Bilal Hassani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Billy
Date personale
Născut (24 de ani)
Paris
Orsay, Île-de-France, Franța Modificați la Wikidata
PărințiAmina Hassani
CetățenieFranceză
Ocupație
Limbi vorbitelimba franceză Modificați la Wikidata
Alte numeBillytza Billutza
OrigineMaroc
Gen muzical
Instrument(e)Microfon
Ani de activitate2015–prezent
Case de discuriLow Wood
Discografie
Înregistrări notabileRoi[*][[Roi (2019 single by Bilal Hassani)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Bilal Hassani (n. 9 septembrie 1999, Paris) este un cântăreț și YouTuber francez, cunoscut pentru înfățișarea androgină.[1] Acesta a reprezentat Franța la Concursul Muzical Eurovision 2019 cu piesa „Roi”.[2]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut pe 9 septembrie 1999 în Paris, Bilal Hassani este al doilea fiu al unui cuplu franco-marocan. Mama sa, Amina, este franceză, iar tatăl, stabilit în Singapore, este marocan.[3][4] Bilal are un frate mai mare, Taha, născut în 1995.

Carieră muzicală[modificare | modificare sursă]

Debut[modificare | modificare sursă]

Bilal Hassani a început să cânte la vârsta de 5 ani. Ulterior, a urmat cursuri de muzică.[5] În 2015, convins de prietenul său Nemo Schiffman, finalist în primul sezon, Bilal a participat în al doilea sezon al The Voice Kids. În audiții a interpretat „Rise Like a Phoenix”,[6] piesa câștigătoare a Concursului Muzical Eurovision 2014. Mentorat de Patrick Fiori,[6] Bilal a fost eliminat în duelul cu Lenni-Kim.[7]

În 2018, revista Têtu îl desemnează unul din cei „30 LGBT+ care au mișcat Franța”.[8] Revista îl descrie ca „o icoană pentru tineretul LGBT+ francez”.[8]

Destination Eurovision[modificare | modificare sursă]

Bilal Hassani într-o emisiune de radio la NRJ Reims

Pe 6 decembrie 2018, Bilal Hassani a fost anunțat printre cei 18 concurenți înscriși la Destination Eurovision, o competiție muzicală difuzată pe canalul France 2 în urma căreia este ales reprezentantul Franței la Eurovision 2019. Pe 20 decembrie a fost dezvăluită piesa cu care va evolua în cadrul show-ului. Intitulată „Roi” (în română „Rege”), piesa este compusă de duetul Madame Monsieur,[9] reprezentanții Franței la Eurovision 2018 și abordează tema acceptării sinelui.[10] Pe 4 ianuarie 2019, un lyric video al piesei a fost încărcat pe pagina de YouTube a cântărețului.[11]

Marele favorit pentru a reprezenta Franța la Eurovision,[12][13] Bilal a început un turneu mediatic prin posturi de radio sau emisiuni de televiziune precum NRJ,[14] Quotidien[15] sau France Inter.[16] Pe 12 ianuarie 2019 a câștigat prima semifinală cu 58 din cele 60 de puncte acordate de juriul internațional și 57 de puncte (cel mai mare scor) din partea publicului francez, un total de 115 puncte.[17] În finala din 26 ianuarie, deși s-a clasat doar pe locul 5 în preferințele juriului, a fost declarat câștigător cu 200 de puncte, decisive în acest sens fiind punctele acordate de public.[18]

Viață personală[modificare | modificare sursă]

Pe 23 iunie 2017, în preajma Marche des Fiertés de Paris, Bilal Hassani și-a făcut publică homosexualitatea printr-un cântec („Hold Your Hand”) postat pe Twitter.[19][20] În decembrie 2018, odată cu participarea la Destination Eurovision, Bilal a fost victima unor atacuri rasiste și homofobe pe rețelele de socializare. În acest sens, două organizații care militează pentru drepturile LGBT, Urgence Homophobie și Stop Homophobie, s-au asociat pentru a aduce în fața justiției persoanele care l-au insultat, discriminat și amenințat pe Bilal pe rețelele de socializare, în special pe Twitter.[21] De asemenea, doi deputați francezi, Raphaël Gérard și Gabriel Serville, au cerut public rețelei Twitter să fie „mai fermă și mai reactivă”.[22]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Single-uri[modificare | modificare sursă]

Bilal Hassani (discografie)
Lansări
Discuri single 6
Titlu An Poziții Album
Franța FRA[23]
„Wanna Be” 2016 N/A
„Follow Me” 2017
„House Down”
„Shadows” 2018
„Heaven with You”
(feat. Anton Wick)
„Roi” 2019 24

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en Stephen Daw (). „Meet Bilal Hassani, the Queer Pop Newcomer Pushing Boundaries in the French Music Industry”. Billboard. 
  2. ^ en Victor M. Escudero (). „France: Bilal Hassani crowned king of 'Destination Eurovision'!”. Eurovision Song Contest. 
  3. ^ fr Romain Jeanticou (). „Eurovision : Bilal Hassani, idole des ados et cible des homophobes”. Télérama. 
  4. ^ fr Jérôme Vermelin (). „Eurovision 2019 : qui est Bilal Hassani, le chanteur qui représentera la France avec la chanson "Roi" ?”. LCI. 
  5. ^ fr Coline Clavaud-Mégevand (). „Qui est Bilal Hassani, le chanteur et influenceur qui a séduit Janet Jackson ?”. Glamour. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ a b fr „The Voice Kids : Une mini-Aretha Franklin, un Conchita Wurst bluffant”. Purepeople. . 
  7. ^ fr „The Voice Kids : Bilal Hassani adoré par Janet Jackson et Amel Bent”. Purepeople. . 
  8. ^ a b fr Alexis Patri (). „Les 30 LGBT+ qui bougent la France”. Têtu (217): 52–62. 
  9. ^ fr Leia Hoarau (). „VIDÉO - "Destination Eurovision" : les 18 chansons en lice pour représenter la France”. RTL. 
  10. ^ fr Fabien Randanne (). „«Destination Eurovision»: «Ma chanson parle d'acceptation de soi», confie Bilal Hassani”. 20 minutes. 
  11. ^ Bilal Hassani (). „Bilal Hassani - Roi (Lyrics Video)”. YouTube. 
  12. ^ fr Marie Poussel (). „Eurovision : Bilal Hassani, celui qu'on n'attendait pas”. Le Parisien. 
  13. ^ fr Aymeric Parthonnaud (). "Destination Eurovision" : Bilal Hassani écrase la concurrence avec "Roi". RTL. 
  14. ^ fr Caroline Detrez (). „Bilal Hassani en live avec "Roi" chez Mikl sur NRJ”. NRJ. Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ fr Katia Rimbert (). „Bilal Hassani (Destination Eurovision) dénonce les moqueries et insultes des internautes dans Quotidien”. Télé-Loisirs. 
  16. ^ fr Léa Salamé (). „Bilal Hassani : "Je mentirais si je disais que les insultes homophobes ou racistes ne m'atteignent pas". France Inter. 
  17. ^ en William Lee Adams (). „France: The Destination Eurovision Semi-Final 1 qualifiers are Bilal Hassani, Chimène Badi, Silvàn Areg and Aysat”. wiwibloggs. 
  18. ^ en Neil Farren (). „France: Bilal Hassani to Eurovision 2019”. Eurovoix. 
  19. ^ fr „Youtube : Bilal Hassani, son coming-out bouleversant !”. Public. . 
  20. ^ en „Bilal Hassani: Who is France's Eurovision entry?”. BBC News. . 
  21. ^ fr „Le youtubeur Bilal Hassani, idole queer des jeunes, représentera la France à l'Eurovision”. Le Monde. . 
  22. ^ fr Myriam Roche (). „Ces députés interpellent Twitter après le cyber-harcèlement d'un YouTubeur”. Le HuffPost. 
  23. ^ fr „Bilal Hassani dans les charts français”. lescharts.com. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bilal Hassani
Predecesor:
Madame Monsieur
cu „Mercy”

Franța la Concursul Muzical Eurovision

2019
Succesor:
TBD