Bazilica Sfântul Nicolae din Bari

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Bazilica Sfântul Nicolae din Bari
Bari BW 2016-10-19 13-35-11 stitch.jpg
Bazilica Sfântul Nicolae din Bari
Informații generale
Confesiuneromano-catolică
HramSfântul Nicolae, 6 decembrie
Jurisdicție religioasă arcidiocesi di Bari-Bitonto[*][[arcidiocesi di Bari-Bitonto (Catholic archdiocese in Italy)|​]]  Modificați la Wikidata
Tipbazilică minoră
ȚaraItalia
LocalitateBari
città metropolitana d'Italia[*][[città metropolitana d'Italia (articol-listă în cadrul unui proiect Wikimedia)|​]] città metropolitana di Bari[*][[città metropolitana di Bari (Italian metropolitan city)|​]]
Date despre construcție
Stil arhitectonicromanic
Istoric
Data începeriisecolul al XI-lea  Modificați la Wikidata
Perioadă construcție1087-1197
Localizare

Bazilica Sfântul Nicolae din Bari (în italiană Basilica di San Nicola) este o biserică din orașul Bari, Italia. Este un important[necesită citare] loc de pelerinaj pentru întreaga creștinătate deoarece aici se află moaștele Sfântului Nicolae.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Înființarea bazilicii este legată de cucerirea orașului bizantin Mira de către armatele musulmane. Inițial, Mira a fost un loc important de pelerinaj pentru creștini deoarece acesta era orașul unde Sfântul Nicolae a fost episcop și totodată locul unde se aflau moaștele sale. Dar, după venirea musulmanilor, pelerinajul a fost oprit iar moaștele se aflau în pericol, de aceea ele au fost furate de către niște marinari italieni cu gândul de a le duce la Roma. Cu toate acestea pe drum, conform legendei, sfântul le-a dat de înțeles marinarilor că orașul Bari este locul unde vrea să fie înmormântat. Moaștele au ajuns la Bari pe data de 9 mai 1087. A fost o competiție destul de mare între orașele Bari și Veneția pentru moaște, în cele din urmă au rămas la Bari.

Bazilica a fost construită între anii 1087-1197, în timpul dominației normanzilor în sudul Italiei. În anul 1089 a fost sfințită cripta unde se află moaștele de către Papa Urban al II-lea, iar în anul 1197 bazilica a fost finalizată și sfințită în prezența episcopului german Conrad de Hildesheim și a altor prelați.

Bazilica Sfântul Nicolae din Bari este un bun exemplu de edificiu în stil romanic. Ea este un loc foarte celebru de pelerinaj, fiind vizitată mai ales în timpul sărbătorii sfântului, pe 6 decembrie.

Fotogalerie[modificare | modificare sursă]