Bertha von Suttner

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bertha von Suttner
Bancnota austriacă de 1.000 de șilingi (emisiunea 1970)

Bertha Sophia Felicita von Suttner (n. 9 iunie 1843, Praga21 iunie 1914, Viena) a fost o scriitoare austriacă, cunoscută pacifistă și prima femeie laureată a Premiului Nobel pentru Pace (1905).

S-a născut în influenta familie nobiliară von Kinsky, ca fiică a general-feldmareșalului Kinsky, principe von Wchinitz und Tettau. După ce s-a căsătorit cu baronul german von Suttner a locuit timp de 10 ani la Tbilisi (pe atunci în Rusia). A devenit cunoscută după publicarea (la o editură din Dresda) romanului Jos armele ! ("Die Waffen Nieder !") în 1889. A mai scris romanele Manuscrisul («Ein Manuskript», Leipzig, 1885), Daniela Dormes (München, 1886) ș.a. Concepțiile ei l-au influențat puternic pe Alfred Nobel a cărui prietenă apropiată a fost (ei i-ar aparține ideea instituirii Premiilor Nobel), precum și pe Herbert Spencer și Charles Darwin, cu care a întreținut, de asemenea, o relație de prietenie.

Varia[modificare | modificare sursă]

Monedele euro austriece în valoare de 2 euro au pe avers efigia Berthei von Suttner. De asemenea, emisiunea din 1970 a bancnotelor de 1.000 de șilingi austrieci a reprezentat-o pe Bertha von Suttner.

Scrieri[modificare | modificare sursă]

  • Liselotte von Reinken (ed.): Bertha von Suttner: Memoiren. Verlag C. Schünemann, Bremen 1965

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Brigitte Hamann: Bertha von Suttner. Kämpferin für den Frieden, Wien 2013