Apollinaire de Tambèla

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Apollinaire de Tambèla
Date personale
Născut (65 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie Burkina Faso Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Prime Minister of Burkina Faso[*][[Prime Minister of Burkina Faso |​]] Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
[1]

Apollinaire Joachim Kyélem de Tambèla (n. ), cunoscut îndeosebi ca Apollinaire de Tambèla, este un avocat burkinez, politician african, scriitor, în prezent fiind prim-ministru al Burkinei Faso din 2022.[2]

Tinerețe[modificare | modificare sursă]

Apollinaire Joachim Kyélem de Tambèla s-a născut în Burkina Faso în 1958 în regiunea Ganzourgou din Burkina Faso. După ce a terminat studiile generale în țara sa, a plecat în Franța pentru a studia dreptul la Universitatea din Nisa, Nisa.[3] Mai târziu, a devenit tânăr profesor la Universitatea din Ouagadougou, odată ce a terminat studiile în Franța.

Carieră politică[modificare | modificare sursă]

Ca student în Franța în anii 1980, Tambèla a fondat o filială numită Comités de Défense de la Révolution („Comitetul pentru Apărarea Revoluției”), pentru a apăra și susține financiar lupta revoluționară din Burkina Faso în străinătate dusă de Sankara. În această perioadă, el s-a aliat și cu unele grupuri de stânga/marxiste din Franța precum: L'Union Nationale des Étudiants de France („Uniunea Națională a Studenților din Franța”) și L'Union des étudiants communistes („Uniunea Studenților Comuniști”). Înainte de a intra în politică, Tambèla și-a construit o carieră ca avocat și mai târziu ca personalitate de televiziune. A câștigat popularitate în rândul publicului datorită naturii sale deschise și criticii puternice la adresa exceselor guvernamentale.[4] La 21 octombrie 2022, a fost numit prim-ministru al Burkinei Faso de către președintele Ibrahim Traoré. La scurt timp după numirea sa, una dintre primele acțiuni ale premierului Kyélem de Tambèla a fost de a cere o reducere a salariilor președintelui și ale diferiților miniștri. Acest lucru a fost în conformitate cu reformele guvernului Sankara, pentru care și-a declarat anterior angajamentul declarând: „Am spus deja că Burkina Faso nu poate fi dezvoltată în afara drumului stabilit de Thomas Sankara''.[5]

Prim-ministru[modificare | modificare sursă]

În 2022, Kyélem de Tambèla a fost numit în mod neașteptat prim-ministru al Burkinei Faso de către președintele Ibrahim Traoré. Deși nu avea niciun partid politic sau afiliere la vreunul, Kyélem de Tambèla a acceptat oricum postul.[6]

Pentru prima sa vizită în străinătate ca prim-ministru, el a călătorit în Iran la invitația primului vicepreședinte al Iranului, Mohammad Mokhber. Acolo, el s-a întâlnit cu ministrul iranian de externe Ali Bagheri pentru a discuta despre consolidarea legăturilor dintre Iran și Burkina Faso.

A doua sa vizită în străinătate a fost în Mali, o țară condusă în mod similar de o juntă militară în urma loviturilor de stat din 2020 și 2021. În timpul acestei vizite, el a sugerat ca cele două țări să formeze o „federație”.[7]

Viață personală[modificare | modificare sursă]

Kyelem de Tambèla este, de asemenea, un autor de cărți despre cultura și politica din Burkina Faso și este cunoscut în toată Burkina Faso deoarece a fost prezentator la postul privat de televiziune BF1 TV, la programele Press Échos și 7 Infos. [8] Viața personală a lui Tambèla este mai puțin cunoscută. El este cunoscut pentru personalitatea sa polemistă și este un susținător al lui Sankara.[9]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.jeuneafrique.com/1387527/politique/burkina-faso-apollinaire-kyelem-de-tambela-le-premier-ministre-surprise-du-capitaine-traore/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ B24, Rédaction (). „Apollinaire Joachim Kyelem de Tambela nommé Premier ministre” (în franceză). Burkina24.com - Actualité du Burkina Faso 24h/24. Accesat în . 
  3. ^ „Apollinaire J. Kyélem de Tambèla” (în franceză). data.bnf.fr. Accesat în . 
  4. ^ Unity, Thomas Sankara Center for African Liberation and (). „The Homeland or Death: Accomplishments of the Traoré Government in Burkina Faso” (în engleză). Hood Communist. Accesat în . 
  5. ^ Unity, Thomas Sankara Center for African Liberation and (). „The Homeland or Death: Accomplishments of the Traoré Government in Burkina Faso” (în engleză). Hood Communist. Accesat în . 
  6. ^ „Burkina Faso: Apollinaire Kyélem de Tambèla, Captain Traoré's surprise prime minister” (în engleză). The Africa Report.com. Accesat în . 
  7. ^ „Burkina urges 'federation' with Mali for joint clout” (în engleză). France 24. . Accesat în . 
  8. ^ „Burkina Faso: Apollinaire Kyélem de Tambèla, Captain Traoré's surprise prime minister” (în engleză). The Africa Report.com. Accesat în . 
  9. ^ „Apollinaire Joachim Kyélem de Tambèla de passage à Lomé - Togo Breaking News” (în franceză). . Accesat în .