Axel Fredrik Cronstedt

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Axel Fredrik Cronstedt
Jernkontoret, Cronstedt.jpg
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Turinge⁠(d), Stockholm län, Suedia[1] Modificați la Wikidata
Decedat (42 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Säters⁠(d), Dalarnas län, Suedia[1] Modificați la Wikidata
PărințiGabriel Cronstedt[*][1] Modificați la Wikidata
Ocupație fortifications officer[*][[fortifications officer |​]] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniuchimie  Modificați la Wikidata

Baron Axel Fredrik Cronstedt (n. ,[1][2] Turinge⁠(d), Stockholm län, Suedia[1] – d. ,[1][2] Säters⁠(d), Dalarnas län, Suedia[1]) a fost mineralog și chimist suedez care a descoperit nichelul în 1751,[3] din poziția de expert în minerit la Biroul Minelor. În minele de cobalt din Los, Hälsingland, Suedia, a găsit mineralul pe care l-a denumit kupfernickel. Această denumire se datorează faptului că minereul are un aspect similar cu cuprul (kupfer), dar un spirit răutăcios (nichel), minerii considerând ca fiind cauza eșecului lor de a extrage cupru din el. Cronstedt la denumit nichel în 1754.[4] A fost un elev al lui Georg Brandt, la rândul său descoperitorul cobaltului. Cronstedt este unul dintre fondatorii mineralogiei moderne[5] și este descris ca fondator al acesteia de către John Griffin în A Practical Treatise on the Use of the Blowpipe apărut în 1827. A rămas până astăzi un idol remarcabil pentru tinerii suedezi.

Cronstedt a descoperit și mineralul scheelit în 1751. El a numit un mineral tungsten, adică piatră grea în suedeză. Carl Wilhelm Scheele a sugerat mai târziu că acesta ar conține un metal nou (wolfram) ce poate fi extras din mineralul respectiv. În limba engleză, acest metal este acum cunoscut ca elementul tungsten.

În 1753, Cronstedt a fost ales membru al Academiei Regale de Științe din Suedia.

În 1756, Cronstedt a inventat termenul de zeolit după încălzirea mineralului stilbită îm flacără cu o suflantă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f g h i Axel Fredrik Cronstedt (în suedeză), Svenskt biografiskt lexikon 
  2. ^ a b c d Axel Frederik Cronstedt, Brockhaus Enzyklopädie 
  3. ^ Cronstedt, Axel F. (). „Rön och försök, Gjorde Med en Malm-art från Los Kobolt Grufvor i Farila Socken och Helsingeland”. Kongl. Svenska Veenskapas Academians Handlingar. 12: 287–292. 
  4. ^ Cronstedt, Axel F. (). „Fortsättning af rön och försök, Gjorde Med en Malm-art från Los Kobolt Grufvor”. Kongl. Svenska Veenskapas Academians Handlingar. 15: 38–45. 
  5. ^ Nordisk familjebok – Cronstedt: "den moderna mineralogiens och geognosiens grundläggare" = "the modern mineralogy's and geognosie's founder"

Legături externe[modificare | modificare sursă]