Bătălia de la Cătlăbuga

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bătălia de la Cătlăbuga
Parte a Războaielor moldoveano-otomane și a Bătăliilor lui Ștefan cel Mare

Portul Chilia
Informații generale
Perioadă 16 noiembrie 1485
Loc lângă Chilia
Rezultat victorie moldoveană
Beligeranți
Principatul Moldovei
Regatul Poloniei
Imperiul Otoman
Conducători
Ștefan cel Mare Bali bey Malkocioglu
Pierderi
3.000 8.000

Bătălia de la Cătlăbuga a avut loc pe 16 noiembrie 1485 între trupele lui Ștefan cel Mare și forțe ale Imperiului Otoman care apărau cetatea Chilia (azi în Ucraina). Armata moldoveană a fost victorioasă, dar Ștefan nu a mai fost în stare să-și continue acțiunile în vederea recuperării Chiliei.

Context[modificare | modificare sursă]

Ca răspuns la încercarea domnului Moldovei de a recupera cetățile maritime, Chilia și Cetatea Albă, sultanul Baiazid al II-lea (1481 - 1512) trimite o oaste otomano-tătară pentru pedepsirea acestuia.

Astfel, noul sangeacbey de Silistra, Bali bey Malkocioglu, pătrunde cu trupele în Moldova, pentru a o jefui, trecând pe un pod ridicat peste Prut. Grosul oștirii sale rămâne între Prut și Nistru, el trimițând doar avangărzile să atace.

Desfășurare[modificare | modificare sursă]

Ștefan, alături de cca. 3.000 cavaleri poloni greu înarmați, nu s-a confruntat direct cu oștirile otomane, ci le-a atras în locuri strâmte, ca să le poată lovi mai bine:

„Și astfel, fiind pretutindeni bătuți de Ștefan, turcii au fost nevoiți să iasă din țara lui”

, scrie cronicarul polon Bielski. Bătălia finală s-a dat în apropiere de Chilia, lângă lacul Cătlăbuga, victoria fiind evidențiată și într-o cronică lituaniană:

„deodată oastea turcească și hoarda întreagă cu mare strigăt i-a lovit pe ai noștri [creștini] și trei ceasuri a fost mare bătălie, cînd polonii au început să intre în dezordine, să plece cu toții și i-au dus pe turci spre rezerva [moldovenilor]... Acolo toți turcii au fost înfrînți pe capete.”

Au rămas pe câmpul de luptă 8.000 de otomani și 3.000 de creștini.

Consecințe[modificare | modificare sursă]

În primăvara anului următor (1486) o numeroasă armată în frunte cu Baly-beg iarăși invadează Moldova, intenționând s-o supună. Pentru acesta însă trebuia, întâi de toate, să-l detroneze pe Ștefan. În bătălia de la Șcheia (1486) moldovenii conduși de Ștefan și de această dată i-au biruit pe turci, omorându-l pe Hronoda (Hroiot), pretendentul la tron.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]