Sari la conținut

Bisalti

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Locaţia aproximativă a bisaltiilor

Bisaltii (în limba greacă: "Βισάλται") au fost un popor trac.

Ei au fost situați pe cursul inferior al râului "Strymon" (actualmente Struma), ei au dat numele lor districtului "Bisaltia",[1] care se afla între "Amfipolis" și "Heraclea Sintica" (astăzi satul "Rupite", Bulgaria), la est și "Crestonice" la vest. S-au îndreptat, de asemenea, spre peninsulele Acte și Pallene în sud, dincolo de râul Nestus în est, și se spune chiar că au prădat Cardia.

Sub un rege separat la momentul războaielor greco-persane, aceștia au fost anexați de către Alexandru I (498 î.Hr.-454 î.Hr.) la regatul Macedoniei.[2] La împărțirea Macedoniei în patru districte de către romani, după bătălia de la "Pydna" (168), bisaltii au fost incluși în Macedonia Prima.

Țara lor a fost bogată în smochine, viță-de-vie și măslini; minele de argint din zona muntelui Dysorum au adus un talant pe zi, pentru cuceritorul lor Alexandru I . Bisaltii sunt menționați de Vergilius în legătură cu tratamentul bolilor de oi. Faptul că eponimul lor spune că a fost fiul lui Helios și Ge arată o așezare foarte devreme în district.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bisalti