Bill Moggridge

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bill Moggridge
Billmoggridge ciid 2010.jpg
Bill Moggridge la CIID în iunie 2010
Date personale
Nume la naștere William Grant Moggridge Modificați la Wikidata
Născut 25 iunie 1943(1943-06-25)
Londra, Anglia
Decedat (69 de ani)
San Francisco, California, SUA
Căsătorit cu Karin Moggridge
Copii Alex Moggridge
Erik Moggridge
Naționalitate Britanic
Cetățenie Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupație Director, Cooper-Hewitt, National Design Museum
Cofondator și Fellow, IDEO
Activitate
Cauza decesului Cancer
Alma mater Central Saint Martins College of Arts and Design
Ani de activitate 1965–2012
Organizație Royal College of Art[*]
Premii Prince Philip Designers Prize[*] ()

William Grant „Bill” Moggridge (n.25 iunie 1943, Londra, Marea Britanie – d.8 septembrie 2012, San Francisco, California) a fost un designer britanic, autor și educator, cofondator companie de design IDEO[1] și directorul Cooper-Hewitt, National Design Museum din New York.[2]. Este realizatorul primului laptop din lume, Grid Compass.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A studiat design-ul industrial design între anii 1962-1965 la "Central St Martins College of Art and Design", Londra,[3]. În 1965, și-a continuat studiile în SUA, unde și-a găsit primul job, de designer în cadrul companiei de design în domeniul echipamentelor de spital, American Sterilizer Co., în Erie, Pennsylvania. În 1969, Moggridge s-a reîntors la Londra pentru a-și continua studiile în domeniul tipografiei și comunicațiilor.[4]

A fost un pionier în adoptarea unei abordări în proiectarea centrată pe om, și promotorul designului interacțiunii ca o disciplină.

Lui Bill Moggridge îi aparține citatul: "If there is a simple, easy principle that binds everything I have done together, it is my interest in people and their relationship to things."[5]

A murit de cancer la vârsta de 69 de ani și, chiar dacă nu este foarte cunoscut, ideile sale in domeniul designului industrial au avut un impact deosebit.

Activitatea profesională[modificare | modificare sursă]

Design industrial[modificare | modificare sursă]

În 1969, Moggridge a fondat prima sa companie, "Moggridge Associates", având sediul la domiciliul său. În 1972, a proiectat primul său computer, un minicomputer personal, care nu a fost produs pe scară largă[6]

În anul 1982, a proiectat primul laptop din lume, Grid Compass [7] un computer pliabil care a fost folosit si pe naveta spatiala Discovery in 1985.[8] Pentru aceasta, a fost premiat de National Design Awards,[9] cu premiul Prince Philip Designers Prize.[10][11].

A mai realizat designul minicalculatoarelor de birou de la CompuDesk, precum și al telefoanelor mobile Dancall DCT 5000.

Activitatea academică[modificare | modificare sursă]

Între anii 1983-2010, Moggridge a fost profesor la Stanford University, în domeniul designului industrial.[12],[13] și la Institutul de Design Hasso Plattner.[13]

Activitatea de producător în cinematografie[modificare | modificare sursă]

În anul 2009, Moggridge a apărut în filmul documentar produs de Gary Hustwit, Objectified.

În 2010, a produs un film de scurt metraj, Professor Poubelle, despre profesorul Doug Wilde, unul dintre profesorii de la Universitatea Stanford.

Lucrări publicate[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]