Alexandru Nicolaevici Deutsch

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Alexandru Nicolaevici Deutsch
Date personale
Născut 19/ Modificați la Wikidata
Reni, Ucraina Modificați la Wikidata
Decedat (86 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of the Soviet Union.svg URSS
Flag of Romania (1965-1989).svg România Modificați la Wikidata
Ocupație astronom Modificați la Wikidata
Activitate
Alma mater Universitatea de Stat din Sankt Petersburg  Modificați la Wikidata
Organizație Observatorul Astronomic din Pulkovo  Modificați la Wikidata

Alexandru Nicolaevici Deutsch (n. 31 decembrie 1900/1 ianuarie 1901, Reni, Basarabia – d. 22 noiembrie 1986) a fost un important astronom sovietic, membru în Uniunea Astronomică Internațională. A descoperit în 1929 asteroidul (1148) Rarahu.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în noaptea dinspre 31 decembrie 1900 și 1 ianuarie 1901 în familia unui ofițer al Armatei țariste de origine germană. Una dintre bunicile lui Deutsch a fost româncă. Din cauza serviciului militar, tatăl a fost mutat la Saratov pe Volga, unde tânărul Alexandru s-a înscris la Universitate. A absolvit Universitatea la Leningrad în anul 1924. Lucrează la Observatorul astronomic Pulkovo din 1923. Din anul 1937 este profesor la Universitatea din Leningrad. În anii războiului a îndeplinit funcțiile de director al Observatorului de la Pulkovo. A salvat de la distrugere biblioteca de sticlă a observatorului. A.N. Deutsch î-și amintea cu plăcere copilăria petrecută la Reni împreună cu vărul său Aristide Dovatur, profesor de filologie clasică la Sankt Petersburg, cunoscător al limbii române. A decedat la 22 noiembrie 1986.

Activitatea științifică[modificare | modificare sursă]

Domeniul principal de interese științifice ale lui Deutsch a fost astronomia fotografică. A determinat mișcările proprii ale circa 18000 de stele în 74 de suprefețe Kapteyn, extinzând rezultatele anterioare ale lui Serghei Constantinovici Kostinskii. O altă contribuție de excepție a lui Deutsch în astronomia fundamentală constă în crearea unui catalog a 1508 galaxii în 157 de suprafețe în colaborare cu discipolii săi V.V. Lavdovskii și N.N. Fatcihin. A studiat satelitul invizibil al stelei duble Signus 61 (Lebăda 61), determinându-i masa și perioada de rotație - una dintre cele mai mici stele pe cer, de multe ori mai mică decât Soarele, și doar puțin mai mare ca planeta Jupiter. A studiat roiuri galactice, coroana solară, a făcut observații de eclipse. Deutsch a creat una dintre cele mai bune școli de astrofotografie din URSS. A fost membru al Uniunii internaționale astronomice, unde a prezentat de mai multe ori rapoarte în plen. A fost președinte al Comisiei N 24 a Uniunii astronomice Internaționale "Astrometria fotografică" între anii 1961-1965. A popularizat astronomia. Este coautorul cursului de astronomie de la Pulkovo. În anul 1964 a vizitat România.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Alex Găină. Ce ar trebui să cunposcă un elev despre istoria astronomiei în Basarabia. Revista de pedagogie, N.1, 1995

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]