Baby Lasagna

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Baby Lasagna

Purišić in 2024
Date personale
Nume la naștereMarko Purišić
Născut (28 de ani) Modificați la Wikidata
Umag, Istria, Croația Modificați la Wikidata
Cetățenie Croația Modificați la Wikidata
Ocupație
  • cântăreț
  • compozitor
  • producător
Limbi vorbitelimba croată
limba engleză
limba sârbocroată
limba italiană Modificați la Wikidata
Activitate
OrigineUmag, Croația
Gen muzicalRock
Ani de activitate2011–prezent
Case de discuri

Marko Purišić (n. 5 iulie 1995), cunoscut profesional ca Baby Lasagna, este un compozitor și producător muzical croat. El reprezintă Croația la Concursul Muzical Eurovision 2024 cu piesa „ Rim Tim Tagi Dim ”.

Tinerețe[modificare | modificare sursă]

Marko Purišić sa născut pe 5 iulie 1995 la Umag, Croația . Are un frate mai mic pe nume Martin, care este și muzician și cântă ca membru al Mono Inc. [1]

Provenind dintr-o familie în care mama sa și alți câțiva membri ai familiei lucrează ca profesori, Purišić a spus că cel mai probabil ar fi devenit și el profesor dacă nu ar fi decis să urmeze o carieră muzicală. [2] Totuși, a lucrat ca asistent pentru copii la școala primară timp de un an, până când a renunțat pentru a studia relații publice la Universitatea VERN din Zagreb . [2] Purišić a studiat anterior și turismul în Buje și ingineria sunetului în Ljubljana . [2]

Carieră[modificare | modificare sursă]

Din 2011 până în 2016 și din 2018 până în 2022, Purišić a servit ca chitarist pentru Manntra, o trupă rock croată. [3] În timp ce erau încă membri ai trupei, au participat la Dora 2019, asigurându-și locul a patra cu piesa „In the Shadows” cu un total de 12 puncte. [4] În urma mandatului său în grup, el a făcut tranziția pentru a urma o carieră solo în 2023. [5] Pe 21 octombrie 2023, Purišić și-a lansat single-ul de debut „IG Boy” sub pseudonimul Baby Lasagna prin Molly Studios. [6] Două luni mai târziu, în decembrie 2023, a fost lansat cel de-al doilea single al său „Don’t Hate Yourself, But Don’t Love Yourself Too Much”. [7]

Purišić a cântat cu Manntra în 2018

Purišić a fost printre participanții la Dora 2024, selecția croată pentru Eurovision Song Contest 2024, cu piesa „ Rim Tim Tagi Dim ”; [8] a avansat din semifinala sa pe 23 februarie 2024 și în cele din urmă a câștigat finala pe 25 februarie. [9] Piesa a debutat pe locul 24 în topul HR Top 40, făcând-o prima intrare în top a lui Purišić în Croația; [10] după triumful lui Dora, a atins un vârf pe primul loc, [11] precum și a debutat și a ajuns pe locul doi în topul Billboard ' Croatia Songs . [12] Pe 23 martie, Purišić a servit ca prezentator la cea de-a 31-a ediție a Premiilor Porin . [13] Pe 8 aprilie, Purišić a dezvăluit că Radioteleviziunea Croată (HRT) producea un documentar de televiziune despre viața și călătoria sa la Eurovision, care urmează să fie difuzat înainte de reprezentația sa din semifinala din 7 mai. [14]

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Este un catolic devotat. Într-un interviu pentru Bitno.net, el i-a numit pe Padre Pio și Apostolul Pavel drept modele spirituale. [15]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Stošić, Dino (). „Baby Lasagna ima brata koji se također bavi glazbom, a bio je s njim i na pozornici Dore” [Baby Lasagna has a brother who is also involved in music, and was with him on the Dora stage]. Večernji list⁠(d). Accesat în . 
  2. ^ a b c Debeljak, Hrvoje (). „Baby Lasagna, favorit na Dori, radio je u školi kao asistent: 'Da se ne bavim glazbom, bio bih učitelj' [Baby Lasagna, a favorite on Dora, worked at the school as an assistant: 'If I wasn't involved in music, I would be a teacher']. srednja.hr. Accesat în . 
  3. ^ Angeleski, Zoran (). „Hoće li na Eurosong dečko iz Umaga”. Istra 24 (în croată). Accesat în . 
  4. ^ „Rezervna pjesma postala je favorit: Tko je Baby Lasagna uz čiju pjesmu se već nabrijavaju obožavatelji Dore?”. Fashion.hr (în croată). . Accesat în . 
  5. ^ Fürst, Petra (). „Tko je Baby Lasagna, pjevač koji nastupa na Dori”. Index (în croată). Accesat în . 
  6. ^ „Tko je Baby Lasagna, izvođač koji je dobio šansu na Dori umjesto Zsa Zse? Već je jednom se tamo natjecao”. Večernji list (în croată). . Accesat în . 
  7. ^ „Evo tko je Baby Lasagna, izvođač upečatljivog imena koji je dobio priliku natjecati se za pjesmu Eurovizije umjesto Zsa Zse”. Dnevnik (în croată). . Accesat în . 
  8. ^ „Croatia 2024: HRT reveal the 'Dora' lineup”. Eurovision.tv. European Broadcasting Union. . Accesat în . 
  9. ^ Mancheño, José Miguel (). „Baby Lasagna triunfa en el Dora y representará a Croacia en el Festival de Eurovisión 2024” [Baby Lasagna triumphs in Dora and will represent Croatia at Eurovision 2024]. ESCplus España (în spaniolă). Accesat în . 
  10. ^ „Pjesme Dore 2024. ušle u radijsku rotaciju”. top-lista (în croată). . Accesat în . 
  11. ^ Peak positions in Croatia:
  12. ^ Peak positions on Croatia Songs:
  13. ^ „Baby Lasagna stiže na Porin u ulozi prezentera: 'Osjećam malu tremu...'. Slobodna Dalmacija⁠(d) (în croată). . Accesat în . 
  14. ^ „Baby Lasagna: Volim doći kod roditelja i ne pričati o svemu što se sada događa” [Baby Lasagna: I like to visit my parents and not talk about everything that is happening right now]. Hrvatska Radiotelevizija⁠(d) (în Croatian). . Accesat în . 
  15. ^ Krvavica, Tino (). „Baby Lasagna: 'S Bogom sam natrag dobio samog sebe'. bitno.net (în croată).