Sari la conținut

Borbála Vajda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Borbála Vajda
Date personale
Născută (66 de ani) Modificați la Wikidata
Hangzhou, Republica Populară Chineză Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Reformată Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană
geofizician[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Senatoare a României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
CircumscripțiaCălărași
Legislaturălegislatura 2000–2004[*]

Partid politicUDMR Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea din București

Borbála Vajda (n. , Hangzhou, Republica Populară Chineză) este o politiciană română de etnie maghiaro-chineză, de profesie inginer geofizician. Din 3 martie 2008 este președinte al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN).[1]

În urma redistribuirii de voturi la alegerile legislative din 2000, doamna Vajda a devenit senatoare de Călărași din partea UDMR, mandat pe care l-a îndeplinit în legislatura 2000-2004.

Tatăl ei, Gyula Vajda, născut la Belin (Bölön), pe atunci în județul Trei Scaune, a fost trimis în anul 1955 pentru continuarea studiilor de agronomie în China. În Hangzhou s-a căsătorit cu Hu Mun Huan, colegă de studii la facultatea de filologie chineză. Domnișoara Hu emigrase din Malaezia în China, deoarece fusese urmărită de autoritățile malaeziene ca urmare a faptului că făcea parte din mișcarea care reclama învățământ universitar în limba maternă pentru minoritatea chineză ce reprezenta 30% din populația țării. Tatăl ei, rămas în Malaezia s-a opus iniția relației fiicei sale cu un european, dar în cele din urmă a fost de acord cu căsătoria. Din această căsnicie a rezultat fiica Borbála. Aceasta a fost înregistrată de autoritățile chineze sub numele de Wan Biri, din cauza transliterării dificile a numelui Vajda (Vodă-Voevod) și a prenumelui Borbála (Barbara) în limba chineză.[2]

Borbála a început grădinița în China. După terminarea studiilor părinții s-au întors în România, lucrând in diferite gospodării de stat în Bărăgan. Neavînd locuință, tinerii au lăsat-o pe Borbála în grija bunicului și a rudelor, astfel ea a început școala în Belin, Covasna. A doua fiică, Emese, s-a născut la Brăila și prin căsătorie s-a stabilit la Tokio.

După un timp Gyula Vajda a devenit redactorul șef al revistei de limba chineză de la București, iar soția lui executa experimente de cultivarea orezului la Oltenița. Aici a trecut Borbála examenul de bacalaureat, după care a obținut diploma de geofizician la București.

Tatăl doamnei Borbála Vajda este de religie unitariană, iar mama ei este budhist-taoistă, de aceea sub semnul păcii și toleranței în familie, la nașterea fetei ei au decis ca ajunsă la maturitate, să-și aleagă singură religia. Aceasta a ales religia reformată, și a fost botezată în 2003 la Biserica Calvineum din București.

Între 1977-1982 a urmat cursurile Facultății de Geologie-Geografie din cadrul Universității București, specializarea Inginerie Geologică și Geofizică.

Activitatea profesională

[modificare | modificare sursă]

Pe parcursul vieții a lucrat și în județul Harghita. Lucrarea ei de diplomă a avut ca temă apele termale din zona Miercurea Ciuc.

Până în 1999 a lucrat ca cercetător la Centrul de Metale Rare, iar când întreprinderea a ajuns în pericol de faliment, a fondat o firmă proprie de programare și prelucrare de date.

Borbála Vajda este mama a doi băieți, Zsombor și Gyula.

  1. ^ Borbála Vajda este noul președinte al CNCAN :: Arhiva 2008 - Amos News :: Agentie de presa[nefuncțională]
  2. ^ „Hargita Népe - 2001. január 20. szombat, III. évfolyam 16. szám”. Arhivat din original la . Accesat în .