Biserica Sf. Atanasie din Roma

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Biserica Sf. Atanasie din Roma
Inscripție în limba greacă

Biserica Sfântul Atanasie (în italiană Chiesa di Sant'Atanasio) este o biserică din Roma, situată pe Via del Babuino în Campo Marzio, la circa 200 de metri nord-vest de Piazza di Spagna. Edificiul a fost construit în secolul al XVI-lea după planurile arhitectului Giacomo della Porta. Din anul 1962 este biserică titulară. Odată cu ridicarea sa în demnitatea de cardinal în anul 2012, arhiepiscopul Lucian Mureșan a primit această biserică drept biserica sa titulară la Roma.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În anul 1573 papa Grigore al XIII-lea[1] a instituit Congregazione dei Greci, pentru înființarea unui Colegiu grecesc, în scopul formării clerului de rit bizantin. Colegiul a fost fondat în 1577, având intrarea în Via dei Greci, apoi, s-a mutat pe Via del Babuino.

În 1580 a fost așezată piatra de temelie a bisericii sub patronajul Sf. Atanasie, care s-a aflat în permanentă luptă cu arianismul, fiind în cinci rânduri silit să-și părăsească postul de episcop și de patriarh al Alexandriei, refugiindu-se inclusiv la Roma. Lucrările de construcție au fost încredințată lui Giacomo della Porta și au fost terminate în 1583.

Fațada a fost completată de Martino Longhi il Vecchio, fiind însoțită de două turnuri pentru clopote. În turnul din stânga există un mecanism de orologiu donat de papa Clement al XIV-lea în anul 1771.

Personalități legate de biserică[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Papa Grigore al XIII-lea (1572 - 1585) este cunoscut mai ales prin reforma calendarului iulian, în (1582). Actualul calendar îi poartă numele, calendarul gregorian.