Audi TT

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Audi TTS)
Audi TT
Prezentare generală
MarcăAudi AG
Companie „mamă”Grupul Volkswagen
Perioadă producție1998–2023
DesignerPeter Schreyer (8N)
Walter de'Silva (8J)
Dany Garand (8S)
Caroserie
Clasămașină sport (S)
Caroseriecoupé cu 2 uși
roadster cu 2 uși
Configurațiemotor față, tracțiune față / tracțiune integrală (quattro)
PlatformăVolkswagen Group A
Volkswagen Group MQB
Prezență online
site web oficial

Audi TT este un automobil coupe produs de către Audi la Győr în Ungaria, începând din 1998 până în 2023.

Concept și nume[modificare | modificare sursă]

TT a fost prezentat pentru prima dată sub forma unui concept car la Frankfurt Motor Show din 1995. Designul îi aparține lui J Mays și Freeman Thomas de la studioul de design Volkswagen din California, iar interiorul lui Martin Smith. Numele TT nu vine de la "twin turbo" cum se presupune deseori. Automobilul este numit după NSU TT, un model mic cu motor în spate cu un pedigree de curse formidabil, produs între 1960 și bazat pe NSU Prinz, deși TT-ul modern nu are nimic în comun cu conceptul respectiv de design. NSU TT a fost, la rândul său, numit după trofeul din cursele de motociclism Isle of Man TT (Tourist Trophy).

Design[modificare | modificare sursă]

Apariția lui TT este privit de mulți ca fiind un moment de răscruce în design-ul automobilelor. De la prezentarea sa drept concept car în 1995, și ca mașină de serie în 1998, design-ul a fost calificat de mulți ca fiind îndrăzneț, inovator și revoluționar. Deși mașina a împrumutat câteva elemente de la mașinile din trecut, per ansamblu, design-ul a fost considerat de mulți ca fiind într-adevăr unic. În ciuda liniilor sale rotunjite, design-ul nu are o aerodinamică foarte bună, — coeficientul fiind destul de mare: 0.35.[1] Dar, cu caroseria sa distinsă, rotunjită, îndrăzneala în utilizarea aluminiului anodizat nevopsit, precum și lipsa unor bare clar definite, TT reprezintă o ruptură față de stilul tradițional care domina industria auto din acele timpuri.

Succesul și populariatea TT-ului le-a conferit multor designeri auto (precum și producătorilor auto), libertatea de a experimenta cu mai multă ușurință forme de design mai îndrăznețe. Influențele TT pot fi observate în multe elemente de design ale mai multor autoturisme lansate după TT.

TT este modelul despre care se crede că i-a făcut pe oameni să mai arunce și o a doua privire la Audi. Deja nemai fiind un producător de liga secundă din Europa, Audi devenind un competitor serios pentru BMW și Mercedes-Benz. Modelul A4-ul bazat pe noua -pe atunci- platformă B5-platform, era substanțial îmbunătățit față de predecesorul său Audi 80; aceste două modele asigurându-i lui Audi poziția în rândul mărcilor de prestigiu.

TT Mk1 (Type 8N, 1998–2006)[modificare | modificare sursă]

Prima generație (Type 8N)
Prezentare generală
Perioadă producțieoctombrie 1998 – iunie 2006
Asamblat înGyőr, Ungaria
DesignerFreeman Thomas
Peter Schreyer (1995)
Caroserie
Caroseriecoupé cu 2 uși
roadster cu 2 uși
PlatformăVolkswagen Group A4 (PQ34)
Înrudit cu
Grup motopropulsor
Motorizare1.8 L 20v turbocharged I4
3.2 L 24v VR6
Cutie de vitezemanuală în 5 / 6 trepte
Tiptronic în 6 trepte
DSG în 6 trepte
Dimensiuni
Ampatament2.422 mm
Lungime4.041 mm
Lățime1.764 mm
Înălțime1.346 mm
Prezență online
site web oficial

Modelul de serie (numit intern Typ 8N) a fost lansat sub forma unui coupé în septembrie 1998, urmat mai apoi de un roadster în august 1999, bazat pe platforma Volkswagen A platform utilizată pentru Volkswagen Golf, Skoda Octavia și altele. La stilizări diferea foarte puțin de concept, excepție fiind barele și adăugarea unor lunete în spatele ușilor. Din punct de vedere al mecanicii, TT folosește un motor montat transversal cu tracțiune față sau tracțiune integrală quattro. La început disponibil cu un motor de 1.8 L turbo, cu patru clindrii în linie și 20 de valve, cu 180 sau 225 CP. Motoarele au aceeași configurare, dar motorul de 225 de CP are un turbocompresor mai mare, un intercooler adițional pe partea șoferului, două țevi de eșapament, și alte componente interne care să mărească compresia maximă turbo de la 10 psi la 15. Quattro era opțional pentru motorul mai mic, și standard pentru modelul cu motor mai puternic.

Audi TT Roadster

Toate modelele TT au fost rechemate la sfârșitul anului 1999/început anului 2000, după apariția unor suspiciuni asupra comportamentului mașinii, care era considerată a fi instabilă la viraje luate cu viteze mari. Mai multe accidente fatale au avut loc și siguranța mașinii a fost pusă sub semnul întrebării. Drept urmare, mai multe modificări au avut loc, toate aceste modificări făcându-și loc și în cadrul modelului de serie, precum: spoiler pe aripa din spate, pentru a reduce forța de ridicare și modificarea suspensiilor vehiculului pentru a mări capacitatea virare strânsă. Motorul original de patru cilindrii i s-a alăturat un V6 de 3.2 L și 250 CP, la începutul lui 2003, care venea cu sistemul de tracțiune integrală quattro. În octombrie 2004, o cutie cu dublu ambreiaj DSG, care îmbunătățește accelerația prin reducerea timpului de schimbare a vitezelor, a început să fie livrat împreună cu o suspensie mai rigidă.

Audi a dezvoltat la TT niște îmbunătățiri notabile, inclusiv un model "quattro Sport" cu o greutate scăzută, cu 240 de cai putere și o viteză maximă de 250 km/h, totuși, manevrabilitatea a fost considerată de mulți (inclusiv prezentatorul emisiunii de la BBC Top Gear, Jeremy Clarkson), că este "plictisitoare" și "asemenea unui vaci puse într-un costum de gală". Trebuie menționat că, manevrabilitatea TT-ului este în mod intenționat proiectată să se comporte în asemenea mod[necesită citare], pentru că vehiculele Audi sunt proiectate să sub-vireze (o caracteristică determinată din proiectarea sistemului de suspensie, efectul sistemului de tracțiune integrală quattro, și alți factori).[necesită citare] Sub-virarea a fost descrisă ca o caracteristică mai sigură de condus, ceea ce îi ajută pe conducătorii auto fără experiență să prevadă și să controleze mai ușor traiectoria vehiculului. Autoturismele care au tendințe de supra-virare, de obicei mașinile cu tracțiune spate precum BMW și Mercedes sau mașinile americane de putere precum Ford Mustang sau Chevy Camaro, sunt mai dificil de manevrat pentru șoferii mai puțin experimentați.

Din punct de vedere comercial, prima generație de TT a fost un succes răsunător al lui Audi în majoritatea țărilor în care a fost comercializat. Automobilul a atins audiențe largi de clienți, care nu se gândiseră până atunci să cumpere un Audi, și a reușit să lărgească publicul țintă, prin adăugarea tinerilor, și a femeilor. TT a fost în mode deosebit de mare succes în Marea Britanie și Statele Unite unde mașina a devenit un produs la modă, cu o cerere în creștere și cu liste de așteptare lungi.

TT Mk2 (Type 8J, 2006–2014)[modificare | modificare sursă]

A doua generație (Type 8J)
Prezentare generală
Perioadă producțieaprilie 2006 – martie 2014
Asamblat înGyőr, Ungaria
DesignerWalter de Silva
Caroserie
Caroseriecoupé cu 2 uși
roadster cu 2 uși
PlatformăVolkswagen Group A5 (PQ35)
Înrudit cu
Grup motopropulsor
Motorizare
Cutie de vitezemanuală în 6 trepte
S tronic în 6 trepte
Dimensiuni
Ampatament2.468 mm
Lungime4.178 mm
Lățime1.842 mm
Înălțime1.352 mm
Prezență online
site web oficial

În august 2004, Audi a declarat că următoarea versiune a TT-ului va fi făcută din aluminiu și va intra în producție în 2007. Conceptul TT (Audi Shooting Brake) a fost prezentat la Tokyo Motor Show în 2005. Acest concept avea muchii unghiulare și configurația era hatchback cu 2-uși.[2]

Audi a prezentat noua generație de TT, intern intitulat Typ 8J, pe 6 aprilie 2006. Este construit din aluminiu în față și din oțel în spate pentru a echilibra balanțele de greutate și este disponibil în variantele cu tracțiune față și tracțiune integrală. Modelul de producție utilizează fie motorul V6 de 3.2 L cu 250 CP, fie motorul cu de 2.0 L cu 4 cilindri și cu injecție directă, de 200 CP. Cunoscută ca FSI, Fuel Straight/Stratified Injection, tehnologia derivă de la mașinile din circuitul Le Mans care oferă un consum scăzut și o putere sporită. Cutia cu 6-viteze cu transmisie manuală este standard, iar DSG este opțională, iar transmisia integrală quattro este standards la motorul VR6.

Noua suspensie activă a lui Audi, Audi Magnetic Ride, este disponibilă ca opțiune și este bazată pe MagneRide al lui Delphi (magneto rheological damper) (ce înseamnă că suspensia se auto-ajustează în funcție de condițiile de drum). Noul TT are un spoiler spate îmbunătățit care se extinde automat la viteze mai mari de 120 km/h, și care se retractează automat la viteze mai mici de 80 de km/h. Spoiler-ul poate fi controlat și manual de către conducătorul auto prin intermediul unui comutator de pe bord [1]. Este din nou disponibil în varianta 2+2 coupé și ca roadster.

Modele de performanță[modificare | modificare sursă]

La Detroit Motor Show din 2008, Audi a prezentat TTS cu un motor 2.0TFSI care are 268 cp. Se zvonește de asemenea că un și mai puternic TT-RS este în proiectare, folosindu-se un motor 2.5L turbo cu 5 cilindri, de 340 de CP.

TT Mk3 (Type FV/8S, 2014–2023)[modificare | modificare sursă]

A treia generație (Type FV/8S)
Prezentare generală
Perioadă producțieaugust 2014 – noiembrie 2023
Asamblat înGyőr, Ungaria
DesignerDany Garand
Caroserie
Caroseriecoupé cu 2 uși
roadster cu 2 uși
PlatformăVolkswagen Group MQB
Înrudit cu
Grup motopropulsor
Motorizare
  • 1.8 L CJSA (EA888-Gen3) turbocharged FSI I4
  • 2.0 L EA888 turbocharged FSI I4
  • 2.0 L CUPA (EA288) TDI I4
  • 2.5 L LEV3-ULEV125 turbocharged FSI I5 (TT RS)
Cutie de viteze
Dimensiuni
Ampatament2.505 mm
Lungime4.191 mm
Lățime1.832 mm
Înălțime1.343 mm
Greutate1.230–1.425 kg
Prezență online
site web oficial

Premii[modificare | modificare sursă]

TT a fost nominalizat la premiul North American Car of the Year pentru anul 2000. A fost, de asemenea, pe lista revistei Car and Driver pentru anii 2000 și 2001.

Cea de-a doua generație a TT a fost onorată cu numeroase premii, inclusiv Drive Car of the Year, Top Gear Coupe of the Year 2006, Fifth Gear Car of the Year 2006, Autobild „Most Beautiful Car” și World Design Car of the Year 2007, precum și finalist pentru World Car of the Year.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „TT Almost Revealed”. AutoWeek.  Parametru necunoscut |accessyear= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor); Parametru necunoscut |accessmonthday= ignorat (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Audi TT