Andreea Răsuceanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Andreea Răsuceanu
Andreea Rasuceanu.jpg
Date personale
Născută (38 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata

Andreea Răsuceanu (n. 23 noiembrie 1979, București[1]) este un scriitor, critic literar și traducător român.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A absolvit Facultatea de Litere, la Universitatea din București, în 2002, secția română-engleză, urmând ulterior un masterat de teoria și practica imaginii, în cadrul Centrului de Excelență în Studiul Imaginii, Universitatea București. Și-a susținut doctoratul, cu lucrarea Mahalaua Mântulesei – drumul către modernitate, în 2009, tot în cadrul CESI. A urmat o bursă postdoctorală (2010-2013), cu stagii de cercetare la Sorbonne Nouvelle – Paris 3. A debutat cu proză, în revista Cuvântul, în 1999, publicând ulterior cronici, interviuri, articole de specialitate în cele mai importante reviste literare românești: România literară, Viața Românească, Observator cultural, Revista 22, Bucureștiul Cultural, Idei în dialog, Dilema veche, Convorbiri literare etc. Este autoarea mai multor traduceri din limba engleză și prefețe. A predat cursuri de presă culturală românească, cultură și civilizație, limbă și literatură engleză.

Prima ei carte, Cele două Mântulese, a apărut la Editura Vremea, în anul 2009. A fost nominalizată la premiile României literare, ale Uniunii Scriitorilor din România și la Marile Premii Prometheus. În 2013 a apărut, la Editura Humanitas, cartea Bucureștiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, care a fost nominalizată la premiile Uniunii Scriitorilor din România și la premiile revistei Observator cultural. A primit premiul Tânărul critic al anului 2013, în cadrul Galei tinerilor scriitori.[2]

Este coautor al volumelor Bucureștiul meu (Humanitas, 2016), Cărți, filme, muzici și alte distracții din comunism (Polirom, 2014), Bookătăria de texte și imagini 2, (Pandora-M, 2016), Ferestre din București și poveștile lor (Editura Peter Pan, 2015).

În 2009 a participat la proiectul Mântuleasa – o geografie mitică, 2009, proiect realizat de Fundația ProPatrimonio în colaborare cu Primăria sectorului 2.

În anul 2016 a lansat un nou proiect, Povești citadine, o emisiune difuzată de TVR 2, despre diferite locuri din București, așa cum apar acestea în istoria orașului și în literatură.

Bucureștiul literar. Șase lecturi posibile ale orașului (Editura Humanitas, 2016), cea mai recentă carte a ei, a fost nominalizată la Premiile revistei Observator cultural.

Volume[modificare | modificare sursă]

Cărți – autor[modificare | modificare sursă]

 • Bucureștiul literar. Șase lecturi posibile ale orașului, colecția „Academica”, Humanitas, 2016[3]
 • Bucureștiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, colecția „Critică literară/Eseu”, Humanitas, 2013; pref. Sorin Alexandrescu
 • Cele două Mântulese, Editura Vremea, 2009

Cărți – coautor[modificare | modificare sursă]

 • Bucureștiul meu, Humanitas, 2016
 • Orașul, Gestalt Books, 2016
 • Tot înainte!, Editura Curtea Veche, 2016
 • Bookătăria de texte și imagini 2, Pandora-M, 2016
 • Cărți, filme, muzici și alte distracții din comunism, Polirom, 2014
 • Ferestre din București și poveștile lor, Editura Peter Pan, 2015

Referiri critice[modificare | modificare sursă]

„Cartea de față ne arată cât de fecundă se dovedește încă literatura lui Mircea Eliade când abordarea ei se face altfel decât prin impresionismele și repetițiile în care excelează zisa critică tradițională. Abia așa înțelegem că o critică literară românească poate fi la fel de consistentă precum cea a lui Hillis Miller, ori a lui Moretti despre Dos Passos, ori a lui Bourdieu despre Flaubert. Îi urez Andreei Răsuceanu bun-venit în prim-planul criticii tinere, europene.”
Sorin Alexandrescu, prefață la Bucureștiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, Humanitas, 2013
„În finalul prefeței sale, Sorin Alexandrescu îi urează Andreei Răsuceanu „bun venit în prim-planul criticii tinere, europene“. Fără îndoială, locul ei acolo este. Pornind de la analiza spectrală a prozei eliadești, autoarea noastră a pregătit – expert – instrumentarul unui cîmp de cercetare complex în care istoria culturală și geografia literară își conjugă eficient forțele, punînd Bucureștiul pe harta literaturii universale și, implicit, pe harta simbolică a lumii.”
Paul Cernat, Observator cultural, nr. 695/2013
„Autoarea știe să citească romanele la fel de bine cum știe să privească orașul și să rețină imaginile propuse, sugerate, mitizate de Mircea Eliade. Identificarea geografiei din opera lui Mircea Eliade înseamnă (re)descoperirea scriitorului (...) Cartea Andreei Răsuceanu ilustrează, cum puține, spiritul tânăr în scrisul românesc de azi.”
Cornel Ungureanu, România literară, nr. 45/2013

Afilieri[modificare | modificare sursă]

 • membru al PEN Club România

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Andreea Răsuceanu – un chestionar (I) | biblioteca de poezie”. Bibliotecadepoezie.wordpress.com. . Accesat în . 
 2. ^ Dorina Calin. „Ștefan Baghiu, Bogdan Coșa și Andreea Răsuceanu, printre câștigătorii Galei Tinerilor Scriitori 2014 - Mediafax”. Mediafax.ro. Accesat în . 
 3. ^ LaPunkt. „LaPunkt – INFO – Andreea Răsuceanu: Bucureștiul literar”. Lapunkt.ro. Accesat în . 

Bibliografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]