Biserica Sf. Nicolae și Sf. Alexandra din Nisa

43°41′58″N 7°16′03″E (Biserica Sf. Nicolae și Sf. Alexandra din Nisa) / 43.699386°N 7.267608°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica
„Sf. Nicolae și Sf. Alexandra”
Informații generale
Confesiunecreștinism ortodox[*]  Modificați la Wikidata
Jurisdicție religioasăArhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale  Modificați la Wikidata
Țara Franța Modificați la Wikidata
LocalitateNisa Modificați la Wikidata
arondismentArondismentul Nice
Coordonate43°41′58″N 7°16′03″E ({{PAGENAME}}) / 43.699386°N 7.267608°E
Date despre construcție
Stil arhitectonicArhitectură bizantină  Modificați la Wikidata
ArhitectKondiakoff
André-François Barraya
Istoric
Data începerii  Modificați la Wikidata
Data finalizării1912
Localizare
Monument istoric
Adresa6, rue Longchamp
Prezență onlinesite web oficial
Prezență online
site web oficial

Biserica „Sf. Nicolae și Sf. Alexandra” din Nice (Alpes-Maritimes) a fost prima biserică ortodoxă rusă construită în Franța.

Biserica și grădina adiacentă au fost înscrise pe lista monumentelor istorice prin decretul din 3 aprilie 1990.[1]

Istorie[modificare | modificare sursă]

O colonie rusă a început să se formeze pe Coasta de Azur pe la jumătatea secolului al XIX-lea, după ce aristocrația europeană lansase moda petrecerii într-un mod mai distractiv a lunilor reci de iarnă. În timp ce unii aristocrați ruși călătoreau pe Rivieră în scop de distracție, alții veneau acolo pentru a se trata de tuberculoză, boală care făcea ravagii în Europa și era foarte periculoasă în acele vremuri. Împărăteasa Alexandra Feodorovna, soția fostului împărat Nicolae I al Rusiei (1825-1855), a călătorit de multe ori pe Coasta de Azur pentru a se odihni după ce a rămas văduvă. Ea a strâns fonduri în 1856 pentru construirea unei biserici parohiale și a încredințat realizarea acestui proiect arhitecților Alexandre Kondiakoff (arhitectul Curții Imperiale Ruse) și André-François Barraya. Biserica a fost construită pe strada Longchamp, nu departe de actualul bulevard Jean-Médecin, și a fost sfințită la 31 decembrie 1859. Orașul avea la acea vreme mai mult de 45.000 de locuitori și era capitala Comitatului de Nisa, care făcea parte din Regatul Piemont-Sardinia, guvernat de Casa de Savoia, înainte de a fi anexat prin plebiscit de Imperiul Francez câteva luni mai târziu, în aprilie 1860.

Ceremonia de sfințire a bisericii s-a desfășurat în prezența contesei Stroganoff (anterior Marea Ducesă Maria a Rusiei), fiica cea mai mare a împărătesei mame și sora împăratului Alexandru al II-lea al Rusiei, care era cunoscută ca o protectoare a artelor. Împărăteasa Alexandra, deja grav bolnavă, nu a putut călători.[2] La ceremonie au mai participat membri ai familiei prințesei de Baden, diplomați și funcționari guvernamentali ruși.

Împărăteasa mamă a donat iconostasul alcătuit din icoane pictate în stil bizantin, care a fost transportat de la Sankt Petersburg.

La scurt timp după ce țareviciul Nicolae a murit de meningită în vila Bermond din Nisa în 1865, țarul Alexandru al II-lea al Rusiei a achiziționat terenul pe care se afla vila și a comandat demolarea clădirii și construirea în locul ei a unei capele. La începutul secolului al XX-lea a fost construită o a doua biserică la Nisa, Catedrala „Sf. Nicolae”, situată în apropierea capelei țareviciului Nicolae.

Biserica parohială „Sf. Nicolae și Sf. Alexandra” din Nisa s-a aflat inițial sub jurisdicția ecleziastică a Mitropoliei de Sankt Petersburg, iar din 1921 a trecut sub administrarea arhiepiscopului Evloghie Gheorghievski, care fusese desemnat de patriarhul Tihon al Moscovei ca administrator temporar al parohiilor ortodoxe rusești din Europa de Vest. După ce a fost destituit în 1930 de mitropolitul Serghie Stragorodski pentru că a refuzat să depună jurământ de loialitate față de statul sovietic, arhiepiscopul Evloghie a cerut și obținut în 1931 primirea sub jurisdicția canonică a Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, care a creat un exarhat al parohiilor rusești din Europa de Vest. În noiembrie 2018 Patriarhia Ecumenică a desființat exarhatul parohiilor rusești, cerând parohiilor să treacă sub jurisdicția mitropoliilor din țările lor. În noiembrie 2019 Parohia ortodoxă „Sf. Nicolae și Sf. Alexandra” din Nisa a refuzat să intre sub jurisdicția Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului sau a Bisericii Ortodoxe Ruse, alegând să intre, împreună cu cea mai veche biserică rusă din Nisa, în jurisdicția Mitropolia Europei Centrale și Occidentale a Bisericii Ortodoxe Române.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Base Mérimée: PA00080941, Ministère français de la Culture. fr
  2. ^ A murit în noiembrie 1860.
  3. ^ „Православный приход в Ницце отошел к Румынской Церкви, – Кураев”, Raskolam.net, , arhivat din original la , accesat în  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Luc Svetchine, Pierre-Antoine Gatier, Alexis Obolensky și Hervé Hôte (). Les Églises russes de Nice. Arles: Éditions Honoré Clair. p. 160. ISBN 978-2-918371-01-4. 
  • Bertrand Lettré, L'église orthodoxe russe, rue Longchamp, p. 93-97, Nice-Historique, 2003, nr. 458 Text

Legături externe[modificare | modificare sursă]