Fusion

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Un gen fusion este acea muzică ce combină două sau mai multe stiluri. Spre exemplu, rock and roll original s-a dezvoltat ca o fuziune de blues, gospel și country. Caracteristicile principale ale genurilor fusion sunt variațiile în tempo, ritm, uneori utiizarea unor "călătorii" musicale ce po fi împărțite în părți mai mici, fiecare cu propria dinamică, stil și tempo. Folosit ca termen "fusion" se referă adesea la jazz fusion.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Artiștii care lucrează în genurile fusion sunt adesea dificil de a clasifica în cadrul non-fusion stilurilor, în primul rând pentru că cele mai multe genuri au evoluat din alte genuri. Acești artiști, în general, se consideră parte a ambelor genuri. De exemplu, un muzician care interpretează predominant blues influențat de rock este etichetat adesea ca muzician de blues-rock, cum ar fi Stevie Ray Vaughan și Double Trouble. Vaughan, un chitarist de blues din Texas, a utilizat în combinașie rockul și bluesul. Ray Charles, care a ănregistrat gospel și blues cu influențe jazz, a creat ceea ce ulterior va devein cunoscut ca muzica soul. Fuzionînd două genuri, Charles a inițiat stilul country soul, cel mai bine cunoscut pe albumul său de reper Modern Sounds in Country and Western Music, influențînd eforturi similare ale artiștilor Candi Staton și Solomon Burke. Un alt exemplu de fusion poate fi auzit în muzica Franco-Arabică cu influențe din Orientul Mijlociu a muzicianului Aldo. Muzica Franco-Arabică folosește un amestec de stiluri arabe și occidentale, de la rock la pop, și de la stilurilor Euro la muzică populară. Jie Ma combină instrumente tradiționale chinezești (Pipa și Ruan) și compoziții jazz occidentale.

Muzica fusion ca gen a lărgit definițiile de muzică jazz, rock și pop. Herbie Hancock a fuzionat jazzul, funkul, rockul, și tonuri fine pentru a realiza un sunet nou, mai circular și mai cult pentru formațoa sa. Vezi albumele Head Hunters sau Thrust. Aceste sunete, în general, au constat dintr-o secțiune standard de ritm: bas, tobe, și, uneori, chitară cu părți stratificate de clape Rhodes, corzi, clavinet, orgă și sintetizatoare. Plus la toate acestea, a fost întrodus și sampling-ul, la fel ca și noile tehnologii, cum ar fi talk box sau vocator. Trupe, cum ar fi Brand-X și Return to Foreverca și muzicieni precum John Abercrombie și Jack DeJohnette, sunt de asemenea, din această categorie.

Lista de genuri muzicale care efectuează o fuziune[modificare | modificare sursă]

Tabelul principalelor genuri fusion[modificare | modificare sursă]

Blues Folk Funk Jazz Latino Metal Pop Punk rock Rap Rock Soul
Blues Jazz blues Punk blues Blues rock Soul blues
Folk Folk metal Punk folk Folk rock
Funk Jazz funk Funk metal Gangsta Funk Funk-rock
Jazz Jazz blues Jazz funk Latin-jazz Jazz rap Jazz-rock
Latino Latin-jazz Latin metal Pop latino Salsaton Latin rock Boogaloo
Metal Folk metal Funk metal Latin metal Pop metal Metal hardcore Rapcore
Pop Pop latino Pop metal Pop-punk Pop-rap Pop rock
Punk rock Punk blues Punk folk Rock alternatif latino Metal hardcore Pop-punk
Rap Gangsta Funk Jazz rap Rapcore Pop-rap Rap-rock
Rock Blues rock Folk rock Funk-rock Jazz-rock Rock latino
Rock alternatif latino
Pop rock Rap-rock Soul rock
Soul Soul blues Boogaloo R'n'b Soul rock