Amfetamină

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Amfetaminele sunt droguri, medicamente care măresc viteza de reacție a corpului. Ele fac inima să lucreze mai repede și pompează adrenalina în sistem. Inițial sintetizate între cele două războaie mondiale, au fost folosite ca drog militar pentru a le da soldaților mai multă energie și a le mări viteza. Cum arată un tânăr sub influența lor: energic, euforic, cu pupilele dilatate, vorbăreț, atent, sigur de sine, superior.

Tipuri de amfetamine[modificare | modificare sursă]

Cel mai comun tip de amfetamine întâlnite pe străzi este o pudră albă numită amfetamină sulfat. Aceasta este o pudră produsă ilegal, cu concentrații diferite: între 6% și 10% puritate care, de obicei, costă între 5 și 10 lire sterline gramul și cu puritate între 25 și 35% costă între 25 și 35 lire sterline gramul.

Amfetaminele sulfat pot fi prizate pe nas, linse de pe deget sau injectate. Unii le fumează, dar din cauză că nu ard prea bine această metodă nu este foarte întâlnită. Există de asemenea o formă de amfetamină: metamfetamina(meth,speed,gheață,cristal, sticlă, înghețată), este din ce in ce mai des întâlnită. Are efecte similare, dar durează până la 39 de ore și este considerată de profesioniști ca fiind mai puternică și produce o mai mare dependență decât crack.

Efectele folosirii pe termen scurt[modificare | modificare sursă]

Amfetamina sulfat dă celor care o folosesc extraenergie pentru 6-10 ore, previne somnul, reduce apetitul, mărește viteza inimii, accelerează respirația și dilată pupilele. Consumatorii acestei amfetamine se simt plini de energie, mai veseli și încrezători și din cauza acestor efecte există un risc foarte mare al dependenței psihologice.

Efectele folosirii pe termen îndelungat[modificare | modificare sursă]

Consumatorii înrăiți riscă afectarea vaselor de sânge, a inimii, mai ales cei care au deja probleme cu o mare presiune a sângelui, probleme cu inima și cei care fac exerciții de forță în timp ce iau drogul. Consumatorii care sunt obișnuiți cu doze mari riscă să dezvolte crize de halucinații, deziluzii și paranoia.

Sfaturi de siguranță[modificare | modificare sursă]

  • Este posibil să supradozați amfetaminele, fapt care duce la efecte negative asupra organismului și chiar la moarte.
  • Orice persoană care ia amfetamine pe perioade îndelungate de timp este sfătuită să ia complexe de multivitamine și suplimente de calciu și să fie atentă la fluctuațiile greutății și păstrarea acesteia.
  • Evitați să vă injectați speed. Acest lucru va poate afecta negativ organismul și împrumutul de ace poate transmite boli și virusuri cum este HIV.