Arnold Rothstein

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Arnold Rothstein
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Manhattan, New York City, New York, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (46 de ani) Modificați la Wikidata
Ottendorfer Library⁠(d), New York, SUA Modificați la Wikidata
ÎnmormântatUnion Field Cemetery[*][[Union Field Cemetery (cemetery in Queens County, New York City)|​]][3] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiomor Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii[4] Modificați la Wikidata
Religieiudaism Modificați la Wikidata
Ocupațieom de afaceri Modificați la Wikidata
Semnătură

Arnold Rothstein (17 ianuarie 1882 - 5 noiembrie 1928), poreclit The Brain (Creierul), a fost un afacerist evreu din New York implicat în mai multe activități criminale, escrocherii și jocuri de noroc devenind figura principală a Mafiei evreiești din New York. Rothstein a devenit cunoscut pentru corupția instaurată în rândul sportivilor profesioniști, reușind în acest sens să aranjeze trucarea Campionatului american de baseball din 1919 și să fie implicat în așa-numitul "Scandal Black Sox".

Conform scriitorului criminalist Leo Katcher, Rothstein "a transformat crima organizată dintr-o activitate condusă de huligani într-o mare afacere condusă sub forma unei corporații cu el în frunte". Conform lui Rich Cohen, Rothstein a fost prima persoană care a realizat că Prohibiția putea reprezenta o afacere. Notorietatea sa a inspirat o serie de personaje bazate pe el prezente în diverse povestiri, romane și filme.


  1. ^ Arnold Rothstein, SNAC, accesat în  
  2. ^ Arnold Rothstein, Find a Grave, accesat în  
  3. ^ Find a Grave, accesat în  
  4. ^ LIBRIS, , accesat în