B’Day

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la B'Day)
Salt la: Navigare, căutare
B'Day
Bday.jpg
Album de Studio de Beyoncé
Lansare 4 septembrie 2006
Înregistrare 200506
Gen Pop/R&B/Hip-hop
Durată 37:40 (SUA Standard)
52:19 (Europa/Australia)
99:13 (ediția de lux)
Casă de discuri Columbia, Sony BMG
Producător Beyoncé Knowles, Rodney Jerkins, Solange Knowles, Stargate, Rich Harrison, S. Smith, Cameron Wallace, The Neptunes, Sean Garrett, Swizz Beatz, Walter Milshap III
Cronologie – Beyoncé
Dangerously In Love
2003
B'Day TBA
(2008)
B'Day Deluxe Edition
Bdaydeluxe.jpg
Album de Beyoncé

B'Day este al doilea album de studio din cariera solo a cântăreței americane Beyoncé Knowles. Albumul a fost lansat chiar în ziua în care aceasta a împlinit 25 și anume 04.09.2006. De pe album fac parte Déjà Vu, al doilea #1 al lui Beyoncé în Regatul Unit, Ring The Alarm, single-ul cu cel mai mare debut în SUA din întreaga carieră a cântăreței și Irreplaceable, al patrulea #1 al artistei în SUA, și totodată cel mai lung. B'Day a câștigat premiul pentru "Cel mai bun album de R&B contemporan", la "Grammy Awards 2007". Albumul a fost relansat într-o ediție de lux, pe 3 aprilie 2007, ce conține și piese în limba spaniolă. De pe ediția de lux au mai fost lansate varianta în spaniolă a lui Irreplaceable și anume Irreemplazable, Amor Gitano, cel mai mare succes single al cântăreței în Spania, staționând timp de 13 săptămâni pe locul 1 și duetul cu Shakira, Beautiful Liar, care a devenit instantaneu un hit, ajungând pe locul 1 în peste 20 de țări. După aceste single-uri au urmat Green Light, pentru Europa și Get Me Bodied pentru SUA și Canada, acestea făcând parte de pe varianta originală a albumului. În total albumul a vândut aproximativ 7 milioane de copii.

Lista pieselor[modificare | modificare sursă]

Fragmente audio:


☼Bonus

B'Day Deluxe Edition[modificare | modificare sursă]

CD[modificare | modificare sursă]

 1. Beautiful Liar (featuring Shakira) - 3:19
 2. Irreplaceable - 3:47
 3. Green Light - 3:29
 4. Kitty Kat - 3:55
 5. Welcome to Hollywood - 3:22
 6. Upgrade U (featuring Jay-Z) - 4:32
 7. Flaws and All - 4:10
 8. World Wide Woman - 3:51
 9. Get Me Bodied (Extended Mix) - 6:18
 10. If - 3:18
 11. Freakum Dress - 3:20
 12. Suga Mama - 3:24
 13. Déjà Vu (featuring Jay-Z) - 4:00
 14. Ring The Alarm - 3:23
 15. Resentment - 4:41
 16. Listen - 3:40

DVD[modificare | modificare sursă]

 1. Beautiful Liar (featuring Shakira) - 3:27
 2. Irreplaceable - 4:11
 3. Kitty Kat - 0:57
 4. Green Light - 3:30
 5. Upgrade U (featuring Jay-Z) - 4:32
 6. Flaws and All - 4:07
 7. Get Me Bodied (Extended Mix)- 6:35
 8. Freakum Dress - 3:15
 9. Suga Mama - 3:31
 10. Déjà Vu (featuring Jay-Z) - 4:02
 11. Ring the Alarm - 3:27
 12. Listen - 3:47

Single-uri lansate[modificare | modificare sursă]

 • Déjà Vu a fost lansat ca primul single de pe album. Beyoncé a motivat alegerea cântecului ca prim single datorită faptului că este o piesă specială, care nu seamăna prea mult cu ce se afla la vremea aceea în clasament. Single-ul a debutat pe locul 21 în Marea Britanie, pentru ca în săptămâna următoare să ajungă pe locul #1. Astfel Déjà Vu a devenit al doilea #1 ca artist solo în UK și al partulea din întreaga sa carieră. De asemenea, Déjà Vu a ajuns pe locul #1 în clasamnetul Hot R&B/Hip-Hop Singles & Tracks (al treilea no #1 solo) și în clasamentul Hot Dance Club Play (al patrulea #1 solo). În clasamnetul principal Billboard Hot 100, a reușit doar un loc #4, mai ales datorită vânzărilor CD-urilor promoționale (#1 în Hot Dance Singles Sales și Hot R&B/Hip-Hop Singles Sales). Piesa a mai ajuns pe locul #1 în Brazilia, Polonia, Singapore, China, Israel și Filipine.
 • Ring The Alarm a fost lansat ca al doilea single în SUA, unde a debutat direct pe locul #12, cel mai bun debut din întraga carieră a lui Beyoncé. Cu toate că a avut un start bun a ajuns doar până pe locul #11, spulberându-i lui Beyoncé mersul continuu de piese în top 10. Ring The Alarm a mai intrat în clasamentele din Japonia și Brazilia, unde a ajuns până pe #16, resprectiv #13.
 • Irreplaceable a fost lansat ca al treilea single în SUA și al doilea pe plan internațional. Piesa a devenit populară la stațiile radio urbane, devenind din ce în ce mai popular. După ce a fost anunțat oficial ca fiind al treilea single (Freakum Dress era ales drept al treilea single), difuzările și vânzările sale au început să crească. Single-ul a ajuns pe locul #1 în clasamnetul principal din SUA, unde a staționat timp de zece săptămâni consecutive. Single-ul a avut un sucess similar în Oceania, ajungând pe locul #1 în Australia (primul ei #1) și în Noua Zeelandă (al doilea #1). În clasamnetul din UK a ajuns doar până pe un loc #4. În total piesa a strâns un total de peste 5,805,000 puncte oferite de United World Chart.
 • Listen a fost lansat pentru a promova filmul Dreamgirls. Piesa a intrat în US Billboard Hot 100, pe locul #95, pe când Irreplaceable se afla încă pe locul #1. Listen a fost afectat de popularitatea uriașă a lui Irreplaceable, reuțind doar un loc #61. Pe plan internațional a avut mai mult succes. A ajuns pe locul #1 în Gibraltar și Indonezia și în top 10 în Italia #3, << unde a avut cea mai bună clasare din cariera solo a lui Beyoncé până la Beautiful Liar >>. A mai obținut locul #6 în Irlanda și Lituania și locul #10 în Elveția.
 • Beautiful Liar a fost lansat ca prim single de pe B'Day Deluxe Edition, relansarea celui de-al doilea albumului, și ca al patrulea single de pe B'Day. Single-ul a ajuns până pe locul #3 în clasamentul Billboard Hot 100, din SUA. Acest lucru s-a întâmpat în cea de-a doua săptămână, urcând un număr impresionant de locuri și anume 91, de pe locul #94 până pe locul #3, stabilind un record absolut. Recordul anterior era obținut de Akon și Eminem cu Smack That (#95 - #7). Single-ul a avut mare succes în America de Sud, Europa și Oceania. Piesa a ajuns pe locul #1 în peste 25 de țări, incluzând marile marketuri europene cum ar fi : Marea Britanie, Franța, Germania, Olanda și Italia, ultimele patru fiind piețe destul de dificile pentru Beyoncé. De asemenea în statele din America de Sud, piesa a fost un mare succes, cel mai mare al lui Beyoncé. a ajuns pe locul #1 și în Noua Zeelandă, o piață importantă, devenind al treilea #1 al lui Beyoncé.
 • Green Light, Get Me Bodied & Amor Gitano au fost lansate ca cel de-al cincilea single al albumului, în diferite părți ale lumii. Primul a fost lansat în Europa, unde a preformat moderat, locul #12 în UK, #11 în Olanda și #8 în Rusia. De asemenea Green Light a mai obținut poziția cu numărul #7 în clasamentul din Singapore. A doua piesă, Get Me Bodied a fost lansat în SUA și Canada. În SUA, a devenit un eșec, atingând doar poziția cu numărul #68. Acest lucru s-a datorat intrării sale în clasament, înainte de a fi lansat oficial, știindu-se că la un momnetdat va fi lansat. Totuși a reușit un loc #10 în clasanetul Hot R&B/Hip-Hop Songs, devenind al zecelea ei single de top 10, în acel clasament. În Canada s-a descurcat ceva mai bine, ajungând până pe locul #2. A mai ajuns pe locul #1 în Aruba. Amor Gitano a fost lansat exclusiv pentru piețele latine, America de Sud și Spania. În America de Sud nu a avut mare succes însă, în Spania, a devenit cel mai lung #1 al lui Beyoncé, staționând pe locul 1 timp de 13 săptămâni. De asemenea a primit opt discuri de platină pentru vânzări digitale și 15 discuri de platină pentru vânzări de peste 300,000 de unități de rington-uri.

Pe lângă single-urile lansate și prezentate mai sus, în clasamnete au mai intrat "Kitty Kat"

Recepția criticilor[modificare | modificare sursă]

Recenzii profesionale
Punctajul recenziei
Sursa Punctajul
Allmusic 5/5 stele[1]
Blender 4/5 stele[2]
Entertainment Weekly B+[3]
The Guardian 4/5 stele[4]
MSN Music A−[5]
NME 5/10[6]
Pitchfork Media 7.2/10[7]
Q 3/5 stele[8]
Rolling Stone 3/5 stele[9]
Slant Magazine 3.5/5 stele[10]

Prezența în clasamente și vânzări[modificare | modificare sursă]

Albumul a debutat direct pe locul 1 în clasamentul Billboard 200, având vânzări de peste 541,000 copii în prima săptămână. În ciuda vânzărilor mari din prima săptămână, albumul nu și-a continuat dominația în clasamentului, fiind înlocuit de "FutureSex/LoveSounds" al lui Justin Timberlake. Albumul a primit triplu disc de platină în SUA, pentru vânzări de peste 3 milioane de exemplare.

La nivel mondial a avut un succes relativ similar, vânzările finale ale albumului ridicându-se la aproximativ 7 milioane de exemplare. În timpul concertului din România, Beyoncé a primit discul de aur pentru vânzări exemplare.

Clasamente[modificare | modificare sursă]

Certificări[modificare | modificare sursă]

Regiune Certificat
Australia Platină[46]
Belgium Aur[47]
Canada Platină[48]
Denmark Aur[49]
Europe Platină[50]
France Aur[51]
Germany Aur[52]
Greece Gold[15]
Hungary Aur[53]
Ireland 3× Platină[54]
Japan Platină (standard)[55]
Aur (deluxe)[56]
Mexico Aur[57]
New Zealand Platină[58]
Portugal Aur[59]
Romania Aur[60]
Russia 3× Platină[61]
Spain Aur[62]
Switzerland Aur[63]
United Kingdom Platină (standard)[64]
Aur (deluxe)[64]
United States 3× Platină[65]

Premii[modificare | modificare sursă]

Ceremonie An Recipient Premiu Rezultat
American Music Awards[66] 2007 B'Day Favorite Album for Soul/R&B Nominalizare
BET Awards[67][68] 2006 "Check on It" Best Duet/Collaboration Nominalizare
Video of the Year Nominalizare
2007 "Irreplaceable" Viewers Choice Award Nominalizare
Video of The Year Câștigat
"Beautiful Liar" Nominalizare
"Déjà Vu" Best Collaboration Nominalizare
"Upgrade U" Nominalizare
Grammy Awards[69][70] 2007 B'Day Best Contemporary R&B Album Câștigat
"Ring the Alarm" Best Female R&B Vocal Performance Nominalizare
"Déjà Vu" Best R&B Song Nominalizare
Best Rap/Sung Collaboration Nominalizare
2008 "Irreplaceable" Record of the Year Nominalizare
"Beautiful Liar" Best Pop Collaboration with Vocals Nominalizare
International Dance Music Awards[71] 2007 "Déjà Vu" Best R&B/Urban Dance Track Nominalizare
Best Pop Dance Track Nominalizare
Ivor Novello Awards[72] 2008 "Beautiful Liar" Best-Selling British Single Câștigat
Latin Grammy Awards[73] 2007 "Bello Embustero" Record of the Year Nominalizare
Music of Black Origin Awards[74] 2006 "Déjà Vu" Best Song Câștigat
Best Video Câștigat
MTV Europe Music Awards[75] 2007 "Beautiful Liar" Most Addictive Track Nominalizare
MTV Music Video Awards[76][77] 2006 "Check on It" Best R&B Video Câștigat
2007 "Irreplaceable" Video of the Year Nominalizare
Best Female Video Nominalizare
"Beautiful Liar" Nominalizare
Most Earthshattering Collaboration Câștigat
Best Direction Nominalizare
Best Editing Nominalizare
Best Choreography Nominalizare
MTV Video Music Awards Japan[78] 2008 "Beautiful Liar" Best Collaboration Nominalizare
NAACP Image Awards[79] 2007 B'Day Outstanding Album Nominalizare
"Irreplaceable" Outstanding Song Nominalizare
Outstanding Music Video Nominalizare
2008 "Beautiful Liar" Nominalizare
Nickelodeon Kids' Choice Awards[80] 2007 "Irreplaceable" Favorite Song Câștigat
OVMA[81] "Beautiful Liar" Best Choreography in a Video Câștigat
People's Choice Awards[82] 2008 "Irreplaceable" Favorite Pop Song Nominalizare
"Beautiful Liar" Favorite R&B Song Nominalizare
Soul Train Music Awards[83][84] 2007 B'Day Best Female R&B/Soul Album Nominalizare
"Irreplaceable" Best R&B/Soul Single, Female Câștigat
Best R&B/Soul or Rap Music Video Nominalizare
The Record of the Year[85] "Beautiful Liar" Record of the Year Nominalizare
VH1 Soul Vibe Awards[86] "Irreplaceable" Song of the Year Nominalizare
"Get Me Bodied" Video of the Year Nominalizare
World Music Awards[87] 2006 B'Day World's Best-Selling R&B Artist Câștigat

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Kellman, Andy. B’Day la AllMusic. Accesat la January 8, 2008.
 2. ^ Weiner, Jonah (1 septembrie 2006). „Review: B'Day”. Blender: 138. 
 3. ^ Rosen, Jody (4 septembrie 2006). „B'Day (2006)”. Entertainment Weekly. Time Inc. http://www.ew.com/ew/article/0,,1516025,00.html. Accesat la 14 aprilie 2011. 
 4. ^ Sullivan, Caroline (1 septembrie 2006). „Beyoncé, B'Day”. The Guardian (London: Guardian Media Group). http://www.guardian.co.uk/music/2006/sep/01/popandrock.urban1. Accesat la 29 martie 2010. 
 5. ^ Christgau, Robert (February–March 2007). „Consumer Guide”. MSN Music. http://www.robertchristgau.com/xg/cg/cg2007-02.php. Accesat la 12 martie 2013. 
 6. ^ Elan, Priya (21 septembrie 2006). „Review: B'Day”. NME (London): 21. 
 7. ^ Finney, Tim (7 septembrie 2006). „Beyoncé – B'Day”. Pitchfork Media. http://pitchfork.com/reviews/albums/9378-bday. Accesat la 14 aprilie 2011. 
 8. ^ „Review: B'Day”. Q (London): 149. 1 noiembrie 2006. 
 9. ^ Hiatt, Brian (21 septembrie 2006). „Beyonce: B'Day”. Rolling Stone. Wenner Media. Există o versiune arhivată la 5 mai 2009. http://www.rollingstone.com/music/albumreviews/bday-20060921. Accesat la 5 ianuarie 2008. 
 10. ^ Cinquemani, Sal. „Beyoncé: B'Day”. Slant Magazine. http://www.slantmagazine.com/music/review/beyonce-bday/939. Accesat la 6 ianuarie 2008. 
 11. ^ a b c d e f g h i j k l m n o Beyoncé – B'Day”. Ultratop. Hung Medien. http://www.ultratop.be/en/showitem.asp?interpret=Beyonc%E9&titel=B%27Day&cat=a. Accesat la 22 aprilie 2010. 
 12. ^ Beyoncé – Chart history: Canadian Albums”. Billboard. Prometheus Global Media. http://www.billboard.com/artist/281569/beyonc-knowles/chart?f=309. Accesat la 21 noiembrie 2013. 
 13. ^ European Top 100 Albums”. Billboard. Nielsen Business Media. 23 septembrie 2006. https://web.archive.org/web/20060916072707/http://www.billboard.com/bbcom/charts/chart_display.jsp?g=Albums&f=European+Top+100+Albums. Accesat la 26 noiembrie 2013. 
 14. ^ Chartverfolgung – Beyonce – B'day” (în German). Musicline.de. PhonoNet GmbH. http://www.musicline.de/de/chartverfolgung_summary/title/Beyonce/B%2527day/longplay. Accesat la 18 noiembrie 2010. 
 15. ^ a b Greek Albums Chart”. IFPI Greece. 5 septembrie 2007. https://web.archive.org/web/20070905201149/http://www.ifpi.gr/chart04.htm. Accesat la 23 aprilie 2012. 
 16. ^ Top 40 album- és válogatáslemez-lista – 2006. 38. hét” (în Hungarian). MAHASZ. Există o versiune arhivată la 5 iunie 2012. http://www.mahasz.hu/?menu=slagerlistak&menu2=archivum&lista=top40&ev=2006&het=38&submit_=Keresés. 
 17. ^ Top 75 Artist Album, Week Ending 7 September 2006”. Chart-Track. Irish Recorded Music Association. http://www.chart-track.co.uk/index.jsp?c=p%2Fmusicvideo%2Fmusic%2Farchive%2Findex_test.jsp&ct=240002&arch=t&lyr=2006&year=2006&week=36. Accesat la 18 noiembrie 2010. 
 18. ^ B'Day – Beyoncé” (în Japanese). Oricon. http://www.oricon.co.jp/music/release/d/666711/1/. Accesat la 22 aprilie 2010. 
 19. ^ a b c Los Más Vendidos 2007” (în Spanish). Asociación Mexicana de Productores de Fonogramas y Videogramas. Există o versiune arhivată la 15 februarie 2010. http://www.amprofon.com.mx/Archivos/PDF/top_anual/Top_100_Album_2007.pdf. Accesat la 22 aprilie 2010. 
 20. ^ Oficjalna lista sprzedaży”. OLiS. 18 septembrie 2006. http://olis.onyx.pl/listy/index.asp?idlisty=332&lang=en. Accesat la 18 noiembrie 2010. 
 21. ^ „[http://www.officialcharts.com/charts/scottish-albums-chart/20060910/40/ Official Scottish Albums Chart Top 100: 10 September 2006 - 16 September 2006]”. The Official Charts Company. 16 septembrie 2009. http://www.officialcharts.com/charts/scottish-albums-chart/20060910/40/. Accesat la 19 iunie 2015. 
 22. ^ Archive Chart”. The Official Charts Company. 16 septembrie 2009. http://www.theofficialcharts.com/archive-chart/_/3/2006-09-16/. Accesat la 14 aprilie 2011. 
 23. ^ Beyoncé – Chart history: Billboard 200”. Billboard. Prometheus Global Media. http://www.billboard.com/artist/281569/beyonc-knowles/chart?f=305. Accesat la 21 noiembrie 2013. 
 24. ^ Beyoncé – Chart history: Top R&B/Hip-Hop Albums”. Billboard. Prometheus Global Media. http://www.billboard.com/artist/281569/beyonc-knowles/chart?f=333. Accesat la 21 noiembrie 2013. 
 25. ^ Oficjalna lista sprzedaży”. OLiS. 3 februarie 2014. http://olis.onyx.pl/listy/index.asp?idlisty=848&lang=. Accesat la 31 ianuarie 2014. 
 26. ^ ARIA Charts – End Of Year Charts – Top 50 Urban Albums 2006”. Australian Recording Industry Association. 2006. http://www.aria.com.au/pages/UrbanAlbums2006.htm. Accesat la 6 martie 2011. 
 27. ^ Jaaroverzichten 2006” (în Dutch). MegaCharts. Hung Medien. http://dutchcharts.nl/jaaroverzichten.asp?year=2006&cat=a. Accesat la 16 decembrie 2013. 
 28. ^ SNEP – Classements annuels – 2006 – Albums”. SNEP. 2006. http://www.snepmusique.com/tops-annuel/top-albums-fusionnes/?ye=2006. Accesat la 17 noiembrie 2014. 
 29. ^ アルバム 年間ランキング-Oricon Style ランキング” (în Japanese). Oricon. 2006. Există o versiune arhivată la 2 februarie 2007. http://www.oricon.co.jp/rank/ja/y/. 
 30. ^ Schweizer Jahreshitparade”. Hitparade.ch. Hung Medien. 2006. Există o versiune arhivată la 7 iulie 2011. http://hitparade.ch/year.asp?key=2006. Accesat la 22 iunie 2011. 
 31. ^ Top Selling Albums of 2006”. UK Charts Plus. 2006. http://ukchartsplus.co.uk/ChartsPlusYE2006.pdf. Accesat la 28 februarie 2015. 
 32. ^ Billboard Charts – Year-end Albums – The Billboard 200”. Billboard. Nielsen Business Media. 2006. http://www.billboard.biz/bbbiz/charts/yearendcharts/2006/the-billboard-200. Accesat la 6 martie 2011. 
 33. ^ Billboard Charts – Year-end Albums – Top R&B/Hip-Hop Albums”. Billboard. Nielsen Business Media. 2006. http://www.billboard.biz/bbbiz/charts/yearendcharts/2006/r-and-and-b-hip-hop-albums. Accesat la 6 martie 2011. 
 34. ^ Top 50 Global Best Selling Albums for 2006”. International Federation of the Phonographic Industry. Există o versiune arhivată la 6 martie 2009. http://www.ifpi.org/content/library/top50-2006.pdf. Accesat la 21 noiembrie 2013. 
 35. ^ ARIA Charts – End Of Year Charts – Top 50 Urban Albums 2007”. Australian Recording Industry Association. 2007. http://www.aria.com.au/pages/aria-charts-end-of-year-charts-urban-albums-2007.htm. Accesat la 6 martie 2011. 
 36. ^ Jaaroverzichten 2007” (în Dutch). MegaCharts. Hung Medien. http://dutchcharts.nl/jaaroverzichten.asp?year=2007&cat=a. Accesat la 16 decembrie 2013. 
 37. ^ SNEP – Classements annuels – 2007 – Albums”. SNEP. 2007. http://www.snepmusique.com/fr/pag-259376-Classements-Annuels.html?year=2007&type=2. Accesat la 17 ianuarie 2013. 
 38. ^ Schweizer Jahreshitparade”. Hitparade.ch. Hung Medien. 2007. Există o versiune arhivată la 7 iulie 2011. http://hitparade.ch/year.asp?key=2007. Accesat la 22 iunie 2011. 
 39. ^ Top Selling Albums of 2007”. UK Charts Plus. 2007. http://ukchartsplus.co.uk/ChartsPlusYE2007.pdf. Accesat la 28 februarie 2015. 
 40. ^ Billboard Charts – Year-end Albums – The Billboard 200”. Billboard. Nielsen Business Media. 2007. http://www.billboard.biz/bbbiz/charts/yearendcharts/2007/the-billboard-200. Accesat la 6 martie 2011. 
 41. ^ Billboard Charts – Year-end Albums – Top R&B/Hip-Hop Albums”. Billboard. Nielsen Business Media. 2006. http://www.billboard.biz/bbbiz/charts/yearendcharts/2007/r-and-and-b-hip-hop-albums. Accesat la 6 martie 2011. 
 42. ^ Top 50 Global Best Selling Albums for 2007”. International Federation of the Phonographic Industry. Există o versiune arhivată la 17 ianuarie 2009. http://www.ifpi.org/content/library/top50-2007.pdf. Accesat la 21 noiembrie 2013. 
 43. ^ Billboard Charts – Year-end Albums – The Billboard 200”. Billboard. Nielsen Business Media. 2006. http://www.billboard.biz/bbbiz/charts/yearendcharts/2008/the-billboard-200. Accesat la 6 martie 2011. 
 44. ^ Billboard Charts – Year-end Albums – Top R&B/Hip-Hop Albums”. Billboard. Nielsen Business Media. 2008. http://www.billboard.biz/bbbiz/charts/yearendcharts/2008/r-and-and-b-hip-hop-albums. Accesat la 6 martie 2011. 
 45. ^ Billboard Charts – Decade-end Albums – Billboard 200”. Billboard. Nielsen Business Media. 2009. http://www.billboard.biz/bbbiz/charts/decadeendcharts/2009/billboard-200-albums. Accesat la 17 ianuarie 2013. 
 46. ^ ARIA Charts – Accreditations – 2007 Albums”. Australian Recording Industry Association. http://www.aria.com.au/pages/httpwww.aria.com.aupagesARIACharts-Accreditations-2007Albums.htm. Accesat la 22 aprilie 2010. 
 47. ^ Goud en platina – Singles – 2007” (în Dutch). Ultratop. Hung Medien. 3 martie 2007. http://www.ultratop.be/nl/certifications.asp?year=2007. Accesat la 22 aprilie 2010. 
 48. ^ CRIA: Gold & Platinum – September 2006”. Canadian Recording Industry Association. 6 septembrie 2009. Există o versiune arhivată la 2 februarie 2009. http://www.cria.ca/gold/0906_g.php. 
 49. ^ Guld og platin i August” (în Danish). IFPI Denmark. Există o versiune arhivată la 14 aprilie 2011. http://ifpi.dk/?q=content/guld-og-platin-i-august. Accesat la 14 aprilie 2011. 
 50. ^ IFPI Platinum Europe Awards”. International Federation of the Phonographic Industry. 2007. http://www.ifpi.org/content/section_news/plat2007.html. Accesat la 10 martie 2011. 
 51. ^ Certifications Albums Or – Année 2007” (în French). Syndicat National de l'Édition Phonographique. 21 iunie 2007. http://www.disqueenfrance.com/en/page-259165.xml?year=2007&type=8. Accesat la 22 aprilie 2010. 
 52. ^ Gold-/Platin-Datenbank (Beyoncé; 'B'Day')” (în germană). Bundesverband Musikindustrie. http://www.musikindustrie.de/gold_platin_datenbank/?action=suche&strTitel=B%27Day&strInterpret=Beyonc%C3%A9&strTtArt=alle&strAwards=checked. Accesat la 22 aprilie 2010. 
 53. ^ Adatbázis – 2007” (în Hungarian). MAHASZ. http://www.mahasz.hu/?menu=arany_es_platinalemezek&menu2=adatbazis&ev=2007. Accesat la 22 aprilie 2010. 
 54. ^ 2006 Certification Awards – Multi Platinum”. Irish Recorded Music Association. irishcharts.ie. http://www.irishcharts.ie/awards/multi_platinum06.htm. Accesat la 22 aprilie 2010. 
 55. ^ List of works certified in September 2006”. Recording Industry Association of Japan. 1 septembrie 2006. http://translate.google.com/translate?u=http://www.riaj.or.jp/data/others/gold/200609.html&sl=ja&tl=en&hl=en. Accesat la 25 aprilie 2010. 
 56. ^ List of works certified in November 2007”. Recording Industry Association of Japan. 1 noiembrie 2007. http://translate.google.com/translate?u=http://www.riaj.or.jp/data/others/gold/200711.html&sl=ja&tl=en&hl=en. Accesat la 10 noiembrie 2010. 
 57. ^ Certificaciones” (în Spanish). Asociación Mexicana de Productores de Fonogramas y Videogramas. 31 iulie 2007. http://www.amprofon.com.mx/certificaciones.php?artista=Beyonce&titulo=&disquera=&certificacion=todas&anio=todos&categoria=todas&Submitted=Buscar&item=menuCert&contenido=buscar. Accesat la 22 aprilie 2010. 
 58. ^ Latest Gold / Platinum Albums”. RadioScope New Zealand. 29 aprilie 2007. Există o versiune arhivată la 24 iulie 2011. http://www.radioscope.net.nz/index.php?option=com_content&task=view&id=79&Itemid=61. Accesat la 22 aprilie 2010. 
 59. ^ Galardões 2007” (în Portuguese). Associação Fonográfica Portuguesa. Există o versiune arhivată la 2 aprilie 2010. http://www.afp.org.pt/estatisticas.php. Accesat la 11 martie 2010. 
 60. ^ Beyonce a oprit ploaia” (în Romanian). NewsCafe.ro. 24 octombrie 2007. Există o versiune arhivată la 25 iunie 2008. http://www.newscafe.ro/content/view/11808/69/. Accesat la 18 noiembrie 2010. 
 61. ^ Gold and Platinum International Albums in Russia – 2006” (în Russian). National Federation of Phonogram Producers. 2M. https://web.archive.org/web/20090124001139/http://2m-online.ru/gold_n_platinum/detail.php?COUNTRY=5076. Accesat la 22 aprilie 2010. 
 62. ^ PROMUSICAE Top 100 Albumes – 19/2007” (în Spanish). Productores de Música de España. http://promusicae.es/files/listassemanales/albumes/historial/TOP%20100%20ALBUMES%2007_19.pdf. Accesat la 22 aprilie 2010. 
 63. ^ Swiss Certifications – Awards 2006”. swisscharts.com. Hung Medien. http://swisscharts.com/awards.asp?year=2006. Accesat la 22 aprilie 2010. 
 64. ^ a b Certified Awards”. British Phonographic Industry. https://www.bpi.co.uk/certified-awards.aspx. Accesat la 12 septembrie 2013.  Note: Enter "Beyonce" in the 'Search' box and select "Artist", "All" and "Album" from the 'Search by', 'By Award' and 'By format' menus, respectively. You may have to click "More" under the relevant search results.
 65. ^ RIAA – Gold & Platinum”. Recording Industry Association of America. 16 aprilie 2007. http://www.riaa.com/goldandplatinumdata.php?table=SEARCH_RESULTS&title=Day&artist=Beyonce&format=ALBUM&perPage=25. Accesat la 22 aprilie 2010. 
 66. ^ Font size Print E-mail Share 2 Comments (18 noiembrie 2007). „American Music Awards – Winners List”. CBS News. http://www.cbsnews.com/stories/2007/11/19/entertainment/main3519877.shtml. Accesat la 12 august 2010. 
 67. ^ BET Awards 2006 | A List of Nominees and Winners | 2006 BET Awards”. Rap.about.com. 27 iunie 2006. http://rap.about.com/od/awards/a/BETAwards2006.htm. Accesat la 12 august 2010. 
 68. ^ 2007 BET Award Winners”. Buzzsugar. 2007. http://www.buzzsugar.com/2007-BET-Award-Winners-348277. Accesat la 21 ianuarie 2011. 
 69. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite 49thGr
 70. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite 50thGr
 71. ^ 22nd Annual IDMA Nominees & Winners”. Winter Music Conference. 2007. Există o versiune arhivată la 5 februarie 2008. http://www.wintermusicconference.com/events/idmas/idmawinners2007.htm. 
 72. ^ 53rd Ivor Novello Awards 2008” (PHP). EMI Music Publishing. 2008. Există o versiune arhivată la 25 noiembrie 2010. http://www.emimusicpub.com/global-offices/united-kingdom/news/53rd-ivor-novello-awards-2008.php. Accesat la 21 ianuarie 2011. 
 73. ^ Complete list of Latin Grammy nominees & winners”. Los Angeles Times (Tribune Company). http://theenvelope.latimes.com/news/env-nomineelist,0,4535627.htmlstory. Accesat la 12 iulie 2011. 
 74. ^ Adaso, Henry (2006). „2006 MOBO Awards – Winners”. About.com. The New York Times Company. http://rap.about.com/od/awards/a/2006MOBOAwards.htm. Accesat la 21 ianuarie 2011. 
 75. ^ Amy Winehouse, My Chemical Romance, Arctic Monkeys up for MTV Awards”. NME (IPC Media). 24 septembrie 2007. Există o versiune arhivată la 17 februarie 2008. https://web.archive.org/web/20080217004958/http://www.nme.com/news/my-chemical-romance/31321. 
 76. ^ Vineyard, Jennifer (29 august 2006). „Justin's Album Shows Off Two Sides: Over-The-Top Saucy, Unassumingly Sweet”. MTV News (MTV). http://www.mtv.com/news/articles/1539749/justin-album-preview-shows-singers-two-sides.jhtml. Accesat la 15 iulie 2011. 
 77. ^ Montgomery, James (7 august 2007). „MTV VMA Race Is On: Justin Timberlake, Beyonce Lead Nominations”. MTV News (MTV). http://www.mtv.com/news/articles/1566507/vma-race-on-justin-timberlake-beyonce-lead-pack.jhtml. Accesat la 15 iulie 2011. 
 78. ^ MTV Video Music Awards Japan 2008 全ノミネート作品リスト” (în Japanese). MTV Japan. 6 martie 2008. http://www.mtvjapan.com/news/music/13052/3. Accesat la 15 iulie 2011. 
 79. ^ Nominees List”. NAACP. 2007. http://www.naacpimageawards.net/PDFs/Nominees_Only.pdf. Accesat la 3 iunie 2011. 
 80. ^ Who Won Kids Choice Awards in 2007?” (PHP). WhoWonWhen. 31 martie 2007. http://www.whowonwhen.com/entertainment/kids-choice/kids-choice-2007.php. Accesat la 21 ianuarie 2011. 
 81. ^ DocHdl1OnPRT1tmpTarget” (PDF). http://www.ovma.org/pdf/conf_program09.pdf. Accesat la 30 mai 2010. 
 82. ^ 2008 Nominees”. People's Choice Awards. CBS. Există o versiune arhivată la 15 iulie 2011. http://www.peopleschoice.com/pca/awards/nominees/index.jsp?year=2008. Accesat la 15 iulie 2011. 
 83. ^ Beyoncé leads Soul Train nominations”. USA Today. Associated Press (Beverly Hills: Gannett Company). 6 februarie 2007. http://www.usatoday.com/life/music/news/2007-02-06-soul-train-noms_x.htm. Accesat la 11 iulie 2011. 
 84. ^ Hudson, Beyonce Star At Soul Train Awards”. Billboard (Nielsen Business Media). http://www.billboard.com/articles/news/1054026/hudson-beyonce-star-at-soul-train-awards. Accesat la 11 iulie 2011. 
 85. ^ You Do Movies”. The Record of the Year. Există o versiune arhivată la 27 noiembrie 2007. http://www.roty.tv/. 
 86. ^ Nero, Mark Edward (6 noiembrie 2007). „2007 VH1 Soul VIBE Award Nominees and Winners”. About.com. The New York Times Company. http://randb.about.com/od/musicawardsshows/a/2007VibeAwards.htm. Accesat la 12 iulie 2011. 
 87. ^ World Music Awards 2006”. World Music Awards. International Federation of the Phonographic Industry. 2006. http://www.worldmusicawards.com/. Accesat la 30 mai 2010. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]