Bel Ami (film din 1947)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Bel Ami
The Private Affairs of Bel Ami
The Private Affairs of Bel Ami poster.jpg
Afișul filmului
Gen dramă
Regizor Albert Lewin
Autor Albert Lewin  Modificați la Wikidata
Scenarist Guy de Maupassant (roman)
Albert Lewin (scenariu)
Bazat pe Bel-Ami[*]  Modificați la Wikidata
Producător David L. Loew
Distribuitor United Artists
Operator(i) Russell Metty
Montaj Albrecht Joseph
Muzica Darius Milhaud
Costume Norma
Distribuție George Sanders
Angela Lansbury
Ann Dvorak
Premiera 25 aprilie 1947
Durata 112 min.
Țara Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Locul acțiunii Paris  Modificați la Wikidata
Limba originală engleză
Disponibil în română subtitrat
Prezență online

Bel Ami (în engleză The Private Affairs of Bel Ami) este un film american din 1947 regizat de Albert Lewin și distribuit de United Artists. În acest film, George Sanders interpretează rolul unui ticălos care se folosește de femei pentru a ajunge în societatea pariziană de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este bazat pe romanul Bel Ami al lui Guy de Maupassant.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Acțiunea se petrece la Paris, în 1880. Filmul prezintă ascensiunea socială a tânărului seducător Georges Duroy (George Sanders), care nu ezită să se folosească de farmecul său pentru a ajunge în vârful societății pariziene. Sărac și fără perspective, Duroy se reîntâlnește cu un prieten, Charles Forestier (John Carradine), care lucra ca jurnalist politic la ziarul La Vie française. Ei iau masa împreună la editorul ziarului, domnul Walter. Acesta din urmă îl angajează pe Duroy, la sfatul prietenului său. În scrierea articolelor, Duroy este ajutat de soția lui Charles, Madeleine (Ann Dvorak), care se dovedește a fi adevărata autoare a articolelor jurnalistului, după cum acesta își dă repede seama.

Mai întâi, el o seduce pe Clotilde de Marelle (Angela Lansbury), pe care o întâlnise la cina de la familia Walter și care înțelege că el este un seducător. Aceasta îi dă porecla de "Bel Ami" și-i rămâne credincioasă, în ciuda faptului că acesta se orientează apoi către alte femei. După moartea lui Charles Forestier, care era bolnav de tuberculoză, George se căsătorește cu văduva lui și profită la rândul său de talentul ei de cronicar. În ciuda faptului că se căsătorise, el le seduce apoi pe doamna Walter (Katherine Emery) și pe fiica acesteia, Suzanne (Susan Douglas). O soartă tragică îl așteaptă.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Comentariu[modificare | modificare sursă]

Acest film este al treilea realizat de Albert Lewin pentru George Sanders, după The Moon and Sixpence (1942) și Portretul lui Dorian Gray (1945). Este vorba incontestabil de unul dintre cele mai mari roluri ale sale, cel al unui arivist care profită de toți, mai ales de femei. Ca și în cele două filme sus-menționate, filmul este în alb-negru, dar apare o singură secvență în Tehnicolor, cea în care este prezentat tabloul Ispita Sfântului Anton al lui Max Ernst.

Diferențe față de roman[modificare | modificare sursă]

  • În film, Clotilde de Marelle (Lansbury) și Madame Walter (Emery) sunt două văduve, în timp ce în carte sunt căsătorite. Acest lucru se datorează faptului că cenzura nu a permis să se arate în mod explicit adulterul.
  • Prostituata Rachel, interpretată de Marie Wilson, este dansatoare în film.
  • În prima parte a romanului Duroy se confruntă cu un duel din care iesre nevătămat. În film, această luptă are loc la final.

Remake[modificare | modificare sursă]

După romanul lui Maupassant au fost realizate numeroase versiuni cinematografice și de televiziune. Ultimul, intitulat Bel Ami va fi lansat în 2012 și îi are ca protagoniști pe Robert Pattinson în rolul fascinantului seducător Duroy și pe Uma Thurman în rolul lui Madeleine Forestier[1].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ansa.it, ed. (20-11-2009). „Bel Ami: Uma Thurman con Pattinson”.  Parametru necunoscut |retrieved= ignorat (posibil, |access-date=?) (help); Verificați datele pentru: |date= (help)

Legături externe[modificare | modificare sursă]