Ariadna

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Ariadna
Ariadne in Naxos, by Evelyn De Morgan, 1877.jpg
Civilizația greacă antică
Căsătorit cu Dionis  Modificați la Wikidata
Urmași Staphylus[*]
Oenopion[*]
Thoas[*]
Thoas[*]
Q3664982[*]
Peparethus[*]
Evanthes[*]
Latramys[*]  Modificați la Wikidata
Tată Minos  Modificați la Wikidata
Mamă Pasiphae  Modificați la Wikidata
Bunic Zeus[1]  Modificați la Wikidata
Helios  Modificați la Wikidata
Bunică Europa[1][2]  Modificați la Wikidata
Perse[*]  Modificați la Wikidata
Frați Phaedra[*]
Eurymedon[*]
Catreus[*]  Modificați la Wikidata
Bacchus și Ariadne de Tițian

Ariadna este personajul mitologic de la care a rămas celebra expresie de firul Ariadnei, precum și mitul labirintului, sintagme de referință utilizate pentru a oferi diverse conotații.

Mitologie[modificare | modificare sursă]

Legenda spune că, în mitologia greacă, Ariadna este fiica regelui Minos și a Pasiphaei. Când Tezeu a sosit în Creta pentru a se lupta cu Minotaurul, Ariadna, care se îndrăgostise de erou, l-a ajutat să iasă din coridoarele întortocheate ale faimosului labirint construit de Dedal. Aceasta i-a oferit un fir de ață care să-i arate astfel calea spre întoarcere. Ca să o scape de mânia tatălui ei, Minos, Tezeu i-a promis Ariadnei să o ia cu el la Atena. A părăsit-o însă pe drum, în insula Naxos, unde, după o variantă, a fost ucisă de Artemis.

Conform altei legende, Dionis, care trecea pe acolo, s-ar fi îndrăgostit de tânăra fată și ar fi luat-o în căsătorie. Ca dar de nuntă, el i-a oferit o coroană de aur, făurită de Hephaestus - considerat a fi zeul focului, coroană care mai târziu a fost transformată într-o constelație.

Așadar de-a lungul timpului sintagma firul Ariadnei a primit diverse valențe conotative, fiind și astăzi, un punct esențial de referință culturală mitologică, dând naștere mai multor interpretări.

S-a emis, de asemeni ipoteza că au existat două femei cu același nume: una care l-a ajutat pe Tezeu și o alta care a fost căsătorită cu Dionis. În orice caz, Ariadna - zeitate primitivă a fertilității - a fost adorată în Atena, Naxos și Cipru.

Numele Ἀριάδνη (Ariadne) se traduce prin "cea mai pură".

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Anca Balaci, Dicționar mitologic greco-roman, ediția a VI-a, București, Editura Orizonturi, 2003 I.S.B.N. 973-9342-41-8
  • Karl Kerenyi, "Dionysos: Archetypal Image of Indestructible Life", 1976, Princeton University Press

Vezi și[modificare | modificare sursă]