Apariții ale Fecioarei Maria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Apariţia Fecioarei sfântului Bernard, pictură de Fra Bartolomeo(1504-1507)

O apariție a Fecioarei Maria, sau apariție marianică, este un fenomen în care unele persoane cred că Fecioara Maria apare în mod supranatural unei persoane sau mai multora. Aceste apariții sunt adesea numite după orașul sau locul unde au fost raportate, după numele care a fost dăruit Mariei cu ocazia apariției, sau după modul cum Maria era descrisă. Astfel de locuri au devenit locuri de pelerinaj, unele foarte cunoscute (așa cum sunt Medjugorie, Fatima, Lourdes), sau surse de inspirație pentru fondarea unor ordine religioase (precum ordinele Carmelitan, Dominican). Totuși majoritatea acestor fenomene nu au avut o finalitate instituțională, ele reprezentând mai degrabă o reînnoire a credinței și un impuls spiritual. Biserica catolică recunoște oficial o parte din aceste apariții.

Denumirea religioasă a acestui fenomen este teofanie.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prima apariție consemnată [1] datează din anul 352 când, conform legendei, Fecioara a apărut simultan într-un vis și unui nobil roman și papei Liberio cerându-le să construiască o biserică într-un anumit loc, același unde, conform tradiției, un secol mai târziu va fi construită Bazilica Sfânta Marie Mare din Roma. Chiar și astăzi se organzează festivități pentru a comemora acest moment pe 5 august, ziua când este sarbatorită Madonna Zăpezii. (în vis Fecioara le cere celor doi să contruiască biserica pe locul unde va ninge în acea noapte de august)[2]

Uneori s-au raportat apariții repetate ale Fecioarei Maria în același loc de-a lungul unei perioade de timp mai lungi. În marea majoritate a aparițiilor marianice numai câteva persoane au fost martori direcți ai apariției. Excepție fac Zeitoun, și Assiut unde mii de oameni pretind că au văzut-o pe Fecioară de-a lungul timpului.

Fenomenul este destul de des intâlnit în istoria creștinismului începând cu secolul al IV-lea[3] și a cunoscut o amplificare în cursul secolelor al XIX-lea și XX.

Există astfel de apariții semnalate și în România, cele mai cunoscute fiind atribuite Sfântului Nicodim de la Tismana, lui Arsenie Boca sau înființării localității și mânăstirii Nămăești, Argeş.

Critici[modificare | modificare sursă]

Unii protestanți și unii necreștini privesc aparițiile Mariei ca fiind halucinații, iar ocazional drept farse deliberate, scornite pentru a atrage atenția. Multe astfel de apariții sunt raportate în zone defavorizate economic, iar urmarea lor este că atrag mulți pelerini care aduc cu ei comerț și bani în regiunile respective. De exemplu, unele surse se îndoiesc de existența reală al Sfântului Juan Diego.[4]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Marian Apparitions: Truth or Trouble? Arhivat în , la Wayback Machine., di Jennifer Dierker.
  2. ^ Basilica of St. Mary Major, www.piercedhearts.org 
  3. ^ Secondo lo storico Geoffrey Ashe, sembra che il culto di Maria, o iperdulia, abbia cominciato a formarsi già nel IV secolo, quando un gruppo di devote mariane, note come "le colliridiane", furono incorporate nel cristianesimo. Cfr. Ashe, Geoffrey, The Virgin, London:Routledge and Kegan Paul, 1976.
  4. ^ Stafford Poole, 2006, The Guadalupan Controversies in Mexico Stanford University Press. ISBN 978-0-8047-5252-7