Biserica Sfânta Treime din Ghimbav

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica Sfânta Treime
Poziționare
Localitateorașul Ghimbav
Țara România
AdresaStr. Avram Iancu 316
Edificare
Data finalizării1780
Clasificare
Cod LMIBV-II-m-B-11701
Cod RAN40223.04

Biserica Sfânta Treime este un monument istoric aflat pe teritoriul orașului Ghimbav.[1] În Repertoriul Arheologic Național, monumentul apare cu codul 40223.04.[2]

Localitatea[modificare | modificare sursă]

Ghimbav (în dialectul săsesc Wedjebich, în germană Weidenbach, în maghiară Vidombák) este un oraș în județul Brașov, Transilvania, România. Prima mențiune documentară este din anul 1342[3].

Biserica[modificare | modificare sursă]

În data de 6 iunie 1773 împăratul Iosif al II-lea a venit pentru prima dată la Brașov și a înnoptat la Ghimbav, într-o casă din apropierea bisericii fortificate. La cererea unei delegații de români, a aprobat construirea bisericii ortodoxe din Ghimbav[4].

Biserica a fost construită în anul 1780 din piatră brută și cărămidă. Pe piatra principală din piciorul Sfintei Mese este încrustată data de 10 iulie 1780. Realizarea acesteia a fost posibilă prin donația făcută de negustorul brașovean Ioan Boghici, librar și editor de cărți, cei care au lucrat la biserică fiind enoriașii parohiei.

Biserica a fost sfințită, în ziua de 7 iulie 1781, pe vremea păstoririi episcopului Sofronie Chirilovici.

Turnul a fost adăugat abia în anul 1830, măsoară 15 metri și este realizat din cărămidă. Biserica are o lungime de 15 m și o lățime de 9 m la abside și 6 m la navă. Pronaosul este separat de naos printr-un zid cu trei deschideri. Șarpanta este din lemn, iar acoperișul este din țiglă solzi.

Pictura în tehnica frescă a fost realizată în anul 1961, de pictorul Iosif M. Vasu, iar în anul 1983 a fost restaurată de același pictor. În pridvor, pe peretele cu ușa de intrare în pronaos, s-a păstrat o pictură din 1814, executată de zugravul Nicolae, reprezentând raiul și iadul[5].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Institutul Național al Patrimoniului - Lista Monumentelor Istorice”. patrimoniu.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Repertoriul Arheologic Național, CIMEC
  3. ^ „Ghimbav - ERDÉLY, BÁNSÁG ÉS PARTIUM TÖRTÉNETI ÉS KÖZIGAZGATÁSI HELYSÉGNÉVTÁRA - Kézikönyvtár”. www.arcanum.hu. 
  4. ^ „Biserica Ortodoxă „Sfânta Treime" Ghimbav”. Brasov Tourism. 
  5. ^ „Biserica "Sfânta Treime" Ghimbav”. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica Sfânta Treime din Ghimbav