EuroCity

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Eurocity logo
Rețeaua EuroCity în Europa Centrală și de Est (2008)
EuroCity 37 (SBB ETR 610) de la Geneva la Veneția

EuroCity, prescurtat ca EC, este o categorie de trenuri transfrontaliere din cadrul rețelei feroviare inter-city europene.[1] Spre deosebire de trenurile alocate categoriei „IC” (InterCity) de nivel inferior, trenurile CE sunt servicii internaționale care îndeplinesc 20 de criterii care acoperă confortul, viteza, serviciile alimentare și curățenia.[2] Fiecare tren comunitar este operat de mai multe societăți feroviare din Uniunea Europeană sau elvețiene, în cadrul unui acord de cooperare multilaterală, iar toate trenurile CE leagă orașe europene importante între ele.[3]

Eticheta EuroCity a înlocuit vechea denumire Trans Europ Express (TEE) pentru trenurile de trecere a frontierei din Europa. În timp ce serviciile TEE erau doar de primă clasă, trenurile EuroCity au în compunere vagoane de clasa întâi și a doua.[2] Programul EuroCity a fost conceput cu perechi de trenuri care circulă cu un singur tren în ambele direcții, rezultând astfel un serviciu mai frecvent decât TEE, care în mod normal circula doar o dată pe zi.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Schulz, Hans; Basler, Otto; Strauss, Gerhard (eds) (). Deutsches Fremdwörterbuch: in 12 Bänden [German Book of Foreign Words: in 12 Volumes] (în germană). 5: Eau De Cologne - Futurismus. Berlin: Walter de Gruyter. p. 317. ISBN 3110180219. 
  2. ^ a b Saltzman, Marvin L. (). „INTERNATIONAL TRAVEL : Europe's Trains on a Roll in Price Competition”. Los Angeles Times. Accesat în . 
  3. ^ Haas, Hans-Dieter; Eschlbeck, Daniela (eds) (). Internationale Wirtschaft: Rahmenbedingungen, Akteure, räumliche Prozesse [International Business: Environment, Actors, Spatial Processes] (în germană). München: Oldenbourg Verlag. p. 307. ISBN 3486579436.