Sari la conținut

Anastasios Yannoulatos

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Anastatios Yannoulatos
Date personale
Născut (94 de ani) Modificați la Wikidata
Pireu, Grecia Modificați la Wikidata
Cetățenie Grecia Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Ortodoxă
Biserica Ortodoxă Albaneză Modificați la Wikidata
Ocupațiecadru didactic universitar[*]
preot
teolog[*]
istoric al religiilor[*]
preot ortodox[*]
Orthodox theologian[*][[Orthodox theologian |​]]
religious studies scholar[*][[religious studies scholar (scholar of religious studies)|​]]
misionar
charity worker[*][[charity worker (occupation; person working for a charitable organization)|​]] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiAfrica[2] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză
limba germană
limba engleză
limba latină
limba spaniolă
limba italiană
limba rusă
limba swahili
limba greacă modernă
Limba albaneză Modificați la Wikidata
Funcția episcopală
SediulTirana,  Albania
TitlulPatriarh al Albaniei
Perioada1992 - prezent
PredecesorDamian (1973)
Cariera religioasă
Episcop consacratorBartolomeu I al Constantinopolului
Titluri precedenteEpiscopia Tiranei, Durrësului și a întregii Albaniei
PremiiEpitimo melos Akadimias Athinon[*][[Epitimo melos Akadimias Athinon |​]] ()[1]
orden kneazea Iaroslava Mudroho III stupenea[*][[orden kneazea Iaroslava Mudroho III stupenea |​]]
Ordinul Cneazul Iaroslav cel Înțelept, clasa I[*]
Semnătură

Anastasios Yannoulatos (în albaneză Anastas Janullatos, în greacă Αναστάσιος Γιαννουλάτος, n. , Pireu, Grecia) este arhiepiscopul ortodox al Tiranei, al Durrës-ului și al întregii Albanii și totodată întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Autocefale din Albania.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Anastatios Yannoulatos a crescut în Grecia. Încă din perioada studenției a început să participe la activitatea de catehizare a tineretului Bisericii Ortodoxe din Grecia. În 1961 a ajuns prin intermediul activitații desfășurate să intre în contact și să lucreze pentru Consiliul Mondial al Bisericilor.

După împlinirea vârstei de 33 de ani a fost hirotonit preot și trimis misionar în Uganda unde a învățat limbile Galla și Swahili. A fost foarte dezamăgit când a trebuit să renunțe la această muncă după ce a contactat malaria. Din 1972 a activat ca profesor de istoria religiilor la Universitatea din Atena și în semn de recunoaștere pentru activitatea sa teologică, în special în domeniul misiologiei, a fost hirotonit episcop.

În 1981 după ce se refăcuse parțial pentru a putea călători din nou a fost trimis în Africa drept episcop titular al eparhiei din Africa de Est. Responsabilitatea lui cuprindea Kenya, Uganda și Tanzania iar misiunea lui principală a fost aceea de a încuraja formarea unei conduceri locale pentru Biserica Ortodoxă din regiunile amintite. După zece ani s-a reîntors la Universitatea din Atena, de unde a fost trimis, în iunie 1991, de către patriarhul ecumenic în Albania pentru a evalua starea în care se afla Biserica Ortodoxă din Albania după prăbușirea regimului dictatorial comunist condus de Enver Hoxha. Sarcina principală a constituit-o găsirea unui candidat adecvat pentru demnitatea de episcop. Din nefericire în Albania erau doar foarte puțini preoți care supraviețuiseră comunismului, iar aceștia erau prea bătrâni și cu o sănătate prea șubredă pentru a face față în mod adecvat activității episcopale.

Anastatios Yannoulatos a fost propus în același an pentru a fi arhiepiscop al întregii Albanii. A acceptat această responsabilitate după nenumărate ezitări deoarece își propusese ca în ultima parte a vieții să se ocupe, în cadrul unor proiecte științifice planificate a avea loc la Universitatea din Atena, de analizarea materialului documentar adunat în Africa. El a condiționat numirea de acceptanța pe care ar fi trebuit să o primească de la Sinodul Patriarhiei Ecumenice, de la Sinodul Bisericii Ortodoxe din Albania și de la poporul albanez. După ce a constatat că se întrunesc aceste condiții a acceptat numirea și a fost instalat la 4 iulie 1992 drept Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Albania.

Titlul său oficial este acela de Arhiepiscop al Tiranei și al întregii Albanii, însă a fost numit adesea Arhiepiscop al Tiranei și al tuturor ateilor, și a acceptat și această titulatură biserica lui fiind deschisă tuturor, indiferent de credința pe care aceștia o mărturisesc.

Arhiepiscopul Anastasios este foarte activ și în cadrul mișcării ecumenice: este vicepreședintele Conferinței Bisericilor Europene. Din 1984 pană în 1991 a fost președintele Comisiei pentru Evanghelizare și Misiune Mondială din Consiliul Ecumenic al Bisericilor. Din 2006 este unul din președinții Consiliului Ecumenic al Bisericilor.

În iunie 2006 Albania a fost scuturată de o serie de scandaluri ale căror protagoniști au fost diverși clerici ai Bisericii Ortodoxe Albaneze, iar Arhiepiscopul Anastasios a fost supus presiunilor clasei politice: el a fost acuzat că nu își controlează suficient de bine preoții care ajunseseră să ceară bani pentru diversele servicii religioase efectuate sau, într-un caz mai special, depozitau oseminte deshumate fără autorizație. Forțele naționaliste albaneze au profitat de ocazie și au cerut demisia arhiepiscopului grec și înlocuirea lui cu unul albanez.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Anastasios Yannoulatos
  1. ^ http://www.academyofathens.gr/en/organization/members/honorary  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Czech National Authority Database, accesat în