Andrei Popov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Andrei Popov

Andrei Popov (2011)
Date personale
Născut (51 de ani)
Copii3
Cetățenie Republica Moldova Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Elenă
Deținător actual
Funcție asumată
30 mai 2022
PreședinteMaia Sandu
Prim-ministruNatalia Gavrilița
Precedat deAnatolie Vangheli
Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Austria și Republica Slovacă
În funcție
19 august 2013 – 29 martie 2016
PreședinteNicolae Timofti
Prim-ministruIurie Leancă
Chiril Gaburici
Natalia Gherman (interimar)
Valeriu Streleț
Gheorghe Brega (interimar)
Pavel Filip
Precedat deValeriu Chiveri
Succedat deVictor Osipov
Viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova
În funcție
20 noiembrie 2009 – 7 august 2013
PreședinteMihai Ghimpu (interimar)
Vladimir Filat (interimar)
Marian Lupu (interimar)
Nicolae Timofti
Prim-ministruVladimir Filat
Iurie Leancă
Deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a VII-a
În funcție
29 iulie – 29 decembrie 2009
Succedat deOleg Sîrbu

Partid politicPSDE
Alte afilieriAlianța pentru Integrare Europeană (2009–2013)
Alma materUniversitatea București

Andrei Popov (n. 24 ianuarie 1973)[1] este un diplomat, jurnalist și activist civic din Republica Moldova, Președintele Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS) și co-autorul emisiunii săptămânale Boțan+Popov. Este fost ambasador al Republicii Moldova în Austria prin cumul și în Slovacia (2013-2016), fost viceministru de Externe (2009-2013) și fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Este fiul fostului ministru de externe al Republicii Moldova Mihai Popov (1994-1997).

Biografie[modificare | modificare sursă]

În 1994 a absolvit facultatea de jurnalism la Universitatea București, iar în 1996 facultatea de relații internaționale la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București. În 2003 a susținut masteratul în securitate internațională la Centrul pentru politică de securitate din Geneva (GCSP).

Și-a început activitatea profesională în 1996 în calitate de consilier de presă la Reprezentanța ONU/Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova

În perioada 1997 - 2001 a fost secretar I la ambasada Republicii Moldova din SUA, iar în 2001 - 2004 a activat în calitate de șef al direcției Securitate Internațională la Ministerul Afacerilor Externe, de unde demisionat în 2004. În perioada 2004 - 2009 a activat în calitate de director executiv al Asociației de Politică Externă. În 2009 aderă la Partidul Democrat din Moldova, fiind ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Din noiembrie 2009 până în august 2013 a deținut funcția de viceministru al afacerilor externe al Republicii Moldova responsabil de cooperarea bilaterală și organizațiile internaționale. În august 2013 a fost numit ambasador al Republicii Moldova în Austria și prin cumul în Republica Slovacă.[2]

Nemulțumit de demiterea guvernului Streleț, de faptul că deciziile-cheie în PDM se i-au în interesul unui grup îngust fără consultarea și aprobarea organelor statutare, precum și de înaintarea lui Vladimir Plahotniuc la funcția de premier, în ianuarie 2016 Andrei Popov și-a prezentat demisia din Consiliul Politic Național al Partidului Democrat, din care făcea partea din iunie 2009, rămânând în continuare membru de partid.[3]

Pe 15 martie 2016, el a organizat o conferință de presă la care a anunțat că demisionează din funcția de ambasador și din PDM, explicând că nu dorește să facă parte dintr-un partid și un sistem care deservește interesele corporative, uzurpează puterea și nu investighează furtul miliardului[4].

La revenirea în Moldova, Popov lansează emisiunea de autor "Diplomația Populară"[5], iar din iunie 2017 este moderatorul talk-show-ului săptămânal de analiză politică "Boțan și Popov"[6]. De asemenea, din decembrie 2016, el este președintele Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS)[7].

Vorbește limbile română (maternă), rusă și engleză.

Are grad de ambasador extraordinar și plenipotențiar.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Curriculum Vitae — Andrei Popov”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Andrei Popov VA CUMULA și atribuțiile de AMBASADOR al Moldovei în Slovacia”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Andrei Popov a demisionat din Consiliul Politic al PD: „Sper să fie înaintat un alt candidat; Dragă Vlad, asta nu e trădare, greșelile costă și se plătesc”
  4. ^ „Ambasadorul Republicii Moldova in Austria, Andrei Popov si-a dat demisia”. 
  5. ^ „Arhiva emisiunilor Diplmatia Populara”. 
  6. ^ „Botan si Popov”. Arhivat din original la . 
  7. ^ „IPIS”. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]