Apatosaurus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Apatosaurus
Apatosaurus louisae by durbed.jpg
Apatosaurus scale mmartyniuk wiki.png

Apatosaurus, mai cunoscut ca brontozaur, este un gen de dinozaur de 23 de metri lungime, având o greutate de 80 de tone. Gâtul acestor animale are o lungime de 12 metri.Cantarește cat o turma de 14 elefanti. Apatosaurus este cunoscut și sub numele de "reptilă zguduitoare", deoarece probabil zguduia pământul în timpul deplasării. A fost o specie erbivoră de dinozaur, cu o lungime corporală ce depășea lungimea unui teren de tenis.

Situri cu fosile ale Apatosaurului.

Caracteristici cunoscute[modificare | modificare sursă]

Apatosaurus nu era cel mai lung dintre dinozauri, însă era considerabil mai greu decât rudele sale apropiate. Corpul uriaș și robust era menținut de patru membre groase, cu aspect de piloni, asemănătoare cu ale elefanților. Față de corpul ce cântărea mai multe tone, capul era foarte mic, însă era poziționat pe un gât extrem de lung. Animalul avea coada deosebit de lungă, terminată sub forma unui "bici" și era târâtă pe sol.

Alimentație și mod de hrănire[modificare | modificare sursă]

Uriașul Apatosaurus era un erbivor pașnic, ce se hrănea cu vegetația din habitatul său. Chiar dacă avea maxile slabe și dinți mici, triunghiulari, consuma aproape toate tipurile de plante, cu excepția celor mai fibroase vegetale acvatice, ferigi și cycas. Mulțumită gâtului lung, ajungea la frunzele fragede ale vegetalelor înalte și este posibil ca și nările dispuse dorsal să îl fi ajutat la localizarea celor mai gustoase plante. Plantele consumate de Apatosaurus necesitau un timp prelungit de digestie, fapt ce denotă că animalul trebuia să aibă un stomac uriaș.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Schelet al unui Apatosaurus, la un muzeu.