Bill Moggridge

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Bill Moggridge
Billmoggridge ciid 2010.jpg
Bill Moggridge la CIID în iunie 2010
Date personale
Nume la naștereWilliam Grant Moggridge Modificați la Wikidata
Născut25 iunie 1943(1943-06-25)
Londra, Anglia
Decedat (69 de ani)
San Francisco, California, SUA
Căsătorit cuKarin Moggridge
CopiiAlex Moggridge
Erik Moggridge
NaționalitateBritanic
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
OcupațieDirector, Cooper-Hewitt, National Design Museum
Cofondator și Fellow, IDEO
Activitate
Cauza decesuluiCancer
Alma materCentral Saint Martins College of Arts and Design
Ani de activitate1965–2012
OrganizațieRoyal College of Art[*]
London Business School[*]  Modificați la Wikidata
PremiiPrince Philip Designers Prize[*] ()

William Grant „Bill” Moggridge (n.25 iunie 1943, Londra, Marea Britanie – d.8 septembrie 2012, San Francisco, California) a fost un designer britanic, autor și educator, cofondator companie de design IDEO[1] și directorul Cooper-Hewitt, National Design Museum din New York.[2]. Este realizatorul primului laptop din lume, Grid Compass.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A studiat design-ul industrial design între anii 1962-1965 la "Central St Martins College of Art and Design", Londra,[3]. În 1965, și-a continuat studiile în SUA, unde și-a găsit primul job, de designer în cadrul companiei de design în domeniul echipamentelor de spital, American Sterilizer Co., în Erie, Pennsylvania. În 1969, Moggridge s-a reîntors la Londra pentru a-și continua studiile în domeniul tipografiei și comunicațiilor.[4]

A fost un pionier în adoptarea unei abordări în proiectarea centrată pe om, și promotorul designului interacțiunii ca o disciplină.

Lui Bill Moggridge îi aparține citatul: "If there is a simple, easy principle that binds everything I have done together, it is my interest in people and their relationship to things."[5]

A murit de cancer la vârsta de 69 de ani și, chiar dacă nu este foarte cunoscut, ideile sale in domeniul designului industrial au avut un impact deosebit.

Activitatea profesională[modificare | modificare sursă]

Design industrial[modificare | modificare sursă]

În 1969, Moggridge a fondat prima sa companie, "Moggridge Associates", având sediul la domiciliul său. În 1972, a proiectat primul său computer, un minicomputer personal, care nu a fost produs pe scară largă[6]

În anul 1982, a proiectat primul laptop din lume, Grid Compass [7] un computer pliabil care a fost folosit si pe naveta spatiala Discovery in 1985.[8] Pentru aceasta, a fost premiat de National Design Awards,[9] cu premiul Prince Philip Designers Prize.[10][11].

A mai realizat designul minicalculatoarelor de birou de la CompuDesk, precum și al telefoanelor mobile Dancall DCT 5000.

Activitatea academică[modificare | modificare sursă]

Între anii 1983-2010, Moggridge a fost profesor la Stanford University, în domeniul designului industrial.[12],[13] și la Institutul de Design Hasso Plattner.[13]

Activitatea de producător în cinematografie[modificare | modificare sursă]

În anul 2009, Moggridge a apărut în filmul documentar produs de Gary Hustwit, Objectified.

În 2010, a produs un film de scurt metraj, Professor Poubelle, despre profesorul Doug Wilde, unul dintre profesorii de la Universitatea Stanford.

Lucrări publicate[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]