Medicul și vraciul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Medicul și vraciul
Il medico e lo stregone

Afișul românesc al filmului
Titlu originalIl medico e lo stregone
Gencomedie
RegizorMario Monicelli
ScenaristLuigi Emmanuele
Ennio De Concini
Agenore Incrocci
ProducătorGuido Giambartolomei
StudioFrancinex
Royal Film
Director de imagineLuciano Trasatti
MontajOtello Colangeli
MuzicaNino Rota
CostumePiero Gherardi[*]  Modificați la Wikidata
DistribuțieVittorio De Sica
Marcello Mastroianni
Gabriella Pallotta
Alberto Sordi
Premiera4 decembrie 1957
Durata102 minute
a / n
ȚaraItalia Italia
Franţa Franța
Limba originală italiană
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online

Medicul și vraciul (titlul original: Il medico e lo stregone) este un film de comedie coproducție italo-franceză, realizat în 1957 de regizorul Mario Monicelli, protagoniști fiind actorii Vittorio De Sica, Marcello Mastroianni, Alberto Sordi. Coloana sonoră a filmului este semnată de Nino Rota.

Conținut[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Tânărul doctor Francesco, sosește în satul (imaginar) Pianetta din provincia Avellino, ca medic de circumscripție, dar imediat se lovește de concurența lui Don Antonio, considerat un tămăduitor care profită de ignoranța și superstiția localnicilor, care îl cred capabil de a le rezolva problemele „corpului și a sufletului”. Divergențele dintre medic și vraci, atrag și refuzul localnicilor de a lăsa copiii să fie vaccinați de doctor, împotriva tifosului. Nici măcar primarul satului nu are curajul să ia poziție în favoarea doctorului, pentru că sora sa Mafalda, îl vizitează frecvent pe Don Antonio spre a afla știri despre logodnicul ei Corrado, dispărut pe frontul rus în timpul ultimului război.

Văzându-și prestigiul amenințat de noul venit, Don Antonio recurge la un truc, se înțelege cu un bătrân să se prefacă că e grav bolnav și desigur, nu doctorul va reuși să-l vindece ci vraciul, blamând prin asta medicul. Acesta își ia însă revanșa când se pare că Scarrafone, asistentul lui Don Antonio, a vândut o poțiune pentru dragoste menajerei sale Pasqua, care era îndrăgostită în secret de Francesco. Aceasta pune pe ascuns poțiunea în ceaiul doctorului, intoxicându-l grav. Ajunși la judecată, Scarrafone aruncă vina pe Don Antonio, dar nu riscă să dovedească acuzațiile sale.

Descurajat și obosit, Francesco decide să lase totul baltă și să plece din satul care nu l-a acceptat ca medic, dar o serie de evenimente imprevizibile demască reaua credință a lui Don Antonio si redobândirea reputatiel doctorului.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]