Sari la conținut

Alexandru Ilie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alexandru Ilie
Date personale
Născut3 august 1988

București, România
CetățenieRomână
OcupațieDirijor
Activitate
Ani de activitate2013 - prezent

Alexandru Ilie[1] (născut la 3 august 1988 în București) este un dirijor român și muzician recunoscut pentru activitatea sa variată în cadrul filarmonicilor și orchestrelor din România și din străinătate.[2] Cofondator al „FILAfest” - Primul Festival al Filarmonicilor din România[3], Alexandru Ilie este apreciat pentru contribuția sa la promovarea muzicii clasice și pentru inovațiile sale în muzica de tip „fusion”.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A început studiile muzicale la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București, unde a studiat pianul. Apoi, și-a continuat studiile la Universitatea Națională de Muzică din București, pe care a absolvit-o cu succes în 2011, sub îndrumarea maestrului Petru Andriesei. În 2013, a obținut diploma de absolvire a secției de Stilistică Dirijorală în cadrul studiilor de master la clasa maestrului Horia Andreescu.

Alexandru Ilie a participat la prestigioase masterclass-uri susținute de dirijori de renume precum Christian Badea, Enrique Garcia Asensio, Jin Wang, Mark Stringer, David Crescenzi, Christian Ehwald și Sigmund Thorp[4].

Carieră[modificare | modificare sursă]

Activitate profesională[modificare | modificare sursă]

Alexandru Ilie este invitat frecvent în cadrul stagiunilor filarmonicilor din Cluj, Timișoara, Iași, Oradea, Satu-Mare, Arad, Tg. Mureș, Brașov, Bacău, Craiova, Botoșani, Ploiești, Pitești, Vâlcea și Târgoviște. De asemenea, colaborează cu orchestre naționale de renume, precum Orchestra Operei Naționale București, Orchestra Operei Brașov, Orchestra Operei Iași, Camerata Regală, Orchestra de Tineret din Iași, Orchestra Concertino – Cluj, Orchestra Simfonică București, Philarmonia București, Orchestra Națională Electrecord, Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și Orchestra Română de Tineret.

Repertoriu[modificare | modificare sursă]

Alexandru Ilie este specializat în repertoriul simfonic[5][6], operă[7], operetă[8], musical[9][10] și fusion[11][12]. Este cunoscut pentru interpretările sale ale lucrărilor din repertoriul clasic și romantic. De asemenea, a promovat lucrările compozitorilor contemporani și este un susținător al muzicii noi.[13]

Alexandru Ilie demonstrează o pasiune pentru conceptele de tip „fusion”, aducând în fața publicului reinterpretări inovatoare ce combină muzica clasică cu elemente din muzica pop-rock. În cadrul conceptului „pop-simfonic”, Alexandru Ilie colaborează cu o serie de artiști consacrați din muzica ușoară, printre care Irina Rimes[14], Trupa 3 Sud Est[15], Moga & Friends, Nico, Marcel Pavel, Andra, Ovidiu Anton și alții. În genul „pop-rock-simfonic”, el a colaborat cu artiști de referință precum Paula Seling, Iris[16], Holograf[17], Lupii lui Calancea și Pasărea Rock.

Poziții curente[modificare | modificare sursă]

În prezent, Alexandru Ilie deține poziția de dirijor permanent la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”[18] și la Opera Comică pentru Copii[19] din București.

Este fondator și co-fondator al unor ansambluri muzicale remarcabile, precum Camera Intermezzo, Corul Regal și VIBE Orchestra.

Premii[modificare | modificare sursă]

De-a lungul timpului, Alexandru Ilie a participat la numeroase concursuri de dirijat, obținând diferite premii, printre care:

  • Premiul I la concursul de dirijat din cadrul proiectului POSDRU (2011)
  • Premiul al II-lea la concursul pentru Bursa Dorel Pașcu (2011)
  • Premiul pentru Cel mai bine clasat dirijor român la Concursul Internațional “Jeunesses Musicales” ediția a V-a (2014)[20]
  • Trofeul „Ionel Perlea” la Concursul Național de Dirijat „Ionel Perlea” (2018)[21]
  • Locul al III-lea la Concursul Internațional de Dirijat “Jeunesses Musicales” (2018)[22]
  • Finalist și locul al V-lea la Concursul Internațional de Dirijat BMI (2018)[23]
  • Semifinalist al Concursului Internațional de Dirijat „Felix Mendelssohn” (2016)[24]
  • Semifinalist al Concursului Internațional de Dirijat „Arthur Nikisch” (2022)[25]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Pavel, Ioana (). „Portret Alexandru Ilie”. culturaltvr.ro. 
  2. ^ Popa Buluc, Magdalena (). „Alexandru Ilie - Festivalul International „George Enescu". jurnalul.ro. 
  3. ^ Dumitru, Diana. „FILAfest 2022”. Agerpres. Accesat în . 
  4. ^ „Trei dirijori români printre cei mai buni participanți la Jeunesses Musicales Conducting Masterclass”. 
  5. ^ Țintea, Ioana (). „Alexandru Ilie la pupitru dirijorul al Orchestrei Filarmonicii „Paul Constantinescu" din Ploiești. Recviemul de Mozart”. romania-muzical.ro. 
  6. ^ Sim, Mădălina (). „Melomanii sunt așteptați la Filarmonica de Stat din Oradea, la un concert interesant, dirijat de Alexandru Ilie, invitat al gazdelor”. ebihoreanul.ro. 
  7. ^ Clempuș, Larisa (). 'Liliacul' la Opera Națională Română din Iași, sub conducerea dirijorului Alexandru Ilie”. Radio România Muzical. 
  8. ^ Demeter, Ciprian (). "Țara Surâsului", o poveste despre iluzii și compromisuri”. cipriandemeter.ro. 
  9. ^ Jalbă, Florica (). „Musicalul „School of Rock" în premieră la Opera Comică pentru Copii”. Radio România Muzical. 
  10. ^ „PREMIERA MONDIALA la Teatrul National de Opereta si Musical „Ion Dacian": „Jack, intre dragoste si nebunie", dirijor: Alexandru Ilie”. bucurestibusiness.ro. 
  11. ^ „RADIO HITS: concertul în aer liber care aduce hiturile pop preferate în stil simfonic”. Radio România Cultural. . 
  12. ^ „MEȘTERUL MANOLE – OPERĂ ROCK în concert – premieră cu casa închisă la Teatrul Național de Operetă și Musical Ion Dacian”. Radio România Cultural. . 
  13. ^ De Sibiu, Mesagerul. „Alexandru Ilie și Mihaela Vosganian în Sibiu”. Mesageruldesibiu.ro. 
  14. ^ „Concert Irina Rimes Simfonic”. ziare.com. 
  15. ^ „Sala Palatului - Concert 3SE Simfonic - Alexandru Ilie”. 
  16. ^ Bălan, Sorin Ovidiu (). „Concert Rock Simfonic la Brașov, cu Felicia Filip, Iris și Alexnadru Ilie”. Evenimentul Zilei. 
  17. ^ „Alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești, dirijată de Alexandru Ilie, va cânta, în premieră, formația Holograf”. Primăria Pitești. 
  18. ^ „Alexandru Ilie - Dirijor permanent Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian". 
  19. ^ „Echipa Operei Comice pentru Copii din București”. operacomică.ro. 
  20. ^ „Jeunesses Musicales International Conducting Competition Winners”. www.bucharestcompetition.ro. 
  21. ^ Ialomița, Obiectiv (). „Trofeul Festivalului Ionel Perlea: Alexandru Ilie – dirijat”. Obiectiv Ialomița. 
  22. ^ „Editia a IX-a, Concursul International de Dirijat Jeunesses Musicales Bucharest”. ELITE ART Club UNESCO. 
  23. ^ „BMI International Conducting Competition”. bmifoundation.org. 
  24. ^ „Felix Mendelssohn International Conducting Competition”. mendelssohncomp.wixsite.com. 
  25. ^ „International Conductors Competition 'Arthur Nikisch'. plevenphil.com. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]