Sari la conținut

Biserica de lemn din Țărmure

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Țărmure, comuna Hălmagiu, județul Arad, foto: iulie 2009.
Biserica (vest)
Biserica (nord-est)
Turnul-clopotniță
Altar: Sfântul Ierarh Vasile cel Mare
Altar: Ceată de îngeri
Ușile împărătești
Când și-a spălat Pilat mâinile
Când l-au dus la Caiafa arhiereul
Când l-au bătut pe Iisus
Când i-au pus cununa de spini
Timpanul de vest al naosului
Pronaos: Sfintele Mucenițe
Preotul paroh Lazar Nicolae Mirel

Biserica de lemn din Țărmure, comuna Hălmagiu, județul Arad, a fost construită în anul 1780[1]. Are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: AR-II-m-A-00656.

La mijlocul secolului al XVIII-lea, satul nu avea biserică și era filie la Hălmagiu. Abia în anul 1779 locuitorii își construiesc o biserică de lemn existentă și astăzi. După unii istorici de artă, biserica a fost edificată în anul 1780, renovată în 1830. Edificată din lemn, are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil". Biserica este prevăzută cu două uși, cu 3 ferestre în naos, una la pronaos și două la altar. Era acoperită cu șindrilă, inclusiv turnul, dar din cauza deteriorării avansate, acoperișul a fost refăcut din tablă. Plafonul de formă semicilindrică este împodobit cu pictură pe pânză, la fel și pereții pronaosului, naosului, bolții altarului și iconostasul. Pictura aparține lui Ioan Demetrovici din Timișoara și a fost executată în 1870, după cum reiese din inscripția aflată deasupra peretelui despărțitor al naosului de pronaos: "ACEASTĂ SFÂNTĂ BISERICĂ S-A ZUGRĂVIT ÎN ANUL ȘI LUNA SEPTEMVRIE 1870 SUB STĂPÂNIREA PREA LUMINATULUI ȘI BUNULUI STĂPÂNITORIU ÎMPĂRAT FRANCISC IOSIF SUB GUVERNAREA ILUSTRITĂȚII SALE DOMNULUI EPISCOP PROCOPIE IVASCOVICI. ZUGRĂVIREA S-A DUS LA ÎNDEPLINIRE PRIN ÎNDEMNUL PROTOPOPULUI IOANE GROZA, PREOTULUI LOCAL MIHAI MIHUȚIU ȘI CTITORILOR IOANU LUPU, CISCA ONICA, CISCA PAVEL ȘI CISCA IONASIU JUDE ȘI ZUGRĂVITĂ PRIN IOANE DEMETROVICI DE LOC DIN TIMIȘOARA."

Studii regionale
  • Godea, Ioan (). Biserici de lemn din județul Arad. București: Editura Scara. ISBN 978-973-33-96481-9-6. 
  • Petranu, Coriolan (). „Bisericile de lemn din județul Arad”. Tipografia și Institutul de arte grafice los.Drotleff, Sibiu. 
  • Alexandru Roz, Kovach Geza- Dicționarul istoric al localităților din județul Arad, Editura Universității ”Vasile Goldiș”, Arad, 1997 .
  • Ioan Godea, Ioana Cristache- Panait ,Monumente istorice bisericești din Eparhia Oradiei, Bisericile de lemn, Oradea,1978.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior

[modificare | modificare sursă]

Imagini din interior

[modificare | modificare sursă]