Ana de Boemia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Anna de Boemia)
Ana de Boemia
Regină a Angliei
Date personale
Născută11 mai 1366(1366-05-11)
Praga, Regatul Boemiei[1] Modificați la Wikidata
Decedată (28 de ani)
Sheen Priory⁠(d), Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăCatedrala Westminster Modificați la Wikidata
Cauza decesuluipestă Modificați la Wikidata
PărințiCarol al IV-lea
Elisabeta de Pomerania Modificați la Wikidata
Frați și suroriCaterina de Luxemburg
Margareta de Luxemburg[*]
Elisabeta de Luxemburg
Venceslau al IV-lea al Boemiei
Sigismund de Luxemburg
Ioan de Görlitz
Margareta de Boemia[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuRichard al II-lea al Angliei
Ocupațiepoliticiană Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriregină consoartă
prințesă
Familie nobiliarăCasa de Luxemburg
Domnie
Domnie20 ianuarie 1383 - 7 iunie 1394
Încoronare22 ianuarie 1383

Ana de Boemia (11 mai 13667 iunie 1394) a fost fiica lui Carol al IV-lea, împăratul Sfântului Imperiu Roman și regele Boemiei, și a soției sale, Elizabeta de Pomerania. A fost membră a Casei de Luxemburg și prima soție a regelui Richard al II-lea al Angliei.

Căsătoria cu regele Richard al II-lea al Angliei[modificare | modificare sursă]

Richard al II-lea s-a căsătorit cu Ana de Boemia ca urmare a Marii Schisme. Potrivit lui Eduard Perroy, papa Urban al VI-lea a sancționat căsătoria dintre Richard și Ana în încercarea de a crea o alianță în numele său, împotriva francezilor și al papei lor preferat, Clement. Acest lucru ar putea explica de ce Richard s-a căsătorit cu Ana, în ciuda multor membri ai nobilimii și ai Parlamentului englez. Deși i-a fost oferită fiica lui Bernabò Visconti din Milano, care ar fi adus mulți bani ca zestre, a fost aleasă Ana, fără ca acest lucru să aducă un beneficiu financiar Angliei. Ana n-a avut nici o zestre și în schimb Richard a plătit 20 000 florinți (în jur de 13 000 £) fratelui ei, Venceslau. Au existat doar câteva beneficii diplomatice. Deși comercianților englezi li s-a permis comerțul în ambele țări ale Boemiei, acest lucru era minor în comparație cu beneficiile obișnuite obținute prin căsătoriile făcute ca urmare a războiului cu Franța. Prin urmare, n-a fost nici o surpriză faptul că mariajul lor n-a fost unul popular.

La sosire Ana a fost sever criticată de cronicari, probabil ca urmare a aranjamentelor financiare, cu toate că era destul de obișnuit ca regina să fie privită în termeni critici. Ana și regele Richard al II-lea s-au căsătorit în Catedrala Westminster Abbey la 20 ianuarie 1382, ambii fiind în vârstă de 15 ani.[2] Deși au fost căsătoriți timp de 12 ani ei nu au avut copii. Moartea Anei datorită ciumei în 1394 a fost o lovitură devastatoare pentru Richard. El s-a căsătorit din nou cu Isabella de Valois la 31 octombrie 1396.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Ana de Boemia”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ Ostbairische Grenzmarken: Passauer Jahrbuch für Geschichte, Kunst und Volkskunde, vol. 12–13, Verlag des Vereins für Ostbairische Heimatforschung, 1970, p. 12