Alexandr Scriabin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Alexandr Nikolaievici Scriabin

Alexandr Scriabin (n. 6 ianuarie 1872 - d. 27 aprilie 1915, cunoscut și ca Skriabin, Skryabin și Scriabine) a fost un compozitor și pianist rus. A fost influețat de muzica lui Chopin. Poate fi considerat un compozitor simbolist. A influențat muzica lui Serghei Prokofiev și Igor Stravinski. Asocia fiecărei note o culoare. Mai târziu, în cariera sa muzicala, independent de Arnold Schoenberg , Scriabin a dezvoltat un substanțial sistem muzical atonal cu armonii mult mai disonante, care se acordă cu marca sa personală de misticism .


Scriabin a fost influențat de sinestezie , iar sunetele si culorile sunt asociate cu diverse armonice. El este considerat de unii a fi principalul compozitor simbolist rus. Lev Tolstoi a descris muzica lui Scriabin ca "o expresie sinceră de geniu." Scriabin avut un impact major asupra muzicii de-a lungul timpului și a influențat compozitori precum Igor Stravinski si Serghei Prokofiev. Cele zece sonate pentru pian publicate de-a lungul vietii au furnizat mai multa contribuție consistenta genului, neglijat inca din timpul lui Beethoven.


A studiat pianul la o vârstă fragedă, luând lecții de la Nikolai Zverev, apoi a început să studieze pianul temeinic la o vârsta relativ târzie de 10 ani, dar la 14 ani compunea deja asiduu, iar doi ani mai târziu a intrat la Conservatorul din Moscova. Scriabin a studiat la Conservatorul din Moscova cu Anton Arensky , Serghei Taneyev și Vasili Safonov . El a devenit un pianist reputat, în ciuda mâinilor mici, care puteau sa cuprinda abia o nona.


Modelele sale timpurii au fost Chopin și Liszt, dar a început rapid să evite orice influențe pentru a-și dezvolta propriul limbaj muzical. A dorit să creeze sonorități care să stimuleze toate simțurile, prin alăturarea muzicii, cuvintelor, culorilor, aromelor și simțului tactil, creând o sinestezie a artelor. Scriabin fost de asemenea interesat de misticism, crezând, pe modelul Grecilor antici, că muzica poate transforma sufletul uman.


În august 1897 tânărul pianist Scriabin s-a căsătorit cu Vera Ivanovna Isakovich , iar apoi intreprinde turnee în Rusia și în străinătate, culminând cu un succes in anul 1898 intr-un concert la Paris. In acel an el a devenit profesor la Conservatorul din Moscova și a început să i se creeze reputația ca un bun compozitor. În această perioadă el a compus ciclul de études Op. 8, mai multe seturi de preludii , primele trei sonate pentru pian și un concert de pian , printre multe alte lucrări pentru pian.

Prin iarna anului 1904, Scriabin și soția lui s-au mutat în Elveția, unde a inceput sa lucreze la compunerea Simfoniei a treia. Cu asistența financiară a unui sponsor bogat, el a petrecut mai mulți ani călătorind în Elveția, Italia, Franța, Belgia și Statele Unite, timp in  care lucrează la mai multe piese orchestrale, inclusiv mai multe simfonii. În 1907 s-a stabilit la Paris cu familia sa si a fost implicat intr-o serie de concerte organizate de către impresarul Serghei Diaghilev , care a fost promotor activ al muzicii ruse în Occident la momentul respectiv. În 1909 s-a întors în Rusia definitiv, unde a continuat sa compuna, lucrând la proiecte din ce în ce mai grandioase. In 1915, la varsta de 43 de ani, a murit la Moscova de septicemie.

Dezvoltarea stilului Scriabin poate fi urmărit în cele zece sonate pentru pian ale sale, astfel primele sunt compuse într-un stil destul de convențional - romantic, un mod ce dezvăluie influența lui Chopin și, uneori Franz Liszt , dar cele mai tarzii sonate sunt foarte diferite, ultimele cinci fiind scrise chiar fără o cheie anume. Multe pasaje din ele pot fi socotite atonale , deși intre 1903 si 1908 o unitate de tonalitate a fost aproape imperceptibil înlocuita de unitatea armonică.