Alizeu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Pasat (dezambiguizare).
Schema formării vânturilor în funcție de cordoanele de presiuni atmosferice diferite

Alizeul (din franceză : alizé; în portugheză : passar - "aleargă", "a trece pe lângă") este un vânt regulat de la o intensitate medie până la intensitate mare.

Date generale[modificare | modificare sursă]

Zonele geografice de acțiune a Pasatului sunt zona tropicelor până la 23,5° latitudine ca un brâu ce înconjoară globul terestru, în ambele emisfere: nordică (Pasatul de Nord) și sudică (Pasatul de Sud).[1] Pentru a putea explica direcția în care suflă acest vânt trebuie să luăm în considerare localizarea geografică a lui.

Asfel de exemplu în Africa de vest, zona de acțiune a Pasatului de Sud, este un vânt care aduce umiditate și ploi, în anumite anotimpuri, aducând aer umed din Golful Guinea.
Însă aceste țări sunt în cea mai mare parte a anului sub influența Pasatului de Nord care aduce din deșertul Sahara secetă și călduri mari.
Acest principiu este valabil pentru toate țările tropicale, cu unele excepții când drumul Pasatului (care nu este un vânt de înălțime mare) este deviat de lanțuri muntoase înalte.

Formare[modificare | modificare sursă]

Circulația planetară

Forța motrica a acestor vânturi este în zona tropicelor, (zonele de convergență) diferențele de presiune atmosferică. Această diferență de presiune se realizează prin supraîncălzirea suprafeței pământului la ecuator, urmarea este urcarea vaporilor de apă și a aerului cald, formându-se la înălțimi mari un curent de aer orientat spre nord (în emisfera nordică), respectiv spre sud în emisfera sudică.

Ajungând în straturile superioare de aer, curentul de aer cald se va răci. Prin ridicarea aerului cald se formează la ecuator o scădere de presiune atmosferică ce produce un aflux de aer din nordul, respectiv sudul ecuatorului, acest aflux de aer spre ecuator este Pasatul, care este deviat spre vest de forța Coriolis. Curentul de aer de la înălțime descris mai sus ce au o direcție contrară (aproape 180°) Pasatului și care compensează acțiunea acestuia se numește Antipasat.

În zona paralelei de 23,5° coboară curentul de aer (Antipasat) sau (Contra-alizee) venit de la ecuator și aduc un aer uscat într-o zonă unde apropape tot timpul anului regiunea este lipsită de vânturi.

Vântul Pasat este integrat în sistemul curenților de aer de pe glob, acest sistem fiind numit "Circulație planetară".

Istoric[modificare | modificare sursă]

În 1735 este explicat științific pentru prima oară formarea vântului Pasat de către George Hadley, la 100 de ani după Gaspard Gustave de Coriolis care a descris efectul Coriolis, ce ia naștere prin rotația pământului, forța care deviază spre vest curenții de aer.

Prin faptul că Pasatul este un vânt permanent ce suflă tot timpul anului, a folosit mult navigatorilor cu corăbii.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Glossary of Meteorology (2010). „trade winds”. American Meteorological Society. http://amsglossary.allenpress.com/glossary/search?id=trade-winds1. Accesat la 8 septembrie 2008. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]