Sari la conținut

Annweiler am Trifels

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Annweiler am Trifels
—  Oraș  —

Stemă
Stemă
Annweiler am Trifels se află în Germania
Annweiler am Trifels
Annweiler am Trifels
Annweiler am Trifels (Germania)
Poziția geografică
Coordonate: 49°12′12″N 7°58′00″E ({{PAGENAME}}) / 49.203333333333°N 7.9666666666667°E

ȚarăGermania Germania
LandRenania-Palatinat
DistrictSüdliche Weinstraße

Guvernare
 - StadtbürgermeisterThomas Wollenweber (SPD)

Suprafață[1]
 - Total39,87 km²
Altitudine179 m.d.m.

Populație (2023)
 - Total7.249 locuitori

Fus orarCET (+1)
 - Ora de vară (DST)CEST (+2)
Cod poștal76855
Prefix telefonic06346

Localități înfrățite
 - GorgonzolaItalia
 - AmbertFranța

Prezență online
www.annweiler.de
GeoNames Modificați la Wikidata
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Poziția oraș Annweiler am Trifels pe harta districtului Südliche Weinstraße
Poziția oraș Annweiler am Trifels pe harta districtului Südliche Weinstraße
Poziția oraș Annweiler am Trifels pe harta districtului Südliche Weinstraße

Annweiler am Trifels (Despre acest sunet audio ) este un oraș în districtul Südliche Weinstraße, în Rheinland-Pfalz, Germania. Annweiler am Trifels este un recunoscut la nivel național, ca stațiune de sănătate.

Așezare geografică

[modificare | modificare sursă]

Annweiler este situat în sudul regiunii împădurite Pfälzerwald, partea germană din Wasgau, în apropierea frontierei de est. Orașul este traversat de la vest la est de râul Queich, un afluent de stânga al Rinului. Pe trei munți, în partea de sud a orașului se află cetățile Trifels, Anebos și Münz, ultimele două, deja la limita cu Leinsweiler. Localitatea are, de asemenea, o pădure-enclavă de 14,71 km² în nord-vest cu Forsthaus Annweiler.

Annweiler este menționat prima dată în anul 1086. A fost fondat, ca și alte localități cu sufixul -weiler, probabil, în secolul al VII lea sau al VIII lea. Annweiler a fost numit probabil după un franc, numit Anno sau Arno[2].

În anii 1125/1298 au fost păstrate la castelul Trifels, Însemnele imperiale, inclusiv Coroana Sfântului Imperiu Roman. În 1193, eventual, până la 1194, regele englez Richard Inimă de Leu a fost ținut ca prizonier la Trifels.

În 1219 i se conferă de regele Frederic al II-lea, „Privilegiu de oraș”. În secolul al XVIII lea, Annweiler, a fost cel mai mic dintre toate orașele imperiale libere.

Obiective turistice

[modificare | modificare sursă]

Un obiectiv turistic al orașului Annweiler este centrul istoric, precum și cetatea „Reichsburg Trifels”, care este situată deasupra orașului. „Museum unterm Trifels” este un muzeu format din trei case cu structura de lemn, „Fachwerkhaus”, care prezintă istoria orașului, a castelului și tăbăcitul din Annweilerer, care a marcat orașul economic în secolul al XVI lea și al XVII lea. La 493 m înălțime, pe Sonnenberg este muzeul ruinei castelului Trifels, în centrul orașului, biserica protestantă, simbol al fostului oraș imperial.

Evenimente regulate

[modificare | modificare sursă]

În anul 2005 s-a organizat pentru prima dată în centrul istoric, festivalul Richard-Löwenherz, un „spectacol medieval cu cavaleri, jongleri, nobili și menestreli“, care are peste 10.000 de vizitatori.

Alte evenimente regulate includ vara culturală (Kultursommer), concertele din piața primăriei și în zona parcului orasului, sărbătoarea Keschdefescht în luna octombrie a fiecărui an precum și piața de Crăciun (Weihnachtsmarkt).

În Sala Tronului (Kaisersaal) a castelului Trifels au loc concerte Trifels-Serenaden.

Economie și infrastructură

[modificare | modificare sursă]
Gara Annweiler am Trifels

Cel mai mare angajator în Annweiler este fabrica de carton „Buchmann”. Ea produce - în principal, din hârtie reciclată - material pentru ambalaje, în special în industria bunurilor de larg consum. Compania Stabila oferă instrumente de măsură de precizie. Există, de asemenea, furnizorii în industria automobilistică.

Annweiler este accesibil prin drumul B 10 (Landau in der PfalzPirmasens), care face legătura la Landau-Nord cu A 65 (Ludwigshafen am RheinKarlsruhe). Din Annweiler, B 10 trece prin patru tuneluri în direcția Pirmasens (la est la vest: „Barbarossatunnel”, „Löwenherztunnel”, „Staufertunnel” și „Kostenfelstunnel”). De asemenea, B 48 (BingenBad Bergzabern) leagă Annweiler cu rețeaua de drumuri naționale.

Conexiunea la rețeaua feroviară Landau-Rohrbach este asigură de gara principală „Bahnhof Annweiler am Trifels” și de halta „Annweiler-Sarnstall”.

Annweiler dispune de o școală primară și un gimnaziu. Mai mult decât atât, există o școală pentru persoanele cu handicap și o școală profesională. „Trifels-Gymnasium” se află sub sponsorizare bisericii, aceasta este parțial organizat ca o școală internat. În Annweiler este sediul editurii „Sonnenberg” (Sonnenberg Verlag).

La sfârșitul anului 2013, 37,5% din totalul locuitorilor erau protestanți și 37,0% catolici. Ceilalți aparțineau altor religii sau nu au avut nici o religie.[3]

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Annweiler am Trifels
Wikisursă
Wikisursă
La Wikisursă există texte originale legate de Annweiler am Trifels
Wikiştiri
Wikiştiri
La Wikiștiri găsiți reportaje referitoare la [[n:{{{nume}}}|{{{nume2}}}]]
  1. ^ Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2018 (4. Quartal) (în germană), Statistisches Bundesamt[*][[Statistisches Bundesamt (German registration authority)|​]], accesat în  
  2. ^ Erich Keyser (Hrsg.): Städtebuch Rheinland-Pfalz und Saarland. Stuttgart 1964, S. 56
  3. ^ KommWis, Stand: 31. Dezember 2013.