Asaltul asupra Pieții celor Trei Puteri din Brasilia (2023)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Asaltul asupra Piața celor Trei Puteri din Brasilia (2023)
Parte din protestele din Brazilia după alegerile prezidențiale din 2022[*]  Modificați la Wikidata
Informații generale
Perioadă 8 ianuarie 2023
15h - 19h (UTC-03:00)
Loc Praça dos Três Poderes[*][[Praça dos Três Poderes (square in Brazil with the seats of the three government branches)|​]]  Modificați la Wikidata
Cauze Opoziția față de rezultatele alegerilor generale din Brazilia din 2022
Caracteristici Manifestații
Dezordine civilă: revoltă, vandalism
Rezultat Intervenția guvernului federal în Districtul Federal până la 21 ianuarie 2023
Părți implicate
Susținătorii lui Jair Bolsonaro

Guvernul Braziliei

 • Poliția Federală a Braziliei
 • Poliția Militară a Districtului Federal
 • Poliția Federală de Autostrăzi
 • Forța Națională de Securitate Publică
 • Armata braziliană
 • Cabinetul de Securitate Instituțională al Președinției Republicii
Figuri politice
Protestatari fără conducere centralizată Luiz Inácio Lula da Silva
Format:Bandera Flávio Dino
José Múcio Monteiro Filho
Augusto Aras
Victime
Aproximativ 1.500 de arestări [1]
Răniți 40  Modificați la Wikidata

Asaltul asupra Piața celor Trei Puteri din Brasilia a avut loc pe 8 ianuarie 2023, când susținătorii fostului președinte Jair Bolsonaro au luat cu asalt sediul Congresului, în semn de protest față de victoria lui Lula da Silva la alegerile generale din 2022. Veneziano Vital do Rêgo, președintele interimar al Senatului Federal, a confirmat că protestatarii au intrat în Sala Verde a Camerei Deputaților și au încercat să invadeze Palatul Planalto.[2]

Context[modificare | modificare sursă]

În timpul alegerilor generale din Brazilia din 2022, la care Jair Bolsonaro și Luiz Inácio Lula da Silva candidau ca principali candidați la președinție, au fost raportate mai multe incidente ale adepților lui Bolsonaro, inclusiv violență politică, folosită ca o modalitate de a intimida alegătorii. După ce Lula a fost declarat câștigător la acele alegeri, sute de susținători ai lui Bolsonaro au blocat drumuri și au campat în fața unor cazărmi militare braziliene cerând o lovitură de stat pentru a-l împiedica pe Lula să preia mandatul la 1 ianuarie 2023.[3]

Protestele șoferilor de camioane și-au pierdut avântul pe 3 noiembrie 2022, dar susținătorii lui Bolsonaro au început să se adune în apropierea unităților Forțelor Armate braziliene. Principalele manifestații au fost înregistrate în orașele São Paulo, Rio de Janeiro, Brasilia, Florianópolis, Recife și Salvador de Bahia.[4] Unii susținători ai lui Bolsonaro au cerut o lovitură de stat.

În urma victoriei electorale a lui Lula la alegerile generale din 2022, pe 12 decembrie au început să fie raportate mai multe episoade de violență în marile orașe braziliene. Pe 23 decembrie, mai multe vehicule au fost incendiate după ce unul dintre protestatari a fost arestat pentru incitare la violență pentru a împiedica învestirea lui Lula. Un suporter al lui Bolsonaro a declarat că a fost încurajat de fostul președinte să provoace un atac pe aeroportul brazilian.[5][6]

Evenimente[modificare | modificare sursă]

În dimineața zilei de 7 ianuarie, peste 100 de autobuze din toate părțile Braziliei au sosit în Brasilia, aducând susținători Bolsonaro. Ei s-au alăturat celor 200 de oameni care erau deja cantonați în fața Cartierului General al Armatei, ridicând numărul total la peste 4.000 de persoane.[7]

În după-amiaza zilei de 8 ianuarie, manifestanții au mărșăluit de la Cartierul General al Armatei, unde unii dintre ei au fost campați săptămâni întregi în cursul protestelor, cerând o lovitură de Stat din partea armatei. Guvernul Lula a încercat să evacueze aceste tabere, când nu a fost posibil, a ordonat consolidarea securității. Ministrul Justiției a reiterat, de asemenea, în acea săptămână că taberele vor fi desființate. Protestatarii au străpuns barierele poliției și s-au confruntat cu poliția înarmată cu bastoane, care a tras cu gaze lacrimogene asupra lor. Protestatarii au încercat să intre în Palatul Planalto, sediul puterii executive și al Curții Supreme Federale.[8]

Soldații din armata braziliană au răspuns. Două elicoptere au încercat să disperseze mulțimea.[9]

Demonstranții au fost văzuți cu steaguri ale Imperiului Braziliei [10]

La momentul revoltelor, atât Lula da Silva, cât și Bolsonaro nu se aflau în Brasilia; Lula a fost în Araraquara, São Paulo, în timp ce Bolsonaro a fost în Orlando, Florida, Statele Unite.

La ora 18:00 BRT (UTC−03:00), președintele brazilian Luiz Inácio „Lula” da Silva a anunțat că a semnat un decret prin care se autorizează o intervenție federală în Brasilia, care va continua până la sfârșitul lunii.[11]

Răspuns[modificare | modificare sursă]

Într-o conferință de presă de la Araraquara, președintele Lula da Silva a decretat intervenția federală în Districtul Federal până la 21 ianuarie 2023.[12]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ https://www.rtve.es/noticias/20230109/asalto-instituciones-brasil-desmontan-campamento-bolsonaristas/2414847.shtml.  Parametru necunoscut |fecha= ignorat (posibil, |date=?) (ajutor); Parametru necunoscut |título= ignorat (posibil, |title=?) (ajutor); Parametru necunoscut |idioma= ignorat (posibil, |language=?) (ajutor); Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ Rocha, Lucas. „Manifestantes invadem plenário do STF, Congresso Nacional e Palácio do Planalto”. CNN Brasil (în portugheză). Accesat în . 
 3. ^ Lopes, Léo. „Casos de violência política crescem 110% em período de campanha eleitoral”. CNN Brasil (în portugheză). Accesat în . 
 4. ^ „Protestos nos quartéis e tiros de guerra ganham caráter de vigília pró-Bolsonaro”. noticias.uol.com.br (în portugheză). Accesat în . 
 5. ^ Romani, Andre (). „Bolsonaro's call to arms inspired foiled Brazil bomb plot, police are told” (în engleză). Reuters. Accesat în . 
 6. ^ „Bolsonaro supporters try to storm police HQ in 'January 6-style' rampage”. the Guardian (în engleză). . Accesat în . 
 7. ^ Andreza Matais (). „Mais de 100 ônibus chegam a Brasília e governo promete endurecer contra extremistas” (în portugheză). Estadão. Accesat în . 
 8. ^ „Invasión violenta de partidarios de Bolsonaro en las sedes de los tres poderes en Brasil: "Es un intento de golpe de Estado". ELMUNDO (în spaniolă). . Accesat în . 
 9. ^ Nicas, Jack (). „Live Updates: Rioters Protesting Brazil Election Storm Government Offices” (în engleză). The New York Times. ISSN 0362-4331. Accesat în . 
 10. ^ Nicas, Jack (). „Live Updates: Brazil Election Protesters Storm Government Offices” (în engleză). The New York Times. ISSN 0362-4331. Accesat în . 
 11. ^ „Terroristas e financiadores dos atos em Brasília serão identificados e punidos, diz Lula”. CartaCapital (în portugheză). . Accesat în . 
 12. ^ ananunes. „Lula decreta intervenção federal no DF”. CNN Brasil (în portugheză). Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]