Alexandru Lele

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Alexandru Lele
Date personale
Ocupație avocat Modificați la Wikidata

Alexandru Florian Lele este un jurist român, fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

În anul 2001 a dispus arestarea lui Adrian Tărău, fiul prefectului Aurel Tarău, desemnat de PSD. Pe 2 aprilie 2002 Alexandru Lele a fost suspendat din funcție de ministrul Rodica Stănoiu. Tânărul procuror Cristian Panait, un doctorand al Rodicăi Stănoiu, care fusese trimis de la București pentru a conduce ancheta împotriva lui Lele la Oradea, a decis neînceperea urmăririi penale împotriva acestuia.[1] Panait refuzase să înceapă urmărirea penală împotriva lui Lele, în ciuda declarațiilor procurorului general de la acea vreme, Joița Tănase. Șeful lui Panait, Ilie Picioruș, a dat dosarul altui procuror, care a decis începerea urmăririi penale împotriva lui Lele. Pe 10 aprilie 2002, afectat de disputele cu șefii săi, Cristian Panait s-a sinucis.[2]

Pe 28 ianuarie 2008, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit nevinovăția procurorului Lele, Consiliul Superior al Magistraturii a decis repunerea lui în funcție.

La 28 decembrie 2010, în Monitorul Oficial, a fost publicat Decretul prin care presedintele Traian Băsescu a semnat eliberarea sa din funcție, prin pensionare, iar, din 31 decembrie 2010, Alexandru Lele activează ca avocat specializat în drept penal.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ BBCRomanian.com
  2. ^ Idem

Legături externe[modificare | modificare sursă]