Androctonus mauretanicus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Androctonus mauretanicus
Androctonus mauretanicus
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Arachnida
Ordin: Scorpiones
Subordin: Neoscorpionina
Familie: Buthidae
Gen: Androctonus
Specie: A. mauretanicus
Nume binomial
Androctonus mauretanicus
(Linnaeus, 1758)

Androctonus mauretanicus (Pocock, 1902) este o specie de scorpioni din familia Buthidae. Adulții ajung până la lungimea de 9 cm. Au o culoare maro sau neagră, parte ventrală a opistosomei și vârfurile picioarelor în nuanțe mai deschise. Numărul pieptenilor, organe senzitive, la mascul este de 25 - 30, la femelă 24 - 30. Acesta este un scorpion foarte rapid și agresiv dacă este deranjat. Nu va ezita să înțepe inamicul. Toxicitatea veninului este înaltă, deseori letală pentru om. Androctonus mauritanicus este o specie de scorpioni solitari, se împerechează doar în perioada reproducerii.

Reproducerea și ciclului de viață[modificare | modificare sursă]

Perioada de gestație durează 5 - 7 luni. Femela naște 50 - 80 de pui. Juvenilii ajung la maturitate după 7 - 8 năpârliri, cca 2 ani. Ei sunt de culoare gri sau negră. Speranța de viață a acestui scorpion este de 4 - 5 ani.

Condiții de întreținere[modificare | modificare sursă]

Temperatura în terarium, în timpul zilei tebuie să fie de : 35° la 40° C, noaptea: 8° la 10° C. Iarna este preferabil ca temperatura să fie mai mică de 20° C, timp de 1 - 2 luni. Umiditate: mai mică de 50%. Tipul și grosimea substratului: 3 - 5 cm de nisip amestecat cu turbă uscată. Dimensiunea terariumului pentru un individ: 35x20 cm, aerisit permanent. Se hrănește cu diferite artropode mai mici. Această specie este destul de puternică și, uneori, agresivă, de aceea este nevoie de a manifesta o maximă atenție.