Andrew Fletcher (muzician)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Andrew Fletcher
Andy Fletcher DJ Set @ El Plaza.JPG
Date personale
Născut (60 de ani) Modificați la Wikidata
Nottingham, Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of the United Kingdom.svg Regatul Unit Modificați la Wikidata
Ocupațiebasist
chitarist
producător muzical
compozitor Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeFletch, Andy Fletch[1]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalrock alternativ
New Wave  Modificați la Wikidata
Instrument(e)chitară  Modificați la Wikidata
Case de discuriMute Records  Modificați la Wikidata
Prezență online
Andrew Fletcher în Barcelona, 2006

Andrew John Leonard Fletcher, cunoscut ca și “Fletch” (n. 8 iulie 1961, Nottingham, Anglia). Este co-fondator și keyboard-ist al influenței trupe de synthpop Depeche Mode.

Cariera[modificare | modificare sursă]

Depeche Mode[modificare | modificare sursă]

Inițial Fletch a cântat la bass într-o formație (French Look) din care mai facea parte Vince Clarke, dar a trecut la sintetizator odată cu intrarea în Composition of Sound, trupă din care mai făceau parte Clarke și Martin Gore. Acești trei muzicieni vor forma apoi Depeche Mode alături de vocalistul David Gahan. Fletch nu a fost niciodată un muzician cu greutate în cadrul grupului, ci mai degrabă un manager. De asemenea, este singurul membru al Depeche Mode care nu a scris niciodată un cântec pentru formație, deși a indicat într-unul din interviuri că ar fi intenționat la un moment dat.

Rol[modificare | modificare sursă]

Fletcher este „purtătorul de cuvânt” al formației, fiind cel care cel mai adesea lansează noutăți despre Depeche Mode. Este de asemenea considerat ca un liant în interiorul grupului. În cadrul dezbaterii privind contribuțiile componistice ale lui Martin Gore și David Gahan care urmau să fie incluse pe Playing The Angel, Fletch a fost unul din oamenii cheie care au ajutat la găsirea unei soluții de compromis.

Popularitate[modificare | modificare sursă]

Fletcher este adesea tachinat de presă și de fani pentru lipsa contribuției sale muzicale în cadrul Depeche Mode. Unul din motivele care alimentează această percepție este faptul că nu a fost văzut cântând prea mult în perioada în care Alan Wilder a fost implicat în activitatea formației. Din punct de vedere muzical, Fletch a avut o implicare mai mare în anii de început ai grupului și în ultimii ani. A cântat la bass pentru “A Pain That I’m Used To” de pe Playing The Angel, conform spuselor producătorului Ben Hillier și, se pare, a făcut același lucru pentru „The Sinner In Me” de pe același album. În ciuda tachinărilor, Fletch susține că este un muzician adevărat.

Aproape solo[modificare | modificare sursă]

Demn de menționat, în conformitate cu biografia oficială a Depeche Mode, Fletch a înregistrat un album intitulat Toast Hawaii, în perioada sesiunilor de înregistrare a Some Great Reward, în 1984. Toate cântecele de pe album sunt cover-uri, iar el le interpretează din postura de vocalist principal. La acest album a contribuit și Alan Wilder și/sau Martin Gore la pian. Fotografia de pe copertă a fost realizată de Wilder. Totuși, ei nu au reușit să-l convingă pe Daniel Miller să producă acest album, astfel că există doar în câteva copii rarisime. Fletch a fost criticat pentru vocea sa și este singurul membru al Depeche Mode care nu cântă. Există însă câteva mici excepții: interludiul „Crucified” de pe "Violator", „Condamnation”, unde susține că a cântat alături de martin și Alan pentru vocile de fundal și „The Sun and The Rainfall” unde poate fi auzit câtre finalul melodiei cântând „All that i’m saying...”.

Toast Hawaii[modificare | modificare sursă]

În ultimii ani, Andy Fletcher a înființat o casă de producție, Toast Hawaii, același nume ca și presupusul său album solo pierdut. Prin intermediul acestei case de producții a promovat formația Client, un duo feminin englez de muzică electronică. Pe lângă aceasta, din când în când a făcut și pe DJ-ul. În octombrie 2006, Side-Line Magazine a anunțat că Client a părăsit Toast Hawaii, lucru care face ca viitorul acestei case de producție să fie incert.

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Fletch este însurat cu Grainne și are doi copii, Megan și Joe.

Trivia[modificare | modificare sursă]

  • Cântecul favorit Depeche Mode este World In My Eyes
  • Este suporter al clubului de fotbal Chealsea Football Club
  • Este responsabil pentru titlurile documentarelor prezente pe versiunile remasterizate ale Violator și Music for the Masses.
  • Titlurile sunt luate din spusele sale care apar în cadrul interviurilor.
  • Fletch este adesea vazut fumând pe scenă, iar țigările sale favorite sunt Marlboro Light
  • Vocea lui Fletch poate fi auzită pe interluriul „Crucifiend” de pe Violator. „Crucified” este singurul cuvânt al cântecului și este distorsionat. Interludiul urmează imediat după sfârșitul lui „Enjoy the Silence”. El cântă ca și voce de fundal pe „The Sun and The Rainfall”, în cadrul refrenului de final.
  • A rămas până în prezent prieten apropiat cu Vince Clarke, unul din fondatorii Depeche Mode.
  1. ^ Czech National Authority Database, accesat în