Berlin Hauptbahnhof

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nu confundați cu Berlin Ostbahnhof.
Berlin Hauptbahnhof

Hbf

Vedere a gării din piațeta de sud
Informații generale
AdresăEuropaplatz 1
Mitte, 10557 Berlin,
Germania
Coordonate52°31′30″N 13°22′09″E ({{PAGENAME}}) / 52.52493°N 13.369181°E
Linii
OperatoriEuropean Sleeper[*][[European Sleeper (Dutch company for overnight sleeper trains)|​]]
Intercity-Express
EuroCity
ÖBB Nightjet[*][[ÖBB Nightjet (brand for overnight passenger train services operated by the Austrian Federal Railways)|​]]
S-Bahn Berlin[*][[S-Bahn Berlin (rapid transit railway system in and around Berlin)|​]]
Intercity Berlijn[*][[Intercity Berlijn |​]]  Modificați la Wikidata
Peroane7
Linii16
Istoric
ArhitectMeinhard von Gerkan (1935-2022)
Deschisă26 mai 2006; acum 17 ani, 9 luni și 20 zile (2006-05-26)
Alte informații
Cod1071, Cod DS100:
BLS (linie principală, nivel superior), BL (linie principală, nivel inferior), BHBF (S-Bahn)
ProprietarDeutsche Bahn  Modificați la Wikidata
AdministratorDB InfraGO AG[*][[DB InfraGO AG |​]]  Modificați la Wikidata
Zona de tarifareBereich A (VBB)[*][[Bereich A (VBB) (public transport fare zone in Berlin)|​]]  Modificați la Wikidata
Site website web oficial
pagină Facebook
Trafic
Pasageri ()300.000 pe zi[1]

este principala gară din Berlin, Germania.[2][3] A fost dată în exploatare la două zile după ceremonia inaugurală de pe 26 mai 2006. Gara este situată pe locul istoricei Lehrter Bahnhof și, până să fie deschisă ca gară de linie principală, a fost o stație a metroului Berlin S-Bahn numită temporar Berlin Hauptbahnhof–Lehrter Bahnhof. Gara este operată de DB Station&Service, o subsidiară a Deutsche Bahn AG, și este clasificată ca stație de categorie 1, una din cele 21[4] din Germania și patru din Berlin, celelalte fiind Berlin Gesundbrunnen, Berlin Südkreuz și Berlin Ostbahnhof.

Lehrter Bahnhof (Gara Lehrte) a fost deschisă în 1871 ca stație terminus a legăturii feroviare dintre Berlin și Lehrte, lângă Hanovra, care a devenit ulterior una din cele mai importante linii principale est-vest ale Germaniei. În 1882, odată cu completarea Stadtbahn (calea ferată orășenească suspendată, cu patru linii, pe care circulă garnituri locale, dar și trenuri de tranzit), chiar la nord de gară, a fost deschisă o mică stație, intitulată Lehrter Stadtbahnhof, pentru a asigura legături cu noua linie. Această gară a devenit ulterior parte a Berlin S-Bahn. În 1884, după închiderea Hamburger Bahnhof (Gara Hamburg), Lehrter Bahnhof a devenit punctul terminus pentru trenurile spre și de la Hamburg.

După distrugerile mari din Al Doilea Război Mondial, gara a fost redeschisă cu servicii asigurate la stare de avarie, dar închisă din nou în 1951. În 1957, când căile ferate spre Berlinul de Vest se aflau sub controlul Republicii Democrate Germane, Lehrter Bahnhof a fost demolată, dar Lehrter Stadtbahnhof a continuat să funcționeze ca oprire pentru S-Bahn. În 1987, ea a fost complet renovată pentru a comemora a 750-a aniversare a Berlinului. După Reunificarea Germaniei s-a decis îmbunătățirea rețelei feroviare Berlinului prin construcția unei noi linii principale nord-sud, cu scopul de a suplimenta legătura Stadtbahn est-vest. Lehrter Stadtbahnhof a fost considerată poziția logică pentru o nouă gară centrală.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „300.000 Reisende und Besucher werden täglich erwartet” (în germană). Deutsche Bahn. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Second world war bomb defused near Berlin's main railway station”. The Guardian. . 
  3. ^ Allan Hall (). „Germans fear rise in left-wing terrorism after seven petrol bombs found in Berlin rail tunnel”. Daily Mail. 
  4. ^ „Bahnhofskategorieliste 2015” (PDF). DB Station&Service AG. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în .