Andrei Deleanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Andrei Deleanu (n. 1956) este un pianist român contemporan.

Născut în 1956 la Timișoara, a urmat cursurile Liceului de muzică din orașul natal și ale Academiilor de muzică din Cluj, București și Berlin. Printre personalitățile ce au contribuit la formarea sa artistică se numară: E. Philipp, G. Amiraș, G. Sava, K. Hellwig, G. Sebok.

Activitate[modificare | modificare sursă]

A debutat ca solist în concerte simfonice în 1973, la Timișoara (alături de R. Georgescu), concertând în continuare cu toate orchestrele simfonice din România. A susținut concerte solistice în Germania, Italia, Rusia, Coreea, Ungaria, Statele Unite ale Americii și România. A înregistrat pentru Societatea Română de Radiodifuziune, Televiziunea Română, Electrecord (Max Reger), Thalassa Records (Johannes Brahms). Reportoriul său este foarte variat, cuprinzând circa 30 de concerte, 25 programe de recital și 15 programe de muzică de cameră. Este laureat al Concursului internațional de pian „Valentino Bucchi” (Roma, 1984) și a primit de două ori (1981 și 1986) premiul Asociației criticilor muzicali din România. Este doctorand al Universității de muzică din București.

Din 1983 este solist concertist al Filarmonicii „Marea NeagrăConstanța, cu care a realizat integrala concertelor pentru pian de Beethoven (1993), Brahms (1998) și o parte din concertele pentru clavecin de J.S. Bach (2000).

În perioada 6-13 decembrie 1997, Andrei Deleanu a fost invitat, la inițiativa Guvernului S.U.A., să reprezinte România la Sesiunea 352 a Seminarului de la Salzurg (Austria), având tema „Muzică pentru un nou mileniu”. Andrei Deleanu a fost director general al Filarmonicii din Constanța între anii 2001-2003 și este profesor la Universitatea Națională de Muzică din București.