry, este artist science fiction și fantasy.

Stilul literar

[modificare | modificare sursă]

Cherryh folosește o tehnică pe care a numit-o "a treia persoană de foarte aproape", "a treia persoană intensivă" sau "intern intens".[8] Prin această tehnică, singurele lucruri povestite de autor sunt cele percepute și considerate interesante de către personaj.[8] Dacă, de exemplu, un căpitan ajunge într-o stație spațială, povestirea ar putea să nu descrie elemente importante ale stației dar cu care căpitanul este deja familiarizat, chiar dacă aceste detalii sunt importante pentru cititor. Tehnica aceasta oferă cititorului o experiență similară cu a personajului — uneori în mare detaliu — și seamănă astfel cu tipul de narațiune stream of consciousness.

Genuri literare

[modificare | modificare sursă]

Din cauza producției atât de variate și de voluminoase, clasificarea lucrărilor ei este dificiă. Cherryh consideră că science fiction și fantasy sunt componente ale aceluiași gen și se opune catalogării prea exacte a autorilor. În această privință, ea a scris următoarele: "Nu-mi place această specializare în care unii se uită la ceilalți ca la o specie diferită. Nu, nu, nu. Suntem aceeași creatură. Nu-mi pasă dacă ceilalți au dungi sau pete. Suntem aceeași rasă de pisici."[9]

Creația de lumi

[modificare | modificare sursă]

Lucrările autoarei descriu universuri ficționale cu mare realism, datorită bunei pregătiri în lingvistică, istorie, arheologie și psihologie. În introducerea ei la primul roman al autoarei, Andre Norton a comparat lucrarea cu cele ale lui J. R. R. Tolkien: "Niciodată de la The Lord of the Rings până acum nu am fost atât de captivată de o poveste cum am fost de Gate of Ivrel." Altcineva comenta, "Amestecul de stiință și folclor dă romanelor ei o adâncime intelectuală comparabilă cu aceea a lui J. R. R. Tolkien sau Gene Wolfe".[10] Cherryh creează culturi extraterestre, specii și scenarii credibile, provocând cititorul să mediteze la adevărata natură umană. Lumile ei au fost lăudate ca fiind complexe și realiste pentru că le-a prezentat prin implicare și nu prin explicare. Ea descrie dificultatea de a traduce/exprima diferite concepte între diferite limbi, aceasta fiind foarte evidentă în ciclurile Chanur și Universul Străinului.

În opinia ei, "cultura este răspunsul biologiei la mediul natural, prin care își așterne condiții mai bune." Problemele pe care autoarea le consideră ca fiind critice pentru o specie inteligentă non-terestră sunt:[11]

  • Mediul fizic în care trăiește specia
  • Poziția și natura habitatului speciei, inclusiv relația spațială între habitate
  • Dieta, metodele de obținere și de consumare a hranei și practicile culturale de pregătire a mesei
  • Procesele prin care non-tereștrii pun în comun cunoașterea
  • Obiceiurile și conceptele despre moarte, tratamentul oferit decadaților, conceptele despre viața de apoi
  • probleme metafizice legate de imaginea proprie și a universului

Și-a început cariera în 1976 cu romanele Gate of Ivrel și Brothers of Earth. De atunci a publicat peste 60 de romane și culegeri de povestiri, iar activitatea ei continuă, după cum se spune chiar în blog-ul autoarei.[12] Romanele ei se grupează mai ales în ciclurile Universul Alianță-Uniune, Chanur, Universul Străinului.

Universul Alianță-Uniune

[modificare | modificare sursă]

Războaiele Companiei

[modificare | modificare sursă]

Cu excepția romanelor Hellburner și Heavy Time, lucrările pot fi citite în orice ordine.[13]

  • Heavy Time (1991)
  • Hellburner (1992)
    • Devil to the Belt (2000)— ediția celor două romane precedente într-un singur volum
  • Downbelow Station (1981)— Premiul Hugo, nominalizare la Premiul Locus, 1982[14]
  • Merchanter's Luck (1982)
    • de asemenea publicat în Alliance Space (2008) omnibus
  • Rimrunners (1989)— nominalizare la Premiul Locus, 1990[15]
  • Tripoint (1994)
  • Finity's End (1997) — nominalizare la Premiul Locus, 1998[16]

The Era of Rapprochement

[modificare | modificare sursă]
  • Serpent's Reach (1980)
    • de asemenea publicat în The Deep Beyond (2005) omnibus
  • Forty Thousand in Gehenna (1983)
    • de asemenea publicat în Alliance Space (2008) omnibus
  • Cyteen (1988)— Premiul Hugo și Premiul Locus, nominalizare la premiul British Science Fiction, 1989[17]
    • de asemenea publicat într-o ediție în 3 volume ca The Betrayal, The Rebirth și The Vindication, despre care Cherryh a scris: "A existat o ediție ieftină care a separat romanul în trei părți, dar asta s-a terminat: toate edițiile curente și, sper eu, toate cele viitoare, vor fi într-un singur volum."[18]
  • Regenesis (2009)

Ciclul Chanur

[modificare | modificare sursă]
  • The Pride of Chanur (1981) — nominalizare la premiile Hugo și Locus, 1983[19]
  • Chanur's Venture (1984)— nominalizare la premiul Locus, 1985[20]
  • The Kif Strike Back (1985)
    • The Chanur Saga (2000)— ediția într-un singur volum a celor trei romane anterioare
  • Chanur's Homecoming (1986)
  • Chanur's Legacy (1992)
    • Chanur's Endgame (2007)— ediția într-un singur volum a celor două romane anterioare
  • The Faded Sun: Kesrith (1978) — nominalizare la premiile Hugo și Locus, 1979 [21]; nominalizare la premiul Nebula, 1978 [22]
  • The Faded Sun: Shon'Jir (1978)
  • The Faded Sun: Kutath (1979)
    • The Faded Sun Trilogy (UK, 1987 and US, 2000) — ediția într-un singur volum a celor trei romane anterioare

Merovingen Nights (Mri Wars Period)

[modificare | modificare sursă]
  • Angel with the Sword (1985)
    • Merovingen Nights— serie de antologii în colaborare

The Age of Exploration

[modificare | modificare sursă]

Aceste romane au o temă comună, dar nu depind unele de altele, putând fi cititte în orice ordine.

  • Port Eternity (1982)
    • de asemenea publicat în Alternate realities (2000) omnibus
  • Voyager in Night (1984) — nominalizare la premiul Philip K. Dick, 1984 [23]
    • de asemenea publicat în Alternate realities (2000) omnibus
  • Cuckoo's Egg (1985) — nominalizare la premiul Hugo, 1986[24]
    • de asemenea publicat în The Deep Beyond (2005) omnibus

The Hanan Rebellion

[modificare | modificare sursă]
  • Brothers of Earth (1976)
  • Hunter of Worlds (1977)
    • At the Edge of Space (2003) — ediția într-un singur volum a celor două romane anterioare

Ciclul Morgaine

[modificare | modificare sursă]
  • Gate of Ivrel (1976)
  • Well of Shiuan (1978)
  • Fires of Azeroth (1979)
    • Cele trei romane sunt publicate și în următoarele ediții:
      • The Book of Morgaine (1979)
      • The Chronicles of Morgaine (1989)
      • The Morgaine Saga (2000)
  • Exile's Gate (1988)
  • Wave Without a Shore (1981)
    • de asemenea publicat în Alternate realities (2000) omnibus
  • The Scapegoat (1985)— povestire

Alte lucrări science fiction

[modificare | modificare sursă]

Universul Străinului

[modificare | modificare sursă]
  • Trilogy arc 1
    • Foreigner (1994)— nominalizare la premiul Locus, 1995[25]
    • Invader (1995)— nominalizare la premiul Locus, 1996[26]
    • Inheritor (1996)
  • Trilogy arc 2
    • Precursor (1999)
    • Defender (2001)— nominalizare la premiul Locus, 2002[27]
    • Explorer (2003)
  • Trilogy arc 3
    • Destroyer (2005)
    • Pretender (2006)
    • Deliverer (2007)
  • Trilogy arc 4
    • Conspirator (2009)
    • Deceiver (2010)
    • Betrayer (2011)
  • Trilogy arc 5
    • Intruder (în lucru)[28]

Universul Finisterre

[modificare | modificare sursă]
  • Rider at the Gate (1995)
  • Cloud's Rider (1996)
  • Hammerfall (2001)— nominalizare la premiul Campbell, 2002[27]
  • Forge of Heaven (2004)
  • "Cassandra" (1978)— povestire
  • Hestia (1979)

Lucrări fantasy

[modificare | modificare sursă]

Seria Fortăreața

[modificare | modificare sursă]
  • Fortress in the Eye of Time (1995)— nominalizare la premiul Locus Fantasy, 1996[26]
  • Fortress of Eagles (1998)— nominalizare la premiul Locus Fantasy, 1989[17]
  • Fortress of Owls (1999)— nominalizare la premiul Locus Fantasy, 2000[29]
  • Fortress of Dragons (2000)
  • Fortress of Ice (2006)
  • Ealdwood – nuveletă (1981)
  • The Dreamstone (1983)— rescrie povestirea "The Dreamstone" (1979) și nuveleta Ealdwood
  • The Tree of Swords and Jewels (1983)
    • Arafel's Saga (1983)— ediția într-un singur volum a romanelor The Dreamstone și The Tree of Swords and Jewels
    • The Dreaming Tree (1997)— ediția (revizuită) într-un singur volum a romanelor The Dreamstone și The Tree of Swords and Jewels

Povestiri rusești

[modificare | modificare sursă]
  • Rusalka (1989)— nominalizare la premiul Locus Fantasy, 1990[15]
  • Chernevog (1990)
  • Yvgenie (1991)
  • The Gates of Hell (1986), în colaborare cu Janet Morris
  • Kings in Hell (1986), în colaborare cu Janet Morris
  • Legions of Hell (1987)

Miscellaneous fantasy

[modificare | modificare sursă]
  • The Brothers (1986)— nuvelă
  • The Paladin (1988)— nominalizare la premiul Locus Fantasy, 1989[17]
  • The Goblin Mirror (1992)
  • Faery in Shadow (1993)
  • Lois & Clark: A Superman Novel (1996)
  • Faery Moon (2009)— revizie majoră a lucrării Faery in Shadow, la care este adăugată The Brothers
  • The Book of Morgaine (1979) — Gate of Ivrel (1976), Well of Shiuan (1978) și Fires of Azeroth (1979)
  • Arafel's Saga (1983) — The Dreamstone (1983) și The Tree of Swords and Jewels (1983)
  • The Chronicles of Morgaine (1989)—Gate of Ivrel (1976), Well of Shiuan (1978) și Fires of Azeroth (1979)
  • The Dreaming Tree (1997) — The Dreamstone (1983) și The Tree of Swords and Jewels (1983)
  • The Morgaine Saga (2000) — Gate of Ivrel (1976), Well of Shiuan (1978) și Fires of Azeroth (1979)
  • The Faded Sun Trilogy (2000)—Kesrith (1978), Shon'Jir (1978) și Kutath (1979)
  • The Chanur Saga (2000)—The Pride of Chanur (1981), Chanur's Venture (1984) și The Kif Strike Back (1985)
  • Devil to the Belt (2000)—Heavy Time (1991) și Hellburner (1992)
  • Alternate Realities (2000)—Wave Without a Shore (1981), Port Eternity (1982) și Voyager in Night (1984)
  • At the Edge of Space (2003)—Brothers of Earth (1976) și Hunter of Worlds (1977)
  • The Deep Beyond (2005)—Serpent's Reach (1980) și Cuckoo's Egg (1985)
  • Alliance Space (2008)—Merchanter's Luck (1982) și Forty Thousand in Gehenna (1983)

Culegeri de povestiri

[modificare | modificare sursă]
  • Sunfall (1981)
  • Visible Light (1986)
  • Glass and Amber (1987)— povestiri și eseuri
  • The Collected Short Fiction of C. J. Cherryh (2004) — inclusiv lucrările din Sunfall, Visible Light

Alte lucrări

[modificare | modificare sursă]

Antologiile Merovingen Nights descriu lumea Merovin din universul Alianță-Uniune și sunt colecții de povestiri legate între ele, scrise de Cherryh și de alți autori. Romanul lui Cherryh Angel with the Sword precedă prima antologie a serie.

  • Festival Moon (1987) — Merovingen Nights #1
  • Fever Season (1987) — Merovingen Nights #2
  • Troubled Waters (1988) — Merovingen Nights #3
  • Smuggler's Gold (1988) — Merovingen Nights #4
  • Divine Right (1989) — Merovingen Nights #5
  • Flood Tide (1990) — Merovingen Nights #6
  • Endgame (1991) — Merovingen Nights #7

Ca traducător

[modificare | modificare sursă]

Din franceză în engleză:

  • The Green Gods (1980), de Nathalie Henneberg
  • Stellar Crusade (1980), de Pierre Barbet
  • The Book of Shai (1982), de Daniel Walther
  • Shai's Destiny (1985), de Daniel Walther

Alte recunoașteri

[modificare | modificare sursă]

Cherryh nu a scris cele trei romane din ciclul Sword of Knowledge, dar a primit recunoașterea de co-autor datorită introducerilor pe care le-a scris pentru fiecare dintre ele. Editorul a scos introducerile lui Cherryh din majoritatea edițiilor.

  • A Dirge for Sabis (1989), de Cherryh și Leslie Fish
  • Wizard Spawn (1989), de Cherryh și Nancy Asire
  • Reap the Whirlwind (1989), de Cherryh și Mercedes Lackey
    • The Sword of Knowledge (1995) — ediția într-un singur volum a celor trei romane anterioare

Referințe academice

[modificare | modificare sursă]
  • The Cherryh Odyssey (2004, ISBN 0-8095-1070-7; ISBN 0-8095-1071-5), editată de Edward Carmien, adună o duzină de eseuri scrise de academicieni și profesioniști ai domeniului, tratând viața literară și cariera autoarei.
  • Biblioteca Jack Williamson Science Fiction Library de la Universitatea Eastern New Mexico conține o colecție de manuscrise și notițe științifice ale autoarei.[30]
  • Military Command in Women's Science Fiction: C.J. Cherryh's Signy Mallory (2000), Part 1,[31] Part 2[32] de Camille Bacon-Smith.
Orbita asteroidului 77185 Cherryh

Premii și recunoașteri

[modificare | modificare sursă]
  • Premiul John W. Campbell pentru cel mai bun autor debutant — 1977
  • Premiul Hugo pentru cea mai bună povestire – Cassandra - 1979
  • Premiul Hugo pentru cel mai bun roman – Stația orbitală a lumii de jos (Downbelow Station) - 1982[33]
  • Premiul Hugo pentru cel mai bun roman – Cyteen - 1989[34]
  • Premiul Locus pentru cel mai bun roman – Cyteen - 1988[17]
  • Premiul memorial Edward E. Smith (The Skylark) - 1988
  • Premiul Arrell Gibson – 2005[35]
  • Asteroidul 77185 Cherryh, descoperit în data de 20 martie 2001, a fost numit în onoarea ei.
  • Oaspete de onoarela a 56-a Convenție World Science Fiction (BucConeer) din Baltimore, 1998
  • Swordsmen and Sorcerers' Guild of America (SAGA) – membră (primită pentru romanele din ciclul "Morgaine")
  • National Space Society – membră a Consiliului de Consultanți [36]
  • Foundation for Endangered Languages – membră a Comitetului Director[37]
  1. ^ http://www.sfwa.org/2016/02/35732/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://www.thehugoawards.org/hugo-history/1979-hugo-awards/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://www.sfadb.com/Locus_Awards_1989  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ http://www.janefancher.com/HarmoniesOfTheNet/2014/05/05/da-big-secrud/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  6. ^ CONOR.SI[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  7. ^ JPL Small-Body Database Browser Asteroid 77185 Cherryh.
  8. ^ a b „C.J. Cherryh Short Story Essay Novel Writer”. EncycloCentral. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ C. J. Cherryh homepage. FIAWOL and all That.
  10. ^ „C. J. Cherryh, Science Fiction, and the Soft Sciences”. Dancing Badger. Accesat în . 
  11. ^ Cherryh, C. J. „The Panel Room”. C. J. Cherryh homepage. Accesat în . 
  12. ^ Cherryh, C. J. „The Journal: Progress Report”. C. J. Cherryh homepage. Accesat în . 
  13. ^ „C.J. Cherryh's webpage”. Accesat în . 
  14. ^ „Science Fiction & Fantasy Books by Award: 1982 Award Winners & Nominees”. Worlds Without End. Accesat în . 
  15. ^ a b „Science Fiction & Fantasy Books by Award: 1990 Award Winners & Nominees”. Worlds Without End. Accesat în . 
  16. ^ „Science Fiction & Fantasy Books by Award: 1998 Award Winners & Nominees”. Worlds Without End. Accesat în . 
  17. ^ a b c d „Science Fiction & Fantasy Books by Award: 1989 Award Winners & Nominees”. Worlds Without End. Accesat în . 
  18. ^ Cherryh, C. J. „Universes of C. J. Cherryh — Alliance-Union”. Cherryh.com. Accesat în .  Legătură externa în |work= (ajutor)
  19. ^ „Science Fiction & Fantasy Books by Award: 1983 Award Winners & Nominees”. Worlds Without End. Accesat în . 
  20. ^ „Science Fiction & Fantasy Books by Award: 1985 Award Winners & Nominees”. Worlds Without End. Accesat în . 
  21. ^ „Science Fiction & Fantasy Books by Award: 1979 Award Winners & Nominees”. Worlds Without End. Accesat în . 
  22. ^ „Science Fiction & Fantasy Books by Award: 1978 Award Winners & Nominees”. Worlds Without End. Accesat în . 
  23. ^ „Science Fiction & Fantasy Books by Award: 1984 Award Winners & Nominees”. Worlds Without End. Accesat în . 
  24. ^ „Science Fiction & Fantasy Books by Award: 1986 Award Winners & Nominees”. Worlds Without End. Accesat în . 
  25. ^ „Science Fiction & Fantasy Books by Award: 1995 Award Winners & Nominees”. Worlds Without End. Accesat în . 
  26. ^ a b „Science Fiction & Fantasy Books by Award: 1996 Award Winners & Nominees”. Worlds Without End. Accesat în . 
  27. ^ a b „Science Fiction & Fantasy Books by Award: 2002 Award Winners & Nominees”. Worlds Without End. Accesat în . 
  28. ^ Cherryh, C. J. „The next Bren book (the just-finished manuscript) now has a title…”. Wave Without a Shore. Accesat în . 
  29. ^ „Science Fiction & Fantasy Books by Award: 2000 Award Winners & Nominees”. Worlds Without End. Accesat în . 
  30. ^ „Special Collections”. Eastern New Mexico University. Accesat în . 
  31. ^ Bacon-Smith, Camille. „Military Command in Women's Science Fiction: C.J. Cherryh's Signy Mallory (part 1)”. The Swan. Arhivat din original la . Accesat în . 
  32. ^ Bacon-Smith, Camille. „Military Command in Women's Science Fiction: C.J. Cherryh's Signy Mallory (part 2)”. The Swan. Arhivat din original la . Accesat în . 
  33. ^ „Science Fiction & Fantasy Books: 1982 Award Winners & Nominees”. Worlds Without End. Accesat în . 
  34. ^ „Science Fiction & Fantasy Books: 1989 Award Winners & Nominees”. Worlds Without End. Accesat în . 
  35. ^ OK Dept. of Libraries – working to preserve history, expand knowledge, and enrich lives (în engleză), arhivat din original la , accesat în  
  36. ^ „Board of Advisors”. National Space Society. Arhivat din original la . Accesat în . 
  37. ^ „Foundation for Endangered Languages”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]