Bătălia de la Cătlăbuga

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Bătălia de la Cătlăbuga
Parte a Războaielor moldoveano-otomane și a Bătăliilor lui Ștefan cel Mare
Kilianova.jpg
Portul Chilia
Informații generale
Perioadă 16 noiembrie 1485
Loc lângă Chilia
Rezultat victorie moldoveană
Beligeranți
Flag of Moldavia.svg Principatul Moldovei
Kingdom of Poland-flag.svg Regatul Poloniei
Flag of the Ottoman Empire (1453-1844).svg Imperiul Otoman
Conducători
Ștefan cel Mare Bali bey Malkocioglu
Pierderi
3.000 8.000

Bătălia de la Cătlăbuga a avut loc pe 16 noiembrie 1485 între trupele lui Ștefan cel Mare și forțe ale Imperiului Otoman care apărau cetatea Chilia (azi în Ucraina). Armata moldoveană a fost victorioasă, dar Ștefan nu a mai fost în stare să-și continue acțiunile în vederea recuperării Chiliei.

Context[modificare | modificare sursă]

Ca răspuns la încercarea domnului Moldovei de a recupera cetățile maritime, Chilia și Cetatea Albă, sultanul Baiazid al II-lea (1481 - 1512) trimite o oaste otomano-tătară pentru pedepsirea acestuia.

Astfel, noul sangeacbey de Silistra, Bali bey Malkocioglu, pătrunde cu trupele în Moldova, pentru a o jefui, trecînd pe un pod ridicat peste Prut. Grosul oștirii sale rămîne între Prut și Nistru, el trimițînd doar avangărzile să atace.

Desfășurare[modificare | modificare sursă]

Ștefan, alături de cca. 3.000 cavaleri poloni greu înarmați, nu s-a confruntat direct cu oștirile otomane, ci le-a atras în locuri strâmte, ca să le poată lovi mai bine:

„Și astfel, fiind pretutindeni bătuți de Ștefan, turcii au fost nevoiți să iasă din țara lui”

, scrie cronicarul polon Bielski. Bătălia finală s-a dat în apropiere de Chilia, lângă lacul Cătlăbuga, victoria fiind evidențiată și într-o cronică lituaniană:

„deodată oastea turcească și hoarda întreagă cu mare strigăt i-a lovit pe ai noștri [creștini] și trei ceasuri a fost mare bătălie, cînd polonii au început să intre în dezordine, să plece cu toții și i-au dus pe turci spre rezerva [moldovenilor]... Acolo toți turcii au fost înfrînți pe capete.”

Au rămas pe cîmpul de luptă 8.000 de otomani și 3.000 de creștini.

Consecințe[modificare | modificare sursă]

În primăvara anului următor (1486) o numeroasă armată în frunte cu Baly-beg iarăși invadează Moldova, intenționînd s-o supună. Pentru acesta însă trebuia, întîi de toate, să-l detroneze pe Ștefan. În bătălia de la Șcheia (1486) moldovenii conduși de Ștefan și de această dată i-au biruit pe turci, omorîndu-l pe Hronoda (Hroiot), pretendentul la tron.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]