Aliaa Magda Elmahdy

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Aliaa Magda Elmahdy
Women in the revolution.jpg
Reprezentare în stil graffiti a lui Elmahdy
Date personale
Născută (28 de ani) Modificați la Wikidata
Egipt Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Egypt.svg Egipt Modificați la Wikidata
Religieateism Modificați la Wikidata
Ocupațieactivistă[*]
feministă[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materThe American University in Cairo[*]  Modificați la Wikidata

Aliaa Magda Elmahdy (în arabă: علياء ماجدة المهدى‎, n. 16 noiembrie 1991) este o activistă egipteană și militantă pentru drepturile omului, în special împotriva abuzurilor comise de islamism asupra femeii.

Este activă în special în mediul virtual. Astfel, a postat mai multe fotografii în care apare nud sau în ipostaze indecente pentru a atrage atenția opiniei publice asupra conservatorismului egiptean.

O altă acțiune de protest a organizat-o în fața ambasadei Egiptului din Stockholm, unde Aliaa Magda Elmahdy și alte două activiste ale grupări Femen s-au dezbrăcat și au purtat bannere cu mesaje împotriva regimului lui Mohamed Morsi, cu texte de tip: Șaria nu este Constituția noastră, Religia este sclavie.[1]

Acțiunile ei au stârnit controverse și indignare din partea fundamentaliștilor, fiind amenințată cu arestarea sau cu moartea, motiv pentru care în 2013 a solicitat azil politic în Suedia.

Prietenul ei este Kareem Amer, arestat de autoritățile egiptene pentru faptul că prin postările din paginile sale online ar fi ofensat religia islamică.

Note[modificare | modificare sursă]